trochę przypadkowo stałem się właścicielem aleksy. Jest to samiczka, podobno ma 5 lat. Dostałem ją od ludzi, którzy chcą zrobić remont w chacie i już nie chcą po nim mieć ptaków. Chciałbym jednoznacznie sklasyfikować papugę. Po szybkim przeczytaniu forum (wcześniej szukałem rudosterek, nigdy nie myślałem o aleksach), wyszło mi na to, że mam Aleksandrettę Krótkosterną.
Poniżej zamieszczam zdjęcie. Proszę o ewentulanei potwierdzenie/zaprzeczenie. Jeśli okaże się, że to prawda to zgodnie z tym co wyczytałem powinienem dostać z nią papiery na podstawie których mogę ją zaobrączkować? Bo tylko obrożnych nie trzeba rejestrować.
Ta ma ewidentnie czarny dziób, tam gdzie powinna być obroża jest tylko ciut jaśniejszy pasek zielonego. Proszę nie przerażać się stanem klatki. To po poprzednich właścicielach, nowa jest w drodze:)
Na razie ptak oswaja się z otoczeniem, milczy, czasem chodzi po suficie. Parę razy skubnął ziarna (głównie słonecznika), ale mało moim zdaniem. Przed chwilą dostawiłem marchew oraz trochę owoców.