Nimfy zaloty :)
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Faliste Nimfy
Nimfy zaloty :)
Witam - jestem nowy więc proszę się nie śmiać :)
Mam parę nimf - wchodzą do budki - zaloty się odbyły - dietę mają odpowiednią - tylko ciekawi mnie jedna sytuacja, samiczka zachęca samca do kopulacji a on tak jakby nie chciał. Skrzeczy rozkłada skrzydła kładzie na niej nogę i nic, dalej się nie rusza i tak kilka razy dziennie :) może coś robię nie tak itp :) proszę o radę :)
dodam że pisząc na innym forum sugerowano mi że są za młode - ale obrączki mają z 2009 r i są z pewnego źródła i nie spokrewnione
Mam parę nimf - wchodzą do budki - zaloty się odbyły - dietę mają odpowiednią - tylko ciekawi mnie jedna sytuacja, samiczka zachęca samca do kopulacji a on tak jakby nie chciał. Skrzeczy rozkłada skrzydła kładzie na niej nogę i nic, dalej się nie rusza i tak kilka razy dziennie :) może coś robię nie tak itp :) proszę o radę :)
dodam że pisząc na innym forum sugerowano mi że są za młode - ale obrączki mają z 2009 r i są z pewnego źródła i nie spokrewnione
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
strazak29, witaj na forum. Nikt nie będzie się z Ciebie śmiał. Samczyk na pewno za którymś podejściem ''wejdzie'' na partnerkę. Ty sam nic tu nie zrobisz, zapewnij ptakom trochę intymności, może samczyk jest w stresie i przepłoszony widząc Twoją osobę, tym bardziej że to najprawdopodobnie jego pierwsze lęgi. Daj ptakom trrochę czasu a nie bawem będzą pierwsze jaja (mam nadzieję że zalężone).
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
OlaB112, nic nie zrobisz , musisz spokojnie i cierpliwie czekać. Zacznij podawać ptakom skiełkowane ziarno i mieszankę jajeczną.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
Dawno nie pisałem - po ucieczce tej samiczki kupiłem inną roczna samicę po dwoch tygodniach zaczela znosic jajka - wysiaduja je z samcem - w sumie jest 10 jajek teoretycznie jutro minie 3 tygodnie od zniesienia pierwszego - na razie ich nie przeswietlalem ale poczekam i zobacze moze cos sie wykluje - chyba ze jakies propozycje jak sprawdzic czy jajka sa pelne :)
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
co drugi dzien - napewno para - widzialem kopulacje ;) przeswietlilem jaja 4 sa napewno zalezone sa ciemne i cieplejsze od innych ale zostawiam wszystkie zobaczymy od niedzieli powinny sie kluc - mam zamiar wrzucic mala kamerke do budki na podczerwien i na zywo w internecie transmisjie zrobic :) co wy na to ?
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
strazak29 pisze:na zywo w internecie transmisjie zrobic :) co wy na to ?
A my na to jak na lato. Czekamy
Tu poczytaj:
http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1148
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
strazak29, trochę mnie dziwi to, że zaledwie roczna samiczka sypnęła aż dwunastoma jakami
Kiedyś moja 4-6 letnia znosiła max 6 szt i to zarówno jak była samotna a potem już z partnerem.
Radzę Ci byś te zalężone jajka pozostawił a resztę wyjął bo i tak nic z nich nie będzie. Przynajmniej te zalężone samiczka będzie w stanie dogrzać a potem piskleta wykarmić.

Radzę Ci byś te zalężone jajka pozostawił a resztę wyjął bo i tak nic z nich nie będzie. Przynajmniej te zalężone samiczka będzie w stanie dogrzać a potem piskleta wykarmić.
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
-
No i wyszlo szydlo z worka - w sumie papuga zniosla 19 jajek - rozbilem wszystkie i sa puste - postanowilem zdjac budke na jakisz czas - tyle jajek to troche meczarni dla niej bylo - za miesiac lub dwa zaloze znowu. Natomiast faliste wyrzucily trzy jajka z budki - tez puste i teraz czekam bo samica znosi nastepne :)
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Po takiej ilości zniesionych jajek okres odpoczynku powinien być o wiele dłuższy niż napisałeś. Najlepiej załuż budkę na początku stycznia przyszłego roku.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455