Witam
Zakupem "dużą klatkę" która zawiesiłem na dworze(około szer 60 dlug. 60. i wysokość 120 cm z daszkiem).
Wykonałem otwór do pomieszczenia gospodarczego a w pomieszczeniu gospodarczym zamierzam powiesić klatkę w której nimfy obecnie mieszkają jest mniejsza niż ta na dworze. Przez ścianę zrobiłem tunel ( ok 10cmx10 cm dlugoscz 35cm do klatki na dworze). Czy ktos praktykował takie coś. Czy ptaki będą zadowolone z takiego rozwiązania ? w klatce wewnątrz pomieszczenia mam zamiar trzymać karmę oraz jedzenie.. Proszę o rady w tym temacie. Czy takie rozwiązanie jest akceptowalne. Jak długo nimfy mogą zyć w takim pomieszczeniu. Kolejny temat to do jakiej temperatury nimfy mogą przebywać do później jesieni ?
Nimfa na dworze
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
duze to to nie jest, ale zawsze lepsze nic niż, w pomieszczniu gospodarczym musi być jasno bo ianczej do tunelu nie wejda, nimfy dobrze znoszą tem. w takim czymś, możesz je trzymać aż do przymrozków, na zimowanie jest to za male
Klatka wewnątrz to około wys 77 wys 67 i szer z ok 45 głębokość. No niestety muszę tak to rozwiązać ze względu na brak miejsca oraz finansów. Ptaki zostały mi po tacie który zmarł a z sentymentu nie chcę ich nikomu oddawać bo u kogoś nie koniecznie będą miały lepiej.
Zastanawiam się które miejsce w klatce (w która będzie w pom. gospodarczym) połączyć z tunelem na dwór. Na środku czy na górze czy w dolnej części ? Pomyślałem ze góra odpada bo zawsze ptaki w górnej części czują się bezpieczniej i nie koniecznie były by zadowolone z tego otworu na górze. Do klatki na zewnątrz jeszcze dam dodatkową siatkę ok 13x13 aby żaden szkodnik nie mógł sięgnąć papug.
I pytanie co do jedzenia i wody lepiej dać im wodę w obu klatkach, a jedzenie tylko w jednej ? Jak to rozplanować ?
Zastanawiam się które miejsce w klatce (w która będzie w pom. gospodarczym) połączyć z tunelem na dwór. Na środku czy na górze czy w dolnej części ? Pomyślałem ze góra odpada bo zawsze ptaki w górnej części czują się bezpieczniej i nie koniecznie były by zadowolone z tego otworu na górze. Do klatki na zewnątrz jeszcze dam dodatkową siatkę ok 13x13 aby żaden szkodnik nie mógł sięgnąć papug.
I pytanie co do jedzenia i wody lepiej dać im wodę w obu klatkach, a jedzenie tylko w jednej ? Jak to rozplanować ?
Jak na razie klatka na zewnątrz przypadła papugą. Tylko tam siedzą i śpią. Teraz czy jest sens tej 2 klatki w szopie ? Wcześniej korzystały z obu teraz już tylko na dworze - bo tam dałem jedzenie. Moze w przypadku złej pogody będą korzystać z tej schowanej. Będę obserwował.