Mutacje aleksandretty obrożnej
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nic
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretty
Niestety jest jakiś problem z ładowaniem zdjęć, bo wiele z nich po załadowaniu "traci kolory".
Chciałem prosić o podpowiedż dot. nazwy mutacji moich, młodych ptaków na zdjęciach, tyle, że na zdjęciach, pomimo wielu prób ładowania, niewiele widać. Jeżeli są sposoby na takie załadowanie zdjęć, żeby był sens ich zamieszczania, to chętnie skorzystam z rady, gdyż zależy mi na podpowiedzi znawców tematu, jakie to są, dokładnie, mutacje.
Usunęłam jedno zdjęcie gdyż na stronie następnej wkleiłeś identyczne.
Chciałem prosić o podpowiedż dot. nazwy mutacji moich, młodych ptaków na zdjęciach, tyle, że na zdjęciach, pomimo wielu prób ładowania, niewiele widać. Jeżeli są sposoby na takie załadowanie zdjęć, żeby był sens ich zamieszczania, to chętnie skorzystam z rady, gdyż zależy mi na podpowiedzi znawców tematu, jakie to są, dokładnie, mutacje.
Usunęłam jedno zdjęcie gdyż na stronie następnej wkleiłeś identyczne.
Ostatnio zmieniony sob sie 18, 2012 04:25 przez Kacperr, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdecznie pozdrawiam
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Nierozłączki, Świergotki, Katarzynki, Łąkówki, Mnichy
- Kontakt:
Cóż - cleartailom i clearheadom głowa wypierza się dopiero po 2-3 latach. Stawiam że to Lacewing Szary. Zrób zdjęcie brzuszka;)
Chodzi tu o chromosomy.
Mutacja niebieska i ciemny faktor leża na tym samym chromosomie i albo będą znajdywały się na tym samym chromosomie z pary albo na tych samych chromosomach w ale na różnych w parze czyli jedna mutacja na jednym a druga na drugim ; w obu przypadkach będziemy mówili : papuga ma mutacje : ciemny faktor szpalt na niebieską tyle że w jednym przypadku ta niebieska będzie na tym samym chromosomie co ciemny faktor a w drugim na innym chromosomie w parze . Pozdrawiam
Mutacja niebieska i ciemny faktor leża na tym samym chromosomie i albo będą znajdywały się na tym samym chromosomie z pary albo na tych samych chromosomach w ale na różnych w parze czyli jedna mutacja na jednym a druga na drugim ; w obu przypadkach będziemy mówili : papuga ma mutacje : ciemny faktor szpalt na niebieską tyle że w jednym przypadku ta niebieska będzie na tym samym chromosomie co ciemny faktor a w drugim na innym chromosomie w parze . Pozdrawiam
- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
Gerard, dzieki za wyjasnienie... Wizualnie ptak bedzie tak samo wygladal bez wzglegu na to czy niebieska bedzie na tym samym chromosomie co ciemny faktor czy na innym???
- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
Oczywiście ze mogą, ale tylko w przypadku gdy są szpaltami na niebieski. Czyli zielona szpalt na niebieski plus zielona szpalt na niebieski dadza Ci zielone, zielone szpalt na niebieski i niebieskie.
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Nierozłączki, Świergotki, Katarzynki, Łąkówki, Mnichy
- Kontakt:
Ola Ka - mam parę zielonych Aleksandrett po której wyszła już Albino, Lutino i Niebieska
Musiały mieć kolorych przodków
Także jak najbardziej jest to możliwe

Witam
5 dni temu zakupiłam aleksandrette obrożną mutacji turkus niebieski szczepioną na palid. Co to znaczy, że jest on szczepiony na palid
?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
5 dni temu zakupiłam aleksandrette obrożną mutacji turkus niebieski szczepioną na palid. Co to znaczy, że jest on szczepiony na palid

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- pirat59
- Kontakt:
apol, na moje to turkus niebieski
tu jest fajna stronka z mutacjami Aleksandrett:
http://wodnik.hekko.pl/papugi/?p=117
Roksana, szczepiona, czyli nosi gen danego koloru w przypadku Twojej papugi pallid.
Niektórzy też używają określenia szpalt, to to samo co szczepiona, można też napisać turkus niebieski/pallid, gdzie ukośnik to to samo co szczepiona i szpalt
tu jest fajna stronka z mutacjami Aleksandrett:
http://wodnik.hekko.pl/papugi/?p=117
Roksana, szczepiona, czyli nosi gen danego koloru w przypadku Twojej papugi pallid.
Niektórzy też używają określenia szpalt, to to samo co szczepiona, można też napisać turkus niebieski/pallid, gdzie ukośnik to to samo co szczepiona i szpalt
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
pirat59, tylko to nazewnictwo mutacji na tej stronie jest bez sensu. Nie ma "amerykańskiej oliwkowej" jest tylko oliwkowa. Szara to jest szara a nie żadna oliwkowa w nawiasie. Akwamarynowa to akwamarynowa a nie żadna akwamarynowa niebieska bo by to sugerowła kombinację 2 mutacji. To samo dotyczy tukusowej. Turkusowa kobaltowa to po prostu ciemna turkusowa i w opisie wprowadzono kolejne określenie na turkus tym razem nazywa się on pastel niebieski? Kobaltowa to po prostu ciemna niebieska. Szara to nie szara a szaro niebieska i jest to połaczenie mutacji szarej z niebieską a nie oliwkowej z niebieską. Ogólnie autor tej strony nie przyłozył się i wprowadził sporo zamieszania, tak że kupując ptaka "na telefon" trzeba zadawać masę dodatkowych pytań a i tak nie wiadomo co się kupi 

- pirat59
- Kontakt:
JC, widzę, że się troszkę poirytowałeś, nie miałam zamiaru wprowadzać żadnego zamieszania, i propagować niewłaściwe nazewnictwo
wydaje mi się, że każdy widzi kolory inaczej... Być może jest to błędne nazywanie, ale nie wszyscy muszą być znawcami gatunku, być może autor skopiował nazwy z innej strony, albo po prostu on tak widzi te mutacje... Nic złego nie miałam ma myśli podając ta strokę
, ale przyznaj, że chociażby przeglądając ogłoszenia o sprzedaży aleks, można natrafić na nazwy o jakich się nawet filozofom nie śniło 

- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Jak może być "on widzi tak mutacje" i określa daną mutację 3 nazwami
. Nie wiem czy to brak umiejetności czytania, czy bezmyślność czy jeszcze coś innego
Jak się coś publikuje to warto się trochę przyłozyć żeby nie obrażać czytelników i nie wprowadzać dodatkowego zamieszania. Wiedza powinna być przekazywana jak najprościej, żeby uczyć i ułatwiac życie a nie utrudniać