Rozpoznanie płci, pomóżcie
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nimfa
Re: samiec czy samiczka
ma okolo 2,5 do 3 lat , dokladnie nie wiem , dostalem ja rok temu i poprzedni wlasciciel powiedzial ze ma niecale dwa lata
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
W 100% samica.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: nimfa
Witam
Proszę o pomoc w rozpoznaniu płci moich nimf.
Sprzedawca określił że na 90% żółta to samiec, drugiej nawet nie próbował zgadywać.
Są u nas dopiero drugi tydzień i z tego co zaobserwowałem to żółta jest głośna, gwizda i skrzeczy, szara jak już wyda z rzadka jakiś dźwięk to jest cichy i miałkliwy. Za to jest dużo bardziej ciekawska, szara pierwsza testuje zabawki i wyszła z klatki. Żółta jest raczej ostrożna i nieufna.
Żółta ma jednolito ubarwioną wewnętrzną stronę ogona, szara jakby to określić raczej nakrapianą.

Proszę o pomoc w rozpoznaniu płci moich nimf.
Sprzedawca określił że na 90% żółta to samiec, drugiej nawet nie próbował zgadywać.
Są u nas dopiero drugi tydzień i z tego co zaobserwowałem to żółta jest głośna, gwizda i skrzeczy, szara jak już wyda z rzadka jakiś dźwięk to jest cichy i miałkliwy. Za to jest dużo bardziej ciekawska, szara pierwsza testuje zabawki i wyszła z klatki. Żółta jest raczej ostrożna i nieufna.
Żółta ma jednolito ubarwioną wewnętrzną stronę ogona, szara jakby to określić raczej nakrapianą.

- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Ciekawosć nie jest wyznacznikim płci, szara to białogłowa i wyglada na samiczkę, zołta stawiam na samca, ale trzeba obserwować bo u tych mutacji wygląd nie świadczy o niczym, tylko zachowanie - głośność
Po spodniej stronie ogona płeć określamy tylko u nimf standardowych/ ubarwienie dzikie/
Po spodniej stronie ogona płeć określamy tylko u nimf standardowych/ ubarwienie dzikie/
Dzięki.
Zobaczymy co z nich wyrośnie
Dzisiaj szara się rozśpiewała, w sumie tylko raz i niedługo ale za to dźwięk i melodia były dużo przyjemniejszy dla ludzkiego ucha niż gwizdy żółtej.
Zobaczymy co z nich wyrośnie

Dzisiaj szara się rozśpiewała, w sumie tylko raz i niedługo ale za to dźwięk i melodia były dużo przyjemniejszy dla ludzkiego ucha niż gwizdy żółtej.
Dziękuję za podpowiedzi.
Szary to będzie jednak samiec, śpiewa jak najęty, melodyjnie i długo. W tej chwili to można by powiedzieć że żółta papużka przy nim jest cicha
i w porównaniu do śpiewaka to żółta wydaje pojedyncze lub podwójne gwizdy.
Szary to będzie jednak samiec, śpiewa jak najęty, melodyjnie i długo. W tej chwili to można by powiedzieć że żółta papużka przy nim jest cicha

Witam, podłączam się do tematu. Czy ktoś pomoże w rozpoznaniu płci oraz wieku ptaszków?
Z góry dziękuję.
Z góry dziękuję.
Witam ,
Jestem tu nowy ale napewno sa to młode nimfy badzo młode:)
deevoice jak wstawiłes zdjecia papug?
Z kad ten wniosek? mam papuge i ma rok i jest wieksza od tych:)
Jestem tu nowy ale napewno sa to młode nimfy badzo młode:)
deevoice jak wstawiłes zdjecia papug?
Z kad ten wniosek? mam papuge i ma rok i jest wieksza od tych:)
kurde wkleił się jakiś tekst "co się dzieje z moją papużką...."
Dodajesz zdjęcia jako załącznik na dole strony, podczas wstawiania postu.
Nie zwracaj uwagi na zdjęcia, ptaki mają rozmiar dorosłych ptaków.
Dodajesz zdjęcia jako załącznik na dole strony, podczas wstawiania postu.
Nie zwracaj uwagi na zdjęcia, ptaki mają rozmiar dorosłych ptaków.
Załaczam zdjecie papugi. I powiedzcie mi czy to samiec czy samica:)
Może poczekajmy aż ktoś odpowie na jedno pytanie a poźniej dodawaj kolejne zdjecia ... ?!
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, świergotki, rozelle, górskie, księżniczki walli
- Kontakt:
Kolego deevoice twoje nimfy są młodymi ptakami ok pół roku.
Ptak po prawej to samiec naturalny.
Ptak po lewej - jeżeli na wiosne będzie wyglądał tak jak teraz - to będzie perłową samiczką, a jeżeli zmieni swoje ubarwienie i perły zanikną to będzie to samczyk.
Kolego radek1891 postaraj się o lepsze zdjecia.
W jakim wieku jest Twoja papuga?
Ptak po prawej to samiec naturalny.
Ptak po lewej - jeżeli na wiosne będzie wyglądał tak jak teraz - to będzie perłową samiczką, a jeżeli zmieni swoje ubarwienie i perły zanikną to będzie to samczyk.
Kolego radek1891 postaraj się o lepsze zdjecia.
W jakim wieku jest Twoja papuga?
Witam postaram sie jutro wstawic lepsze zdjecia:) a papuga ma około roku:)
bardzo dziekuje za pomoc :)