Papuga jako prezent dla dziecka

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Pietruszkowa
Ptaki które hoduję: Modrolotki, rudosterki, nierozłączki

Papuga jako prezent dla dziecka

Post autor: Pietruszkowa » wt paź 13, 2020 16:44

Hej, mam dylemat. Czy wg Was papuga dla dziecka to dobry pomysł? Dokładniej to dla 5-letniego chłopca, który uwielbia zwierzaki, ale nie jestem pewna czy to nie jest zbyt duża odpowiedzialność dla niego póki co. Jak myślicie?

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Post autor: Rozalka:) » wt paź 13, 2020 17:16

jeżeli faktycznie większość obowiązków byłaby po stronie dziecka to myślę, że nie jest to dobry pomysł. Ja jako 10-latka zaniedbywałam swoje papugi, więc co dopiero 5-latek. W moim przypadku to było tak, że lubiłam swoje papugi (wówczas rozpoczynała się moja pasja) ale i tak prawie się nie opiekowałam, nawet dać jedzenie czy zmienić wodę rzadko robiłam. Żeby nie rodzice to by chyba popadały, i tak po paru latach jedna się rozchorowała (prawdopodobnie z mojej winy)

marcin19800
Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: marcin19800 » wt paź 13, 2020 17:48

pamiętaj też , że papugi mogą uczulać, warto sprawdzić czy dziecko nie ma alergii.

Awatar użytkownika
Lazur
Ptaki które hoduję: Nimfy, Senegalka, Papużki faliste, Rudosterki, Aleksandretty śliwogłowe, Aleksandretty chińskie, Przepiórki chińskie

Post autor: Lazur » wt paź 13, 2020 17:57

Tak, papugi to raczej nie jest najlepszy pomysł. Wiem o czym mówię bo mam dwie siostry w tym wieku i pewnego dnia nikt ich nie dopilnował i otworzyły okno i ptaszek odleciał.
Usłyszę Twoją pieśń,
Gdy dzikie ptaki będą śpiewać...

Awatar użytkownika
Kamila
Ptaki które hoduję: Rudosterki zielonolice — turkus opalin i żółtobrzucha.

Post autor: Kamila » śr paź 14, 2020 22:38

Dzieci w tym wieku lubią wszystkiego dotknąć, wszystko pomacać, żadna papuga tego nie zniesie. Nawet ręcznie karmiona lubiąca pieszczoty ma swoje granice ;) Potrafi też dotkliwie dziobnąć, jeśli coś jej się nie spodoba. To też zależy od Twojego syna, bo znam też dzieci, które ze zwierzętami potrafiły się obchodzić wyjątkowo delikatnie, ale ZAWSZE pod okiem dorosłych.
Natomiast co do obowiązków, to one niejednego dorosłego przerastają, co dopiero dziecko ;) Więc to musi być obowiązek rodziców, dziecko może przyglądać się, pomagać i się uczyć.
Według mnie papugi w domu — może tak (zależy też od innych czynników). Papugi typowo dla dziecka — nie.

Pietruszkowa

Post autor: Pietruszkowa » wt lis 10, 2020 12:43

Generalnie kupowanie dziecku zwierzęcia na prezent to chyba nie najlepszy pomysł.
https://lavaro.pl//

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt lis 10, 2020 12:58

Pietruszkowa pisze:
wt lis 10, 2020 12:43
Generalnie kupowanie dziecku zwierzęcia na prezent to chyba nie najlepszy pomysł.
Ja osobiście nie widzę przeszkód, pod warunkiem że zwierzątkiem jakie by nie było będą zajmować się rodzice.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

weheki
Ptaki które hoduję: papuga

Post autor: weheki » pt gru 25, 2020 13:23

myślę że kupowanie dziecku zwierzęcia na prezent to nie najlepszy pomysł

Pietruszkowa

Post autor: Pietruszkowa » śr sty 13, 2021 11:25

Ptasiara55 pisze:
śr sty 13, 2021 10:54
WOJTEKZ pisze:
wt lis 10, 2020 12:58
Pietruszkowa pisze:
wt lis 10, 2020 12:43
Ja osobiście nie widzę przeszkód, pod warunkiem że zwierzątkiem jakie by nie było będą zajmować się rodzice.
No właśnie, będą się zajmować rodzice. W takim razie jaki jest sens dawania zwierzęcia maluchowi - żeby się nauczył, że zwierzak jest od posiadania i można go pogłaskać czy pomęczyć od czasu do czasu, a tak to mama nakarmi a tata wyprowadzi?
Moim zdaniem jak już kupujemy dziecku zwierzę na prezent, jakiekolwiek by ono nie było, to po pierwsze dziecko musi mieć świadomość, że to czująca istota i trzeba jej zapewnić odpowiednie warunki, trzeba o nią zadbać i nie chodzi tu tylko o karmienie. Dziecko powinno być w takim wieku, w którym świadomie podejmuje decyzję, poprzedzoną wyjaśnieniem przez rodziców, jakie będą jego obowiązki.

Zdecydowanie jestem przeciwniczką kupowania zwierzaczka-niespodzianki, albo podjęcia decyzji o zwierzęciu na podstawie chwilowej fanaberii dziecka.
Lepiej bym tego nie ujęła :) podpisuję się pod tym, co napisałaś

Klaudiona
Ptaki które hoduję: Papużki faliste, nierozłączki

Post autor: Klaudiona » pn sty 18, 2021 15:55

Jako prezent może, ale na pewno nie przekładaj na dziecko całej odpowiedzialności za zwierzę. Warto je codziennie doglądać i przy okazji uczyć dziecko, jak powinno się zajmować ptakiem.

Awatar użytkownika
rurka_rozporka
Ptaki które hoduję: jeszcze żadne
Kontakt:

Post autor: rurka_rozporka » ndz kwie 21, 2024 18:02

Jako prezent i obiekt uczenia się odpowiedzialności? Nie

Awatar użytkownika
KawaBezMleka
Ptaki które hoduję: Papuga amazonka

Post autor: KawaBezMleka » czw sty 16, 2025 08:37

Nie do końca uważam, żeby papuga na prezent to był dobry pomysł

Awatar użytkownika
wency78
Ptaki które hoduję: Amazonka

Post autor: wency78 » czw lut 27, 2025 10:02

Papuga jako prezent dla dziecka to raczej nie najlepszy pomysł. 5-latek może być jeszcze zbyt mały, by w pełni rozumieć potrzeby ptaka, a zwierzę nie jest zabawką, którą można odłożyć, gdy się znudzi. Jeśli chcesz wprowadzić dziecko w świat papug, może lepiej zacząć od wizyt w hodowlach czy zapoznania się z tematyką, a decyzję o ptaku podjąć, gdy dziecko będzie starsze i gotowe na większą odpowiedzialność

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Offtopic-”