kiedy nimfy przystępują do lęgów ?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, faliste, rozele, kanarki
Witam. Moje nimfy właśnie przystąpiły do lęgów po raz pierwszy i bardzo dziwnie się zachowują. W budzie lęgowej żadnego gniazda nie zrobiły i te jajka leża po całej budce. czy coś będzie z tych lęgów???
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Nimfy nie robia gniazda, zazwyczaj wywalają całą wysciółkę i gniazdują na gołych deskach. Jak samica bedzie gotowa do wysiadywania to te jajka zagarnie pod siebie
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Al pisze:Nimfy nie robia gniazda, zazwyczaj wywalają całą wysciółkę i gniazdują na gołych deskach. Jak samica bedzie gotowa do wysiadywania to te jajka zagarnie pod siebie
Tak robią faliste, później im się dosypuje trocin jak już są pisklęta. U mnie już od kilkudziesięciu lat nimfy robią gniazdo w trocinach i tak wysiadują jajka, i nigdy nie spotkałem się aby było inaczej. Do budki sypię tak o koło 6cm trocin i ptaki same sobie formują gniazdo. Więc propomuję abyś do budy nasypał warstwę trocin , tylko teraz to Ty musisz je ubić i na takich ubitych połóź jajka, resztę pozostaw ptakom.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
- zby60
- Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
- Kontakt:
Jak nimfy mają już 6 jaj i ich nie wysiadują to raczej z tego nic nie będzie, poza tym wydaje mi się, że ta samica nie ma jeszcze 1 roku i jest za młoda na lęgi, wskazuje na to jajo przyklejone do kloaki
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
WOJTEKZ, Patrz a moje nimfy wywalają
moze faktycznie maja za cienko, w przyszłym sezonie dam wiecej
To jajko raczej nie jest przyklejone do kloaki, widocznie uległo stłuczeniu w budce i skorupka się przykleiła do piorek

To jajko raczej nie jest przyklejone do kloaki, widocznie uległo stłuczeniu w budce i skorupka się przykleiła do piorek
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, świergotki, rozelle, górskie, księżniczki walli
- Kontakt:
Kolego w budce dla nimf powinieneś zrobić w dnie zagłebienie (dołek ok 1 cm głębokości) wtedy ptakom łatwiej byloby zawsze jajka trzymac w jednym miejscu.
Jeżeli dno jest plaskie a budka wisi trochę nie równo to przy zmianie przy wysiadywaniu zawsze ptaki rozsuna jajka i bede je co chwile musialy poprawiac.
Mozesz ptakom dosypac trocin, minimum 3-4 cm wtedy jest szansa że same zrobią sobie takie zagłębienie ale dużo nimf wyrzuca trociny lub rozsuwa maksymalnie na boki budki.
Jeszcze jedno pytanie. Widze że nimfy masz z innymi ptakami. Z jakimi? Moze to one przeszkadzają nimfą w wysiadywaniu jaj albo może nawet wchodzą im do budki?
Mi to wygląda własnie na takie zajscie :)
Jeżeli dno jest plaskie a budka wisi trochę nie równo to przy zmianie przy wysiadywaniu zawsze ptaki rozsuna jajka i bede je co chwile musialy poprawiac.
Mozesz ptakom dosypac trocin, minimum 3-4 cm wtedy jest szansa że same zrobią sobie takie zagłębienie ale dużo nimf wyrzuca trociny lub rozsuwa maksymalnie na boki budki.
Jeszcze jedno pytanie. Widze że nimfy masz z innymi ptakami. Z jakimi? Moze to one przeszkadzają nimfą w wysiadywaniu jaj albo może nawet wchodzą im do budki?
Mi to wygląda własnie na takie zajscie :)
Witam. Posiadam parke Nimf.
Gdy je kupiłam miesiąc temu nie miały budki legowej i sepii. Teraz to już im zamontowałam.
Od jakiegoś czasu wchodzą na te budke i skubią ją, samiec chodzi po niej
od jednej strony do drugiej strony.
A samica od niedawna gdy siedzi na gałazce to pochyla się tak główką w dół ogon lekko do góry i przy tym wydaje dziwny dźwięk. Tak zaczęły robić od tygodnia. Takie zachowanie co może oznaczać?
ZBY 60, napisz co to może być, bo widzę że znasz się na tym temacie
Gdy je kupiłam miesiąc temu nie miały budki legowej i sepii. Teraz to już im zamontowałam.
Od jakiegoś czasu wchodzą na te budke i skubią ją, samiec chodzi po niej
od jednej strony do drugiej strony.
A samica od niedawna gdy siedzi na gałazce to pochyla się tak główką w dół ogon lekko do góry i przy tym wydaje dziwny dźwięk. Tak zaczęły robić od tygodnia. Takie zachowanie co może oznaczać?
ZBY 60, napisz co to może być, bo widzę że znasz się na tym temacie

Dobrze jak w budce legowej jest dołek wtedy jajka nie uciekają.
Nie są kupione w sklepie tylko od hodowcy.
Mają ponad rok. Mają mieszankę ziaren, słonecznik Noi warzywa i owoce. I dużo jedzą sepii
Do ZBY 60. A zachowanie samca to o którym wspomniałam ma coś do tego?
Bo hoduje faliste, ale je mam w woijlerze to one bardzo szybko się rozmnażają![Krzywy :]](./images/smilies/kwadr.gif)
A te parkę Nimf mam w domu.
Nie są kupione w sklepie tylko od hodowcy.
Mają ponad rok. Mają mieszankę ziaren, słonecznik Noi warzywa i owoce. I dużo jedzą sepii
Do ZBY 60. A zachowanie samca to o którym wspomniałam ma coś do tego?
Bo hoduje faliste, ale je mam w woijlerze to one bardzo szybko się rozmnażają
![Krzywy :]](./images/smilies/kwadr.gif)
A te parkę Nimf mam w domu.
A dlaczego się nie spieszyć z rozmnażaniem?
Może nie to że się spieszę ale zamontowalam budke żeby później ich nie ploszyc.
Może nie to że się spieszę ale zamontowalam budke żeby później ich nie ploszyc.