Ręczny wychów

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

severun
Ptaki które hoduję: Nimfa lutino

Ręczny wychów

Post autor: severun » pn lis 24, 2014 18:28

Witam , moje papugi nie lubią się opiekować młodymi, a szkoda mi jest za każdym razem patrzeć jak umierają więc chce się przygotować na następny raz ! Ile trzeba posiadać pokarmu , aby wystarczył na całkowite wykarmienie młodego ? I jakie jedzenie polecacie ?

Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn lis 24, 2014 18:46

Tu masz temat
viewtopic.php?f=150&t=3513&hilit=r%C4%99czne+karmienie

i tutaj jest art. wojtka na ten temat

http://mojeptaki.info/archives/2144

jak przeczytasz to bedziesz wiedział wszystko

severun

Post autor: severun » pn lis 24, 2014 19:16

brakuje mi odpowiedzi na jedno pytanie , a mianowicie - Ile pokarmu kupić , aby starczyło na cały wychów młodej nimfy . Kg ? Dwa ?

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn lis 24, 2014 19:37

Masz zamiar karmić od pierwszego dnia? To około 3 kg na 1 szt i to nie wiem czy nie za mało będzie.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

severun

Post autor: severun » pn lis 24, 2014 19:41

Okey , dziękuje ;) Tak myślę , że od pierwszego dnia, ale to zależy czy moim papugom się nie odmieni .. ;) Bo jak zaczną się zachowywać jak rodzice to im nie będę przeszkadzał ;)

katarzyna05
Ptaki które hoduję: Nimfy, Aleksandretty

Post autor: katarzyna05 » pn lis 24, 2014 23:03

O rany Wojtku, a o jakim pokarmie piszesz że taka ilośc idzie na jedną papugę?
To nie bardzo możliwe, bo koszty przy karmieniu nimfy przerastały by jakąkolwiek możliwośc sprzedaży jej aby odzyskać pieniądze i jeszcze ewentualnie coś zarobić za tą ciężką pracę.
Według moich wyliczeń to pokarmu idzie do 0,5kg na jedną sztukę, podaję akurat na przykładzie pokarmu CeDe do ręcznego karmienia, wcześniej używałam kaytee i jedna paczka chyba 2,25 kg starczyła mi spokojnie do całkowitego wykarmienia 4 nimf, wyrosły zdrowe duże i tłuściutkie aż kupujący byli zdziwieni jakie duże są.

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » wt lis 25, 2014 08:04

Mnie to dziwi .... nigdy nie liczyłam ile idzie pokarmu dopóki ktoś mi nie zarzucił ile to zarabiam na pisklakach i wówczas wyszło mi że na wychowanie 3 (początkowo 4) ar potrzebowałam jednorazowo 7 i w przypadku drugiego odchowu 6 opakowań 3kg Nutribirda który był najwydajniejszym pokarmem razem z CD. Owszem dokarmiałam też rodziców które karmiły naturalnie pisklęta i same pisklęta. Biorąc pod uwagę że dopiero powyżej 2 miesiąca zdarzało mi się podgrzewać poprzednią dawkę pokarmu która pozostała chociaż starałam się oszczędnie karmić bez wyrzucania i strat dopasowując porcje do tego ile pochłaniały to karmienie łyżeczką jednak naraża na straty takie jak wyciekanie z dzioba chociażby. Jednak jestem miłośnikiem i nigdy nie przeliczałam kosztu wychowu małych w kwestii opłacalności sprzedaży :(

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt lis 25, 2014 09:28

MNie na jedna modrolotkę poszlo 3/4 opakowania1 kg :mrgreen:

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » wt lis 25, 2014 09:45

Alicja to kwestia jeszcze karmienia i dokarmiania moim zdaniem. Co innego karmić od pierwszej doby co innego dokarmiać od 1 doby i co innego dokarmiać miesięczne czy dwumiesięczne piskle. Warto by było to uściślić :) Stąd będą bardzo różne ilości skarmionego jedzenia. Każdy hodowca zresztą karmi inaczej... np kiedy ja dokarmiałam ręcznie lore z opróżnieniem wola każdorazowo ok 6 razy na dobe hodowca ptaka o połowę mniejszego karmił zaledwie 2-3 razy na dobę i kiedy mój pisklak z tego samego dnia ważył 260 g jego ważył 140g. On stwierdzi ze poszło mu o połowę mniej pokarmu zapewne niż mi :(

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt lis 25, 2014 14:56

Może i nimfy, modrolotki się krócej karmi. Jak karmisz 1 pisklaka najtrudniej jest określić ilość pokarmu, zawsze robię więcej, a jak zostanie wywalam.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » wt lis 25, 2014 17:05

Znam to, zawsze mi zostawało, karmiłam od 4 doby, koszt karmy i pracy oczywiście przewyższył cenę ptaka - ale to nie ma znaczenia :mrgreen:

Kup jedno opakowanie i jak widzisz ze jeszcze trzeba karmić to nim sie skończy zamawiasz następne

katarzyna05
Ptaki które hoduję: Nimfy, Aleksandretty

Post autor: katarzyna05 » wt lis 25, 2014 21:42

No wszystko jest uzależnione od gatunku papugi, ary karmi się długo, nimfy powinny być już usamodzielnione w wieku 1,5 miesiąca, ale do 2 miesięcy to jeszcze można dokarmiać, choć ten gatunek wykazuję bardzo dużą chęć szybkiego usamodzielniania się.
Nie mówimy tu Pysiu o oszczędzaniu na jedzeniu jak to opisałaś przez ograniczenie podawania pokarmu, lecz o normalnym prawidłowym karmieniu papugi zgodnie z jej potrzebami wiekowymi, ja obliczyłam dlatego że wychowywałam ostatnio jedną nimfę ręcznie i kupowałam pokarm u weta w małych porcjach na wagę, stąd moje wyliczenie wykazujące zużycie pokarmu przy prawidłowym karmieniu papugi (zgodnie z tabelką Pana Wojtka) na ok. 0,5kg dla jednej NIMFY.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » śr lis 26, 2014 08:36

katarzyna05, Niestety mało który wet sprzedaje pokarm do ręcznego karmienia na wagę, to raczej wyjątek niż reguła

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”