Oko młodej nimfy.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Greckzeth
- Ptaki które hoduję: Zeberki,Kanarki.(w przyszłośći papugi)
- Kontakt:
Oko młodej nimfy.
Witam.
Młoda,28 dniowa nimfa ma coś z okiem,ma jakieś zaropiałe i je mruży,nie mam pojęcia co to jest,co mogę zrobić by to wyleczyć?
http://images45.fotosik.pl/955/8f90779081cca8d5.jpg
http://images37.fotosik.pl/917/a61f2ee90d1afde3.jpg
Młoda,28 dniowa nimfa ma coś z okiem,ma jakieś zaropiałe i je mruży,nie mam pojęcia co to jest,co mogę zrobić by to wyleczyć?
http://images45.fotosik.pl/955/8f90779081cca8d5.jpg
http://images37.fotosik.pl/917/a61f2ee90d1afde3.jpg
"Ze wszystkich zwierząt jeden człowiek umie się śmiać, choć on właśnie ma najmniej powodów."
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Kup w aptece sterylne gaziki (w żadnym przypadku nie może to być wata ! ) i rumianek w saszetkach. Z rumianku zrób napar - 1/4 szklanki wystarczy i mocząc gazik w letnim naparze przemywaj oko kilka razy dziennie.
Do każdego następnego przemywania musisz parzyć nową saszetkę rumianku bo podczas zamaczania gazika przeniesiesz do naparu ropę i kuracja może być nie skuteczna.
Możesz też zaparzyć herbatę ale musi być liściasta i też mniej niż pół szklanki naparu.
Jeśli takie przemywanie przez 2-3 dni nie zaskutkuje, wizyta u weta będzie konieczna.
Do każdego następnego przemywania musisz parzyć nową saszetkę rumianku bo podczas zamaczania gazika przeniesiesz do naparu ropę i kuracja może być nie skuteczna.
Możesz też zaparzyć herbatę ale musi być liściasta i też mniej niż pół szklanki naparu.
Jeśli takie przemywanie przez 2-3 dni nie zaskutkuje, wizyta u weta będzie konieczna.
-
- Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu
Ja też stosowałam herbatkę ze świetnika tez do kupienai w aprtece używa się jak rumianek ale u mnie lepiej skutkowało (przy poparzeniu oczu u kameleona) .
Przy kłopocie z moją aleksa samcyzkiem w zeszłym roku wet powiedział mi że mogę używać sulfacetamid też szybko sobie poradziło z paskudnym zranieniem oczka.
Przy kłopocie z moją aleksa samcyzkiem w zeszłym roku wet powiedział mi że mogę używać sulfacetamid też szybko sobie poradziło z paskudnym zranieniem oczka.
- PawelHH
- Ptaki które hoduję: różne
- Kontakt:
Krysia- pisze:Kup w aptece sterylne gaziki (w żadnym przypadku nie może to być wata ! ) i rumianek w saszetkach. Z rumianku zrób napar - 1/4 szklanki wystarczy i mocząc gazik w letnim naparze przemywaj oko kilka razy dziennie.
Krysiu, oka absolutnie nie można przemywać rumiankiem, ma on działanie ściągające i w każdej aptece nawet farmaceutki ostrzegają, że jeśli przemywamy rumiankiem coś na twarzy to ostrożnie z oczami
-
- Ptaki które hoduję: ara nobilis
PawelHH pisze:
Krysiu, oka absolutnie nie można przemywać rumiankiem, ma on działanie ściągające i w każdej aptece nawet farmaceutki ostrzegają, że jeśli przemywamy rumiankiem coś na twarzy to ostrożnie z oczami
Bzdura, herbata i świetlik tez mają takie działanie dlatego własnie zaleca sie je do przemywania oczu. Problem z rumiankiem polega tylko na tym ,że często uczula ludzi dlatego odradza się jego stosowanie bo gdyby wywołał reakcje alergiczną tylko pogorszy stan oczu. Nie wiem czy papugie tez alergizuje , jesli nie to śmiało można go stosować. Napar wystarczy zmieniać na świeży raz na dobę, natomiast bez względnie przy każdym namaczaniu stosujemy czysty gazik czy płatek kosmetyczny żeby nie zanieczyścić naparu ewentualnymi bakteriami z oka.
- PawelHH
- Ptaki które hoduję: różne
- Kontakt:
Cóż, tu się nie mogę zgodzić bo tu mam pewność, że przed tym przestrzegała mnie farmaceutka więc wole tego nie zignorować. Nie przemywa się chorego oka rumiankiem czy herbatą, bo wyciąg z rumianku zawiera garbniki, które dodatkowo podrażniają spojówkę i mogą doprowadzić do alergii. Odradza się to na forach o dzieciach, o zwierzętach (kotach, chomikach).
- acer
- osoba niewiarygodna
- Ptaki które hoduję: żako kongijskie, ary, amazonki, kakadu, patagonki, senegalki itd.
Rumiankiem raczej bym nie robił, rumianek może dodatkowo podrażnić raczej jeżeli ziołowy to świetlik. Ja na początek zakropliłbym oczko dwa razy dziennie starazolinem przez okres dwóch dni, po uprzednimi przemyciu oczka wodą destylowaną, jeżeli jest jakiś uraz mechaniczny spowodowany ukłuciem lub jakimś ciałem obcym które drażni spojówkę to na pewno pomoże. Jeżeli będzie to spowodowane infekcją bakteryjną czy też wirusową to już tylko do weterynarza po odpowiedni antybiotyk.
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Zamiast wodą destylowaną może lepiej przemyć (a własciwie przepłukać) solą fizjologczną. I zobaczyć z bliska, czy papudze coś się np. nie wbiło w powiekę i dlatego mruży oko.
Kiedyś przemywano rumiankiem, ale moja okulistka też mnie przed tym przestrzegała.
Kiedyś przemywano rumiankiem, ale moja okulistka też mnie przed tym przestrzegała.