Pierwsze lęgi

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » czw maja 06, 2010 16:51

Krysia Dzięki. No więc budkę im zdejmę jeszcze dziś. Cały czas mają dostęp do wapnia, sepii i mieszanki jajecznej(któej nie ruszają), ale sepia i wapno schodzi jak ,,ciepłe bułeczki".
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw maja 06, 2010 19:30

Taka dobra rada , nie kontroluj aż tak często, bo sam widziałeś co Ci z tego wyszło ( zrobisz jak będziesz uważał). Sam kontroluję młode w budkach nie zaglądając do nich. Robię to ''na słuch '' i po ilości zjedzonej mieszanki jajecznej, tylko że ja mam papugi już coś koło 35 lat i nabrałem trochę wprawy. Jeżeli coś wzbudza moje podejrzenia to wtedy zaglądam do budki. Jenak wiem dobrze które moje ptaki nie będą się przejmowały moją ingerencją.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » czw maja 06, 2010 21:06

WOJTEKZja skontrolowałem budkę właśnie dlatego że przestałem słyszeć popiskiwania i rodzice coraz częściej razem były poza budką-to mnie zaniepokoiło (wcześniej jej nie kontrolowałem wcale odkąd złożyły ostatnie jajko. A na ilość mieszanki jajecznej to niestety nie mam co liczyć(moje nimfy jej nie ruszały i nie ruszają). Do budki nie zaglądałem przez te drzwiczki, które są tam zamontowane tylko z dużej odległości przez wejście (specjalnie ustawiłem klatkę tak, że mogę widzieć co się dzieje w budce bez stresowania papug-z odległości około 2 m, a myślałem jeszcze o zamontowaniu kamery internetowej z boku i chcąc skontrolować po prostu podłączałbym ją do laptopa, jednak to nie wypaliło niestety, bo kiedy próbowałem budkę przerobić tak, żeby można było kamery użyć to dana ścianka po prostu pękała.) chciałbym mieć takie doświadczenie jak ty, ale długość mojego życia to nawet nie połowa Twoich doświadczeń;-) Każdy uczy się na własnych błędach, żałuję, że lęg przepadł, ale wierze, że następnym razem się uda. A za radę oczywiście dziękuję, wierzę że mi się przyda;) A budkę kontrolowałem tylko jak ani samca ani samicy nie było w jej środku.

P.S. Sorki za chaotyczność i jakby o to nie chciałem Cie urazić. ;-)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw maja 06, 2010 21:12

Nie czuję się urażony ;-) Nie martw się właśnie takie są uroki hodowli , z czasem nabierzesz wprawy, nawet się nie zorientujesz jak zaczniesz wiele rzeczy robić mechanicznie i odruchowo bez zastanawiania się co i jak.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455

dix
Ptaki które hoduję: 12 nimf

Post autor: dix » sob wrz 17, 2016 09:59

Dwa filmiki z małymi nimfami. Pierwsze lęgi tej pary :)

A tu ze wczoraj:

tombruk
Ptaki które hoduję: Nimfy

Post autor: tombruk » wt gru 13, 2016 12:42

Witam jestem na forum nowy pytanie dotyczy parki nimf maja 2 jajka minelo juz 20 dni na jednym widac wgniecenie z boku ale nieslychac pisklaka czy cos jest nietak obydwa ptaki wysiaduja niema sporu miedzy nimi prosze o odp czy cos bedzie z tego jajek nieprzeswietlalem bo sie balem ze zejda byly 3 ale pierwsze sie stluklo jak samiec siedzi w dzien to ona prubuje jedno jajko pod siebie dac tak jest od wczoraj odkad widac wgniecenie dziekuje

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt gru 13, 2016 16:33

sprawdz jajka, jak lekkie to sa puste,nic sie nie stanie jak wezmiesz jajka do sprawdzenia

tombruk

Post autor: tombruk » śr gru 14, 2016 08:20

Witam mam pytanie nimfy juz 21 dzien siedza na jajkach na jednym jest wgniecenie ale nieslychac nic zadnego popiskiwania czy one same zejda z jajek jak nic niebedzie prubowalem wyciagnac jajka do sprawdzenia ale sie nieudalo newiem co robic

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr gru 14, 2016 11:54

Nie wsadzać łap czekaj nie zaglądaj
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

tombruk

Post autor: tombruk » śr gru 14, 2016 16:44

Ale dalej niewiem czy one zejda same czy co mam robic

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr gru 14, 2016 17:08

odsuwasz ptaka i zabierasz jajka do sprawdzenia, nic w tym trudnego, jak chcesz miec nowe legi to budke zostawiasz

tombruk

Post autor: tombruk » śr gru 14, 2016 17:49

Ok jeszcze te jajka teraz tak dziwnie leżą tak tą węższą strona do dołu

MELONIDAS
Ptaki które hoduję: Faliste, nimfy

Post autor: MELONIDAS » pn mar 23, 2020 15:35

Witam, mam problem z legami u jednej z moich par nimf a mianowicie w trakcie wysiadywania jajek jest wszystko okej, jajka są zależone. Problem pojawia się w dniu wylęgu, młode zaraz po wylegnieciu padają albo umierają zanim wyjdą z jajek. Wie ktoś w czym może być problem?

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » pn mar 23, 2020 16:53

slabe młode, wady wrodzone, rodzice nie spokrewnieni ? jakie mutacje rodzicow ?

MELONIDAS
Ptaki które hoduję: Faliste, nimfy

Post autor: MELONIDAS » pn mar 23, 2020 17:22

Rodzice na 100% nie są spokrewnieni, samica perłowa a samiec szek

Trawolek

Post autor: Trawolek » ndz mar 29, 2020 14:47

Witam
Mam pytanie problem gdyż moje nimfy wysiadują już 26dni 6 jajek ale dzisiaj wziąłem je prześwietliłem latarką i kurcze w środku widać aby żółto białe coś a nie widać żadnego ciemnego czegoś.Stąd moje pytanie pewnie nie zapłodnione zajka.Co zatem dalej robić?Proszę o rady
Pozdrawiam
Jeśli Go nie znałeś to nie żałuj,bo przyjaciela straciłbyś jak ja...

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz mar 29, 2020 15:15

Możesz wyrzucić jajka, ptaki na pewno złożą nowe.
Pozdrawiam
GG 7481455

Trawolek

Post autor: Trawolek » ndz mar 29, 2020 16:56

Też tak myślałem ale czy mam im zrobić jakąś przerwę schować budkę itd czy po prostu tylko jajka wyrzucić jak gdyby nic?Nie wpłynie to jakoś na ich psychikę?

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » ndz mar 29, 2020 18:03

jak chcesz miec lęgi ato był ich pierwszy lęg, to budkę zostaw, jak zabierzesz jajka to nic im sie nie stanie, na pewno nie wpadną w depresję

Trawolek

Post autor: Trawolek » ndz mar 29, 2020 20:13

Ok Dziękuję za odpowiedzi.Są to pierwsze lęgi moich papug oraz moje doświadczenie z nimi i cieszyłem się z jajek ale kurcze miesiąc siedzenia i nic z tego nie ma ale cóż trzeb a próbować dalej.Jutro z rana wyrzucę jaja nie chce ich stresować na noc.
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”