Pierwsze piskle - jak poznać czy rodzice karmią

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

grzegorzd1
Ptaki które hoduję: Nimfy

Pierwsze piskle - jak poznać czy rodzice karmią

Post autor: grzegorzd1 » śr lip 10, 2024 20:30

Cześć, wykluło nam się pierwsze piskle Nimfy , lęgów nie planowaliśmy ale tak jakoś wyszło ;). Rodzice podobno byli karmieni ręcznie i pytanie skąd będę wiedział czy karmią młodego czy mam go dokarmiać ? Mały wykluł się dzisiaj, teraz obie papugi wyszły z budki, samica poszła się najeść czy to normalne czy powinna cały czas siedzieć z małym ?. Podczas wysiadywania tez czasami obie zostawiały jajka same ale czytałem że samica powinna siedzic z pisklakami a samiec pownien ją karmić.
Mały jakby próbował chodzić, przewraca się czy to normalne?
Drugie pytanie budka jest w niebezpiecznym.miejscu czyli na szafie, obawiam się że mały wyjdzie i spadnie na podłogę stąd pomysł aby przestawić budkę do klatki albo w jej pobliże żeby było bezpieczniej, czy to dobry pomysł ?

Będę wdzięczny bo nie wiem czy go brać i dokarmiać czy zostawić to rodzicom i sobie poradzą.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw lip 11, 2024 16:02

beda wiedziec jak akrmic, to cecha wrodzona a nie nabyta ,cmlode w tym wieku nie chodzi, tylko lezy, jest bardzo cierplo więc mogly wyjsc, oba ptaki moga byc w budce, to nie tak ze tylko samiczka siedzi a samiec ją karmi, samiec tez karmi pisklaka. Nie zmieniaj polozenia budki, w woleirach budki sa na wys, 2 m, w naturzx4 dziuple sa jeszcze wyżej mlody gdy gdy wyjdzie z budki potrafi latac. Co do recznego karmienia- karmisz co 2-2,5 godziny w dzien i w nocy, potrzebna specjalna cieplarka, bo pisklak musi byc dogrzewany

grzegorzd1
Ptaki które hoduję: Nimfy

Post autor: grzegorzd1 » pt lip 12, 2024 23:14

Dzięki za odpowiedź, z tego co zaobserwowałem młodego karmią ;) ( samica na pewno, samiec nie widziałem ) , samica go dogrzewa więc chyba cieplarka nie potrzebna ( ogólnie cieplo raczej jest, chociaż dzisiaj klimą schłodziliśmy trochę pokój bo już na prawdę było gorąco ;). Właśnie jaka optymalna temperatura powinna być dla takiego malucha ?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob lip 13, 2024 15:05

cieplarka jest potrzebna tylko wtedy gdy zabierasz piskla od rodzicow i karmisz recznie - nic nie robisz, rodzice sami decyzujua czy dogrzewac czy nie,

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”