zbieram informacje na dobry początek

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

lorysa
Zbanowany
Zbanowany
Ptaki które hoduję: kozy,nimfy,aleksandretty,faliste

Post autor: lorysa » ndz wrz 05, 2010 15:27

ja zakupiłem w zoologu nimfe wykarmioną przez rodziców i miała przynajmniej niecały rok i sam ją oswoiłem siadała namnie jadła z ręki itp więc to zalezy tylko od papugi i wieku równiez
większego dupka niż ja na pewno już w necie nie znajdziecie, nie znam się na niczym i handluje ptakami.

Pepelotka
Ptaki które hoduję: Nimfy

Post autor: Pepelotka » pn wrz 06, 2010 12:26

Dlaczego jedną Nimfę, a nie dwie ?

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » pn wrz 06, 2010 13:06

Pewnie dlatego, że ludzie chcą mieć 1 oswojoną papugę ;-) Poza tym witaj na forum Pepelotka :-D

Awatar użytkownika
garadiela

Post autor: garadiela » pn wrz 06, 2010 13:57

lorysa pisze:ja zakupiłem w zoologu nimfe wykarmioną przez rodziców i miała przynajmniej niecały rok i sam ją oswoiłem siadała namnie jadła z ręki itp więc to zalezy tylko od papugi i wieku równiez

Ale co zalezy? :-|
Jej potrzeby sie nie zmieniaja...
Nie zrobisz ze zwierzecia stadnego zwierzecia samotnika.
Dlaczego konie sie trzyma conajmniej dwa lub z jakims innym kopytnym gatunkiem?
Dlaczego nigdy sie nie trzyma samotnych szczurkow?
To jest ta sama zasada...
To zwierzeta stadne.
Taka samotna papuga moze bedzie oswojona,moze bedzie wydawac sie szczesliwa.Ale nie zobaczysz jej naturalnego zachowania.

Pepelotka

Post autor: Pepelotka » pn wrz 06, 2010 20:11

No witam Pawełku, ech nigdy tego nie zrozumiem, powinno się zakazać sprzedaży pojedynczych ptaków ale to "marzenie ściętej głowy" :-(
Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
Benjamin Franklin

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr wrz 08, 2010 17:59

Pepelotka, To faktycznie marzenie, ale troszkę głupie, bo gdy komuś padnie jedna z pary to jak w takim wypadku kupiłby następną ?Jak tylko parki by były w sprzedaży ?

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » śr wrz 08, 2010 19:57

Różne są przyczyny ,że ludzie decydują się na chów pojedynczych ptaków.Często jest to brak miejsca,dla par(y)papug gdyż praktycznie trzeba przeznaczyć dla hodowlanych ptaków pokój,czy jakieś pomieszczenie ostatecznie ,dla zapewnienia spokoju.Ja np.kiedyś zajmowałem się hodowlą papug,no i cały pokój był tylko dla papug .A oswojona(e)papuga wiadomo ,że chce przebywać cały czas z człowiekiem i jako taki pokój mieszkalny nie jest konieczny,kontakt z człowiekiem jest istotny. ;-)
Pozdrawiam. Artur

Pepelotka

Post autor: Pepelotka » czw wrz 09, 2010 07:28

Al pisze:Pepelotka, To faktycznie marzenie, ale troszkę głupie, bo gdy komuś padnie jedna z pary to jak w takim wypadku kupiłby następną ?Jak tylko parki by były w sprzedaży ?

Musiałby jakoś udowodnić to, że papugę kupuje do pary :roll:
Zdrowy rozsądek to rzecz, której każdy potrzebuje, mało kto posiada, a nikt nie wie, że mu brakuje.
Benjamin Franklin

Pepelotka

Post autor: Pepelotka » czw wrz 09, 2010 07:32

essex1 pisze:Różne są przyczyny ,że ludzie decydują się na chów pojedynczych ptaków.Często jest to brak miejsca,dla par(y)papug gdyż praktycznie trzeba przeznaczyć dla hodowlanych ptaków pokój,czy jakieś pomieszczenie ostatecznie ,dla zapewnienia spokoju.Ja np.kiedyś zajmowałem się hodowlą papug,no i cały pokój był tylko dla papug .A oswojona(e)papuga wiadomo ,że chce przebywać cały czas z człowiekiem i jako taki pokój mieszkalny nie jest konieczny,kontakt z człowiekiem jest istotny. ;-)

Nie miałam na myśli hodowli papug tylko tzw. "trzymaczy" , którzy najczęściej decydują się na kupno pojedynczej papugi nie wiedząc o tym, że papugi powinny żyć w parze. ;)
Benjamin Franklin

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw wrz 09, 2010 14:08

essex1 pisze:Różne są przyczyny ,że ludzie decydują się na chów pojedynczych ptaków.

Głownym i najczęstszym powodem jest fakt, że kazdy chce mieć bardzo oswojoną papugę tylko dla siebie. To najlepszy przykład
wesoly9 pisze: No właśnie chciał bym mieć oswojoną tą Nimfe ;)) . Heh . Że dopiełem w końcu tego czego chciałem ;) nauczyć papuge gadać i wchodzić na ręke ;))

Ile juz się naczytalam takich postów "nie dokupię drugiej bo wtedy przestanę być dla niej ważny(a)"!!!! I jak trudno kogos takiego przekonać, że dwie papugi niewiele więcej zajmują miejsca i niewiele wiecej smiecą i jedzą (myśłę o tych małych i srednich, do których nalezy też nimfa)

Pomysł sprzedawania ptakow w parze jest chybiony, w sklepie są zazwyczaj od jednego hodowcy lub z jednego gniazda. A to kolejny popełniany przez kupujacych błąd.
Wazniejsza jest edukacja - do papugi powinno być dołączane coś na ksztalt "instrukcji obsługi", razem z przydatnymi adresami internetowymi, bo nie każdy sprzedawca zna się na tym i nie każdy dobrze doradzi. To sprzedajacy powinien o tym pomysleć - o lie zależy mu na losie "wyprodukowanych" przez niego ptakow. (Ja drukując koszulki daję każdemu instrukcję prania i prasowania, bo chcę, żeby jak najdłużej cieszyła i sluzyła.)

kopi
Ptaki które hoduję: papugi

Post autor: kopi » pt wrz 10, 2010 09:08

garadiela pisze:Dlaczego nigdy sie nie trzyma samotnych szczurkow?
To jest ta sama zasada...
To zwierzeta stadne.

Szczury są zwierzetami stadnymi (choć nie wszystkie) ale papugi nie.

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » pt wrz 10, 2010 10:14

kopi, papugi nie są stadne..?

kopi

Post autor: kopi » pt wrz 10, 2010 12:37

W pewnych sytuacjach niektóre gatunki żyją w grupie w stadzie ale nie są zwierzętami stadnymi. Nie ma w śród nich takich reguł i zasad jak u zwierząt stadnych.

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » pt wrz 10, 2010 15:52

Stada sa "budowane" na róznych zasadach - nie tylko na zasadzie hierarchii. Skoro żyją w stadzie a nie samotnie to są zwierzetami stadnymi.

kopi

Post autor: kopi » pn wrz 13, 2010 09:10

No niech ci będzie. Ale jeżeli ktoś posłuch nawoływania, apelu gardzieli o to żeby trzymać papugi w stadzie, bo to są zwierzęta stadne i twojej haaszek definicji zwierząt stadnych, to może dojść do tragedii gdy ten ktoś kupi kilka sztuk np. świergotek.

Awatar użytkownika
garadiela

Post autor: garadiela » pn wrz 13, 2010 11:29

Wszysko trzeba robic z glowa ;-)
Jak ktos kupuje ppuge to niech chociaz poczyta to minimum...
Kurde,a wczoraj napisalam takiego dlugiego posta i mi go scielo :evil:

Pepelotka

Post autor: Pepelotka » pn wrz 13, 2010 11:36

Nie chodzi oto by trzymać całe stado papug, bo wiadomo nie każdy ma do tego warunki, chodzi o to by zdać sobie sprawę z tego, że my jako człowiek nie jesteśmy w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb papug dlatego zaleca się trzymanie co najmniej dwóch osobników tego samego gatunku. Papuga gdy ma przyjaciela czuje się bardziej komfortowo psychicznie i fizycznie.
Benjamin Franklin

Fiolka
Ptaki które hoduję: Brak

Post autor: Fiolka » wt paź 11, 2011 22:44

Witam.
Jestem nowa na forum i poproszę o pomoc/doradztwo.
Myślę właśnie nad Nimfą ale chciałabym wcześniej poznać wszystkie za i przeciw oraz czy bym dała radę ;)
Obecnie pracuję w sklepie zoologicznym, staramy się z koleżankami zapewnić zwierzakom jak najlepsze warunki,
na tyle ile się da (wiadomo jak to jest :/)
No i właśnie mamy w sklepie 4 Nimfy. W jednym samczyku zakochałam się.
Nie wiem dokładnie ile ma bo od niedawna pracuję a on już tam był ale zauroczył mnie ;)
Śpiewa pięknie i nawet (jak do niego zaczęłam mówić) podszedł i wziął trochę owoca przez pręty jak trzymałam.

Myślę czy dam radę , bo nigdy nie miałam ptaka.
Proszę podpowiedzcie mi takie podstawowe zasady.
Mieszam sama z mężem + mamy małego psa, ale który jest posłuszny .
Nie palimy (słyszałam że dym szkodzi ptakom) ja pracuję co drugi dzień 12 h
ale za to mąż ma zmiany...
Chętnie bym przyjęła ptaka porzuconego albo z adopcji.
Z góry dziękuje za pomoc i informację

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr paź 12, 2011 00:33

Fiolka, poczytaj http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... 2712#42712 a może się skusisz :-D
Nimfy sa bardzo łatwymi w utrzymaniu papużkami. Raczej mało fruwają, wolą przemieszczać się na piechotkę (przynajmniej takie moje były) Jeśli kupisz tego samczyka ze sklepu to zapewniajac obszerną klatkę- tematy do poczytania http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=32 http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=113 i
zabawki - poczytaj tematy : http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=105
zdrowe zywienie - http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=150
napewno dasz radę ze wszystkim.
Poczytaj też całość ze strony o nimfach jako gatunku http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=3394

Fiolka
Ptaki które hoduję: Brak

Post autor: Fiolka » śr paź 12, 2011 06:59

Wstępnie czytałam, czytałam oczywiście ;)
Ale chciałabym abyście tak napisali + i - takie dokładne :oops:
Ogłoszenia też przejrzałam tu na forum ale ja z małopolski/śląska
więc Poznań mam bardzo daleko :(

Co mnie zastanawia, czy kupiona ze sklepu Nimfa nie będzie smutna sama? :roll:
A czy da się jakoś określić w przybliżeniu wiek...?

Z góry dzięki :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”