Czy papuga nimfa powinna żyć z inną nimfą?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Póki co żadnę, ale chciałabym w przyszłości mieć jakieś, oczywiście pod warunkiem, że uznam moje warunki za odpowiednie dla trzymania papug.
Czy papuga nimfa powinna żyć z inną nimfą?
Czy papuga nimfa powinna żyć z inną nimfą? Czy to koniecznie muszą być dwa ptaki. Niektórzy mówią, że najlepiej jedną żeby się lepiej oswoiła i miała z nami lepszy kontakt. Inni że trzeba wziąść dwie bo są to zwierzęta stadne i same nigdy nie będą szczęśliwe. Co o tym sądzicie? Jak to jest w waszym przypadku?
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Jak najbardziej dokup drugą papuge. człowiek nigdy nie zastąpi papugi. sam mam 6 nimf, a zaczynałem od jednej samiczki potem dokupiłęm jej samczyka, który też żył samotnie, reakcja mojej Ninki jak go przywiozłem i go zobaczyła.....bezcenna
-
- Ptaki które hoduję: Póki co żadnę, ale chciałabym w przyszłości mieć jakieś, oczywiście pod warunkiem, że uznam moje warunki za odpowiednie dla trzymania papug.
A czy gdy dokupiłeś jej kolegę, nie stała się mniej uczuciowa? To znaczy czy wcześniej nie miała lepszego kntaktu i była z tobą bliżej. A może z dwiema papugami jest tak samo tylko jest przy tobie jedna więcej?marcin19800 pisze: ↑czw lut 11, 2021 23:44Jak najbardziej dokup drugą papuge. człowiek nigdy nie zastąpi papugi. sam mam 6 nimf, a zaczynałem od jednej samiczki potem dokupiłęm jej samczyka, który też żył samotnie, reakcja mojej Ninki jak go przywiozłem i go zobaczyła.....bezcenna
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
Jeśli potrzebujesz uczucia znajdź sobie partnera/kę swojego gatunku 

-
Widzę, że ma pan dwie papugi. I jak to wygląda z dwiema? Czy są całkowicie pochłonięte sobą? Czy ciągle jest z nimi dobry kontakt?fotorobart pisze: ↑pt lut 12, 2021 13:13Jeśli potrzebujesz uczucia znajdź sobie partnera/kę swojego gatunku![]()
-
- Ptaki które hoduję: Papugi nimfy i papugi faliste
Jeżeli papuga ma z tobą dobry kontakt i ufa ci nie ma potrzeby kupna drugiej papugi, ale jeśli papugę masz już długo nie oswaja się i nieustannie się ciebie boi to znaczy że nie ufa ci. Papugi to zwierzęta stadn e jeżeli nie mają kontaktu z partnerem do zabaw itp to czują się osamotnione i niechciane. Więc zależy czy papuga ci ufa i czy potrafisz zapewnić jej komfort jak pozwala się głaskać i widzisz że jest szczęśliwa to zostaw ją bez partnera ale jeśli widzisz że jest smutna lub nie masz czasu na zabawę z nią to jak najbardziej dokup jej druga papuzieBasia AK pisze: ↑czw lut 11, 2021 21:48Czy papuga nimfa powinna żyć z inną nimfą? Czy to koniecznie muszą być dwa ptaki. Niektórzy mówią, że najlepiej jedną żeby się lepiej oswoiła i miała z nami lepszy kontakt. Inni że trzeba wziąść dwie bo są to zwierzęta stadne i same nigdy nie będą szczęśliwe. Co o tym sądzicie? Jak to jest w waszym przypadku?
-
paulinqa pisze: ↑pt lut 12, 2021 18:24Jeżeli papuga ma z tobą dobry kontakt i ufa ci nie ma potrzeby kupna drugiej papugi, ale jeśli papugę masz już długo nie oswaja się i nieustannie się ciebie boi to znaczy że nie ufa ci. Papugi to zwierzęta stadn e jeżeli nie mają kontaktu z partnerem do zabaw itp to czują się osamotnione i niechciane. Więc zależy czy papuga ci ufa i czy potrafisz zapewnić jej komfort jak pozwala się głaskać i widzisz że jest szczęśliwa to zostaw ją bez partnera ale jeśli widzisz że jest smutna lub nie masz czasu na zabawę z nią to jak najbardziej dokup jej druga papuzie. Dodam też że dwuch papug nie da się oswoić.polecam ci ten filmik: https://m.youtube.com/watch?v=5XZsTRtIJBwBasia AK pisze: ↑czw lut 11, 2021 21:48Czy papuga nimfa powinna żyć z inną nimfą? Czy to koniecznie muszą być dwa ptaki. Niektórzy mówią, że najlepiej jedną żeby się lepiej oswoiła i miała z nami lepszy kontakt. Inni że trzeba wziąść dwie bo są to zwierzęta stadne i same nigdy nie będą szczęśliwe. Co o tym sądzicie? Jak to jest w waszym przypadku?
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe
Nie! Zwierząt stadnych nie trzyma sie osobno. Kup jej partnera. moja papuga jest bardziej zaobsorbowana partnerem niż mną co mi odpowiada inna woli kontakt ze mną niż innymi papugami, jak sama widzisz zalezy od charakteru. jak cie nie bedzie w domu 2 ptaki zawsze beda sie czuly bezpiecznie, samotna sama w domu dla niej to jest stres.
-
Dziękuję za wszystki odpowiedzi. Chyba zrobię tak - jeżeli będę widziała, że papuga jest naprawdę szczęśliwa, super oswoja i że mam dla niej dużo czasu to zostanę przy jednej papudzę. Jeżeli zobaczę że papuga nie jest szczęśliwa, za bardzo mi nie ufa lub okażę się że nie mogę poświęcić jej wystarczająco dużo czasu to kupię jej przyjaciela takiego samego gatunku.
-
Dokładnie takBasia AK pisze: ↑pt lut 12, 2021 19:33Dziękuję za wszystki odpowiedzi. Chyba zrobię tak - jeżeli będę widziała, że papuga jest naprawdę szczęśliwa, super oswoja i że mam dla niej dużo czasu to zostanę przy jednej papudzę. Jeżeli zobaczę że papuga nie jest szczęśliwa, za bardzo mi nie ufa lub okażę się że nie mogę poświęcić jej wystarczająco dużo czasu to kupię jej przyjaciela takiego samego gatunku.

Witaj Basia AK, widzę, że odpowiedzialnie podchodzisz do tematu i Twoja logika świadczy, o tym, że zależy Ci na dobrostanie ptaków. Osobiście jestem przeciwnikiem trzymania pojedynczych papug, chyba, że ktoś jest w stanie z tym ptakiem przebywać przez kilkanaście godzin dziennie, co jest naprawdę trudne. Każdy chciałby mieć super oswojoną papugę, ptasiego przyjaciela, ale zawsze na pierwszym miejscu powinno być dobro ptaka, a później nasze. Pomyśl, czy sama chciała byś całe życie spędzić tylko z papugą, czy chciała byś mieć kontakt też z inną ludzką istotą?
luk