Młoda nimfa nie chce jeść.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Peyto
Ptaki które hoduję: Nimfa

Młoda nimfa nie chce jeść.

Post autor: Peyto » czw sty 29, 2015 00:58

Witam, 2 dni temu kupiłem 1,5 miesięczną nimfę.Mam problem ponieważ jeszcze nie dziobie samodzielne a nie chce jeść ze strzykawki.Udało może mi się jej wcisnąć ze 2 mililitry.Jest jakiś sposób żeby zachęcić ją do jedzenie lub coś innego? Bo nie wiem czy w tym momencie dalej próbować czy oddać ją do hodowcy u którego ją kupiłem.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw sty 29, 2015 14:34

Nie rozumiem po co kupować tak młodego ptaka, choć w wieku 1,5 m-ca czyli 6 tygodni już powinna sama jesć, nieudolnie ale powinna próbować jedzenia , ptak jest całkowicie samodzielny w wieku 2 m-cy - co wcale nie przeszkadza mu namolnie prosić rodziców o karmienie.
Jezeli twój nie je sam i nawet nie próbuje to chyba ma mniej niż 1,5 m-ca

Peyto

Post autor: Peyto » czw sty 29, 2015 18:05

Znajomi dali mi dorosłą nimfę ponieważ wyjechali na ferie.Dzisiaj mojego maluszka postawiłem obok dorosłego osobnika i zaczął sam skubać.Jak na razie bardzo polubił marchewkę,oprócz tego daje mu zwykły pokarm i proso.Więc kwestia jedzenia załatwiona.Tylko się jeszcze martwię ponieważ dostał rozwolnienia i nie wiem czy jest to spowodowane stresem czy może czymś innym.

Awatar użytkownika
Etna
Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki

Post autor: Etna » czw sty 29, 2015 20:26

Widocznie zmiana diety zaszkodziła maluchowi. Dostałeś od hodowcy karmę, którą podawał?
Co było w tej strzykawce? (pisałeś, że karmisz strzykawką).

Peyto

Post autor: Peyto » czw sty 29, 2015 21:07

Ze strzykawki karmiłem ją zmielonym i rozrobionym z wodą żółtym suchym pokarmem jajecznym.Lecz jak już napisałem nie chciała jeść ze strzykawki więc daje jej ten sam pokarm tylko nie zmielony.Pokarm ten dostałem od hodowcy a dzisiaj dokupiłem go więcej.
Nie zmielony i nie rozrobiony z wodą*

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt sty 30, 2015 17:20

Więc wiadomo po czym ma biegunka - nadmiar karmy jajecznej a brak ziaren, samo proso to za mało powinna być dobra mieszanka rożnych gatunkow prosa i innych ziaren

Peyto

Post autor: Peyto » pt sty 30, 2015 19:00

Ok, postaram się to zmienić.Dziękuje za rady.
Mam jeszcze pytanie jak najlepiej oswajać takiego malucha?
Proszę nie mieszać merytoryki w TYM temacie bo pytałes o jedzenie a teraz o oswajanie.
Przeczytaj temat viewtopic.php?f=151&t=11 a się dowiesz. Admin
.

Peyto

Post autor: Peyto » sob sty 31, 2015 16:40

A mam jeszcze pytanie odnośnie żywienia.Czy mogę takiej młodej papudze dawać różne warzywa i owoce? Jak np.brokuł,starte jabłko itp.Ponieważ ona bardzo lubi jeść przeróżne warzywa i owoce.

Awatar użytkownika
seder
Ptaki które hoduję: Świergoty, Faliste, Nimfy, Zeberki, Kozy, Nierozłączki,Rozelle,Bergi

Post autor: seder » sob sty 31, 2015 17:32

warzywa i owoce powinno sie podawać każdej papudze

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » sob sty 31, 2015 19:55

nie musisz ich trzeć ,podawaj np. ćwiartkę jabłka.Nie dawaj awokado poszperaj po forum jest coś o owocach i warzywach które możemy podawać papugą a których nie należy podawać
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Etna
Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki

Post autor: Etna » sob sty 31, 2015 22:01

Nie zapomnij o kiełkach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”