Nimfy nie wysiaduja jajek w nocy?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy
Nimfy nie wysiaduja jajek w nocy?
Witam
Moja para Nifm - papugi maja 3 lata - nie wysiaduje jajek w nocy.
W dzien siedza na jajkach zmieniajac sie kilka razy w ciagu dnia, natomiast noc spedzaja obie poza budka, by rano ponownie zajac sie wysiadywaniem.
Jest to juz drugi leg, podczas ktorego zachowuja sie w wyzej opisany sposob.
Zastanawiam sie czym moze byc spowodowane takie zachowanie?
Jesli para ta nie zmieni swojego zachowania dotyczacego wysiadywania jajek, wtedy dalsze proby rozmanazania nie maja raczej sensu?
Prosze o opinie i ewentualnie porade.
Pozdrawiam
Grzegorz
Moja para Nifm - papugi maja 3 lata - nie wysiaduje jajek w nocy.
W dzien siedza na jajkach zmieniajac sie kilka razy w ciagu dnia, natomiast noc spedzaja obie poza budka, by rano ponownie zajac sie wysiadywaniem.
Jest to juz drugi leg, podczas ktorego zachowuja sie w wyzej opisany sposob.
Zastanawiam sie czym moze byc spowodowane takie zachowanie?
Jesli para ta nie zmieni swojego zachowania dotyczacego wysiadywania jajek, wtedy dalsze proby rozmanazania nie maja raczej sensu?
Prosze o opinie i ewentualnie porade.
Pozdrawiam
Grzegorz
-
- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
A widziałes zeby kopulowały? Dajesz im jajko na twardo gotowane, poduszone widelcem z bułka tarta na zachęte? Czy maja odpowiedniej wielkości budke? Nimfy nie lubią też ludzkiej ingerencji dopoki nie wykluja sie młode, może za czesto zaglądałes...
Ostatnio zmieniony ndz cze 30, 2013 04:47 przez pirat59, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kopulowaly i to czesto, czego efektem sa cztery jajka w budce, ktora wydaje sie byc odpowiednich rozmiarow.Zmieszcza sie w niej - lecz z trudem - oba ptaki.Dawalem im jajko na twardo, lecz bez bulki tartej.Bardzo je lubia.Do budki zagladalem nie czesciej niz raz dziennie i to przez otwor do wchodzenia, z dystansu.Nigdy nie podnosilem dachu, aby zobaczyc co dzieje sie w srodku.
Strone ktorej adres podajesz odwiedzalem wiele razy i przeczytalem prawie cala jej zawartosc.Nie znalazlem odpowiedzi, czy tez porady w podobnej sytuacji.
Z jajek tych nie podejrzewam aby cos sie wyklulo, skoro nie sa ogrzewane w nocy.
Moze sprobuje rozmozyc papugi ponownie w przyszlym roku.
Dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam
Grzegorz
Strone ktorej adres podajesz odwiedzalem wiele razy i przeczytalem prawie cala jej zawartosc.Nie znalazlem odpowiedzi, czy tez porady w podobnej sytuacji.
Z jajek tych nie podejrzewam aby cos sie wyklulo, skoro nie sa ogrzewane w nocy.
Moze sprobuje rozmozyc papugi ponownie w przyszlym roku.
Dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam
Grzegorz
- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
Ja bym dała im tak zwany święty spokój... zapisz sobie kiedy mniej więcej złożyła pierwsze jajko, daj im działać przez czas jaki nimfa wysiaduje. Jeżeli po tym czasie nic się nie wykluje, zabierz budkę i daj im odpocząć. Możesz sprawdzić czy jajka były zalężone. Mam podobna sytuacje z kozami, kopulacja, składanie jaj, wysiadywanie, wszystko jak się należy a jajka puste
czasami tak bywa 

-
- Ptaki które hoduję: nimfy, nierozłączki, faliste
ja mam podobny problem, papugi już drugi raz wysiadują jajka bardzo sumiennie i jak przychodzi pora lęgów wychodzą na noc z budki i przeziębiają jajka, sprawdzałem i z 6 jajek dugi raz było tylko jedno zalęgnięte i to już taki maluch do wyjścia, niestety jajka przeziębiły i maluch zdechł. co może być przyczyną, czy należałoby może dokupić parę nimf i ich pomieszać. Dam im jeszcze jedną szansę i zobaczymy jak nic z tego to albo wymieszam albo sprzedam.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Czytałeś temat ? viewtopic.php?f=32&t=2487
U nimf samica wysiaduje jajeczka w nocy, samiec w dzień.
W ciągu dnia samica jedynie na chwilkę zastępuje samca gdy ten wychodzi się pożywić i napić.
U nimf samica wysiaduje jajeczka w nocy, samiec w dzień.
W ciągu dnia samica jedynie na chwilkę zastępuje samca gdy ten wychodzi się pożywić i napić.