Czy to zaloty samca Nimfy ???
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Czy to zaloty samca Nimfy ???
Witam >jestem tu nowy :). Mam pytanie bo zakupiłem do mojej samicy Nimfy samca i nie gryzą sie ani nic takiego. Dziś zauważyłem ze siedziały koło siebie na huśtawce i samiec coś grzebał jej w głowie. Mi to wyglądało na czyszczenie i do tego widze ze skubie ją od czasu do czasu. I czy jest możliwe to ze sie zakochał w niej
I do tego mają domek który im wczoraj kupiłem

-
- Ptaki które hoduję: Nimfy
Domek, czyli budkę lęgową wyciągnij natychmiast. Możesz poważnie zaszkodzić papugom. Daj im czas na polubienie się i dotarcie się. Jeśli ptaki są młode (młodsze niż rok a najlepiej półtora), nie powinno się ich rozmnażać. Mogą sobie nie poradzić w roli rodziców. Poza tym, żeby pozwolić nimfom na posiadanie potomstwa, muszą one być na dobrej, bogatej w wartościowe składniki diecie. Samiec nimfy zaleca się specyficznie - śpiewem (niektórzy mówią, że to gwizdy bez ładu i składu :D) stara się zainteresować partnerkę, a skrzydła układa w kształt serca. Wzajemne czyszczenie się papug, to już dobry znak - świadczy o rodzącej się nimi więzi, aczkolwiek nie musi ono oznaczać, że to para lęgowa. Typowo godowym zachowaniem jest śpiew i "serduszko" ze skrzydeł. Samo czyszczenie się to raczej przejaw zażyłości. W większych grupach dotyczy ono par, ale jeśli dwa ptaki nie mają pod ręką żadnego innego do wyboru to mogą się czyścić po prostu po przyjacielsku; dlatego, że to przedstawiciel tego samego gatunku, czyli siłą rzeczy najbliższy im domownik.
P.S. Skąd masz pewność, że masz samca i samicę? Masz jakieś zdjęcia papug? Zdarza się, że nimfy łączą się w pary tej samej płci.
P.S. Skąd masz pewność, że masz samca i samicę? Masz jakieś zdjęcia papug? Zdarza się, że nimfy łączą się w pary tej samej płci.
hodowcy mi pokazali samca i samice Nimfy i zapewnili mnie ze mam parke :)