Dziwne zachowanie u nimfy.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
SosiQ
Ptaki które hoduję: Nimfa - Oluś
Kontakt:

Dziwne zachowanie u nimfy.

Post autor: SosiQ » pn kwie 04, 2011 08:19

Witam was. :-) Kupilem 2 dni temu nimfe. Bardzo dziwnie sie zachowuje. W klatce na kijku szybko biega od jednego konca do drugiego i gdy jest juz na ktoryms z boku kreci glowa, i tak ciagle. Nieraz potrafi piszczec jak patrzy na boki. Zdaza sie jej to bardzo czesto. Mysle ze to przez moje sciany. moze sie ich bac dlatego ze naklejona jest tapeta z ciezarowkami. Nie jestem juz malym chlopcem tylko tapeta byla naklejana jak bylem mlodszy.

Mozecie i pomoc.? (jak cos moge dac filmik jak ona sie zachowuje)

Z gory dziekuje. :-)

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » pn kwie 04, 2011 09:01

Takie zachowanie spowodowane jest przetrzymywaniem papugi w zbyt małej klatce. Wypuszczaj nimfę na loty po pokoju to pozbędziesz się problemu.

Awatar użytkownika
pabloj
Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Kontakt:

Post autor: pabloj » pn kwie 04, 2011 09:05

SosiQ, wydaje mi się że papuga jest podenerwowana i najchętniej opuściła by klatkę. Masz ją zaledwie dwa dni i jeszcze się nie przyzwyczaiła. Napisz jakiej wielkości masz klatkę czy oby zamała dla niej nie jest.
Kolega mnie już uprzedził. ;-)
"Ludzie stoją niżej od papug, niezależnie od wysokości żerdzi." :)
http://www.garnek.pl/pabloj/a

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn kwie 04, 2011 17:24

Zasadniczym powodem takiego zachowania jest stres, nowe nieznajome miejsce, brak towarzystwa do którego była przyzwyczajona. Jeżeli to jets ptak z woliery to może powodem być również klatka, ale jezeli całe swoje życie spędził w klatce to typowy stres związany z zmianą miejsca pobytu.

Awatar użytkownika
SosiQ
Kontakt:

Post autor: SosiQ » pn kwie 04, 2011 17:46

Klatka ma rozmiary ok.:
Dlugosc - 41cm
Szerokosc - 27cm
Wysokosc - 63cm

Z klatki jej raczej nie wypuszcze dlatego ze jest nieoswojona i nie bede mogl jej zlapac. :mrgreen:
Kupiona jest od hodowcy.
Chcialbym jeszcze zapytac czy podchodzenie blisko do klatki i rozmawianie z nowo kupiona papuga jest dobre.? bo czesto podchodze do niej i do niej mowie np. jej imie itp. Moja mama tez tak robi. ;-)

Awatar użytkownika
pabloj
Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Kontakt:

Post autor: pabloj » pn kwie 04, 2011 18:28

Co do podchodzenia. Papuga powinna się przyzwyczaić do otoczenia i do ciebie. Najlepiej dać jej spokój co najmniej tydzień, podchodzić blisko tylko z konieczności wymiany wody i jedzenia
"Ludzie stoją niżej od papug, niezależnie od wysokości żerdzi." :)
http://www.garnek.pl/pabloj/a

Awatar użytkownika
Kor17nel
Ptaki które hoduję: Faliste, kanarki
Kontakt:

Post autor: Kor17nel » wt kwie 05, 2011 22:06

A z mówieniem to staraj się to robić delikatnie ciszej niż normalnie.Wszystko na spokojnie i bez pośpiechu...
Ps. ten sposób przekonał nawet moją chrześnice do mnie :mrgreen:

Awatar użytkownika
SosiQ
Kontakt:

Post autor: SosiQ » wt kwie 05, 2011 22:18

Dzieki wszystkim. ;-) Papuzka jest coraz spokojniejsza, da sie do niej blisko podejsc. :-D Szaleje tak do 18 a pozniej sobie tylko siedzi, nieraz popiszczy i zje cos. :-)
Jeszcze mam do was jedno pytanie, czytalem ze jak papuga nieoswojona chce wejsc na reke to najpierw musi ja ugryzc czy cos takiego by sprawdzic stabilnosc. Takie dziobniecie boli.? :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”