Rozpoznanie płci, pomóżcie
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy
Rozpoznanie płci, pomóżcie
radek1819, dla mnie to wygląda na szeka perłowego, samiczkę. Plama policzkowa jest dość niewielka, a perełki całkiem wyraźne. Upierzenie ma dorosłe, tylko pióra są w stanie fatalnym, ale o tym napisałam w innym poście.
- molinezjaczarna
- Ptaki które hoduję: Nimfy.
Ja też bym chciała żeby mi ktoś określił płeć moich ptaków.
- molinezjaczarna
One są kupione w tym miesiącu więc są młodziutkie. W sklepach zazwyczaj mają paro miesięczne ptaki. Chciałabym wiedzieć czy to jest parka.
-
Płeć lutino rozpoznasz głównie po zachowaniu. Jeśli czasami postukuje dziobem jak dzięcioł, śpiewa albo spaceruje po żerdzi, układając skrzydła w
"serduszko", to masz chłopaka.
seder pamiętaj, że młode dziko ubarwione samce wyglądają z początku jak samiczki i muszą się wypierzyć. W przypadku tej szarej nimfy, także myślę, że to samiczka, aczkolwiek zawsze warto poobserwować zachowanie papug.
molinezjaczarna czy ta klatka na zdjęciu, to aktualne mieszkanko dla nimf? Masz więcej papug, czy tylko te dwie?
"serduszko", to masz chłopaka.
seder pamiętaj, że młode dziko ubarwione samce wyglądają z początku jak samiczki i muszą się wypierzyć. W przypadku tej szarej nimfy, także myślę, że to samiczka, aczkolwiek zawsze warto poobserwować zachowanie papug.
molinezjaczarna czy ta klatka na zdjęciu, to aktualne mieszkanko dla nimf? Masz więcej papug, czy tylko te dwie?
- molinezjaczarna
obecnie mam tylko te dwie Nimfy. Klatka to aktualne mieszkanie papużek.
Dzięki. W sklepie zoologicznym płeć papugi określili na 90% że jest to samica. Wy też tak podejrzewacie więc Samicą jest. Niestety jasnej papugi nie określili
Jak dla mnie jest to samiec. Samica kwili krótkimi tonami a on Cwiergoli prawie cały czas. Czasami wygina się w łódeczkę podnosząc ogon do góry.
Dzięki. W sklepie zoologicznym płeć papugi określili na 90% że jest to samica. Wy też tak podejrzewacie więc Samicą jest. Niestety jasnej papugi nie określili

-
Co do płci lutino, spróbuj wrzucić zdjęcie długiego pióra, kiedy jakieś zgubi (najlepiej lotki drugorzędowej lub sterówki).
Podnoszenie ogona i wyginanie się może świadczyć o tym, że to samica.
Co do klatki, na pewno musisz wymienić żerdzie na naturalne i dać papugom jakieś normalne zabawki. Wiszące toczone klocki to dla ptaka żadna atrakcja. Najlepszymi zabawkami są młode gałęzie (poczytaj o tym, jakie drzewa są nieszkodliwe), szarpanki, sznurki (naturalne, nieimpregnowane, niebarwione), zabawki z warzyw. Wszystko, co da się potargać, zasupłać albo rozsupłać. Podaj też wymiary klatki, bo wydaje mi się, że jest za mała (po zdjęciu ciężko ocenić głębokość).
Podnoszenie ogona i wyginanie się może świadczyć o tym, że to samica.
Co do klatki, na pewno musisz wymienić żerdzie na naturalne i dać papugom jakieś normalne zabawki. Wiszące toczone klocki to dla ptaka żadna atrakcja. Najlepszymi zabawkami są młode gałęzie (poczytaj o tym, jakie drzewa są nieszkodliwe), szarpanki, sznurki (naturalne, nieimpregnowane, niebarwione), zabawki z warzyw. Wszystko, co da się potargać, zasupłać albo rozsupłać. Podaj też wymiary klatki, bo wydaje mi się, że jest za mała (po zdjęciu ciężko ocenić głębokość).
- molinezjaczarna
Jak już wcześniej napisałam to papużki zostały kupione w tym miesiącu w odstępie tygodnia. Ich mieszkanko jest w trakcie modernizacji, zabawki na pewno będą na razie nie chcę jeszcze zbyt często interweniować niech się przyzwyczają do klatki. Wymiary klatki; długość klatki 54cm szerokość 38cm wysokość 73cm
-
Taka klatka dla 2 nimf nadaje się na sypialnię i jadalnię pod warunkiem, że codziennie przez parę/paręnaście godzin będą na lotach. Jeśli chcesz je docelowo trzymać zamknięte przez kilka dni z rzędu lub wypuszczać na krótkie loty to poszukaj czegoś dla gryzoni o wymiarach co najmniej 60/80/100 lub 60/100/100. O dziwo takie klatki wcale nie są droższe niż te przeznaczone podobno dla nimf.
Będziesz kupować jeszcze kolejne ptaki? Jeśli tak, to koniecznie poczytaj o prawidłowym łączeniu obcych sobie osobników. Z tego, co piszesz wynika, że wrzuciłaś je do jednej klatki od razu - to duży błąd. Teraz już się z tym nic nie zrobi, ale na przyszłość uważaj.
Napisałaś jeszcze "chciałabym wiedzieć, czy to jest parka". Nawet, jeśli to samiec i samica nie muszą wcale w przyszłości odbywać udanych lęgów.
Będziesz kupować jeszcze kolejne ptaki? Jeśli tak, to koniecznie poczytaj o prawidłowym łączeniu obcych sobie osobników. Z tego, co piszesz wynika, że wrzuciłaś je do jednej klatki od razu - to duży błąd. Teraz już się z tym nic nie zrobi, ale na przyszłość uważaj.
Napisałaś jeszcze "chciałabym wiedzieć, czy to jest parka". Nawet, jeśli to samiec i samica nie muszą wcale w przyszłości odbywać udanych lęgów.
- molinezjaczarna
Nawet jeśli nie zostaną parą na całe życie to chce żeby były szczęśliwe. Na pewno do wszystkich rad się dostosuję.
- molinezjaczarna
Moja żółta papużka pół godziny temu umarła 

- molinezjaczarna
Pięć dni temu kupiliśmy dla swojej Nimfy towarzysza. Miał się bardzo dobrze śpiewał, był bardzo ruchliwy do dzisiaj. Rano jeszcze wspinał się po klatce, kłócił o lusterko z samiczką. Popołudniu zauważyłam że ptaszyna jest osowiała siedzi w kącie klatki. Papużka spała z głową wsadzoną pod skrzydłem. Nagle Dostała jakiś drgawek, przechyliła się na bok i padła. To wyglądało jak by miała zawał, wylew lub udar. A ptak nie miał pewnie roku.
-
A wiesz chociaż, co się stało?
- molinezjaczarna
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Aleksandretty
Bardzo mi przykro z powodu śmierci papużki
Jednak chciałabym pomóc tej żyjącej i doradzam usunięcie lusterka z klatki o które podobno papugi sie kłóciły... wiele było postów o tym że lusterko nie jest dla papug tylko dla ludzi, poczytaj. Zabawki dla papugi kup z naturalnej liny i drewna, lub bawełniane do poszarpania, nie z plastiku.

Jednak chciałabym pomóc tej żyjącej i doradzam usunięcie lusterka z klatki o które podobno papugi sie kłóciły... wiele było postów o tym że lusterko nie jest dla papug tylko dla ludzi, poczytaj. Zabawki dla papugi kup z naturalnej liny i drewna, lub bawełniane do poszarpania, nie z plastiku.
- molinezjaczarna
Już je wyciągnęłam z klatki.
Może mi ktoś pomoc w rozszyfrowaniu czy to parka? Mam je pół roku, sprzedawca twierdził ze są z 2014 roku.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
to szeki, płeć po zachowaniu, jak któryś jest głośny, drze dzioba / gwizdże/ to jest samcem, samiczka jest cicho