Witajcie,
Chciałam się zapytać, czy któreś warzywa ze sklepu mogą być podawane papugom?
Wiem, że warzywa ciemnozielone oraz zielenina nie, ponieważ bardzo chłoną te wszystkie
chemikalia. Ale zastanawiam się, czy są jakieś warzywa ze sklepu, które nimfy mogą jeść.
Nie chcę odpowiedzi dotyczących owoców, bo moje nie przekonały się do owoców
ani świeżych, ani suszonych (po prostu im nie smakują).
Pytam się, bo chciałabym urozmaicić im trochę dietę, bo chociaż nie dostają tylko ziarna,
to i tak jest monotonna.
Zazwyczaj forumowicze wydzierają się na ludzi, którzy dają papugom (poza ziarnem)
np. tylko jakąś marchew, pietruszkę itp.
Ale nikt z nich nie pomyśli, że po prostu nie wszyscy mają skąd brać inne warzywa i zieleninę,
bo nie mają ogródka, albo - tak jak w moim przypadku - prawie nic nie chce rosnąć
(mam straszną glebę), a ze sklepu boją się ryzykować, bo wiadomo - w tym wszystkim pełno chemii.
W tych czasach nawet pozbierać coś na łące czy gdziekolwiek
(nawet jeśli okolica bezludna) strach, gdyż niemal wszędzie rozpylają
coś na chwasty, wylewają gnojówki, oborniki i inne paskudztwa.
Stąd moje pytanie, czy można dawać im któreś warzywa ze sklepu? :)
Warzywa ze sklepu?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, gęsi
Warzywa ze sklepu?
A pióra papug o różnej barwie
Są niby kwiaty, których ktoś narwie.
Są niby kwiaty, których ktoś narwie.
- PawelHH
- Ptaki które hoduję: różne
- Kontakt:
Moje ze Stokrotki i z targu
A poważnie to nie ma co przesadzać ze strachem przed sklepowymi warzymi, sami je jemy, dzieci je jedzą, ja tak samo odkąd trzymam papugi nie przejmowałem się tym nigdy. A nimfom najlepiej dawać chwasty właśnie z ogródków, z pasów zieleni na osiedlacj- jak gwiazdnicę, tasznik, pędy wierzb i brzóz zaraz się pojawią - to im najbardziej wzbogaci dietę.

A poważnie to nie ma co przesadzać ze strachem przed sklepowymi warzymi, sami je jemy, dzieci je jedzą, ja tak samo odkąd trzymam papugi nie przejmowałem się tym nigdy. A nimfom najlepiej dawać chwasty właśnie z ogródków, z pasów zieleni na osiedlacj- jak gwiazdnicę, tasznik, pędy wierzb i brzóz zaraz się pojawią - to im najbardziej wzbogaci dietę.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
PawelHH pisze: ..... A nimfom najlepiej dawać chwasty właśnie z ogródków, z pasów zieleni na osiedlacj- jak gwiazdnicę, tasznik, pędy wierzb i brzóz zaraz się pojawią .....
Oj z podawaniem zielska z pasów zieleni na osiedlach jednak bym polemizowała

Takie zieleńce są skażone dużą ilością soli w glebie z uwagi na zimowe odśnieżanie. Śnieg z solą jest zgarniany na trawniki a wiosną trawa i wszystko co zielone zawiera w sobie dużą ilość soli szkodliwą dla ptaków. Poza tym zielsko z trawników oprócz soli zawiera duże ilości metali ciężkich ulatniających się z rur wydechowych samochodów. Nie wspomnę już o odchodach psów czy kotów ...... które nie wiadomo czym są zarażone bo na bank nie wszystkie czworonożne pupile są zdrowe ......
Podawanie roślin z ogródków jak najbardziej wskazane.
Jill pisze:....czy któreś warzywa ze sklepu mogą być podawane papugom?....
Oczywiście mogą , ale raczej nie na przednówku, czytaj : wczesną wiosną. Warzywa o tej porze tzw nowalijki nie nadają się do spożycia nawet dla (szanujących swoje zdrowie) ludzi a co dopiero mówić dla ptaków. Wszystko jest pędzone na chemii byle tylko kasę zarobić.
Lepiej jest podać rozmrożone warzywa z mrożonek, (kalafior, brokuł, kolorowe fasole strączkowe, pomidory, kukurydzę, groszek) , przynajmniej jest pewność, że pochodzą z ziemnych upraw letnich. Też jest chemia (nawożenie gleby) ale stosunkowo jest jej mniej.
- PawelHH
- Ptaki które hoduję: różne
- Kontakt:
Krysia- pisze:PawelHH pisze: ..... A nimfom najlepiej dawać chwasty właśnie z ogródków, z pasów zieleni na osiedlacj- jak gwiazdnicę, tasznik, pędy wierzb i brzóz zaraz się pojawią .....
Oj z podawaniem zielska z pasów zieleni na osiedlach jednak bym polemizowała![]()
Takie zieleńce są skażone dużą ilością soli w glebie z uwagi na zimowe odśnieżanie. Śnieg z solą jest zgarniany na trawniki a wiosną trawa i wszystko co zielone zawiera w sobie dużą ilość soli szkodliwą dla ptaków. Poza tym zielsko z trawników oprócz soli zawiera duże ilości metali ciężkich ulatniających się z rur wydechowych samochodów. Nie wspomnę już o odchodach psów czy kotów ...... które nie wiadomo czym są zarażone bo na bank nie wszystkie czworonożne pupile są zdrowe ......
No tak, musimy się tu kierować zdrowym rozsądkiem