Co to za mutacja
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Re: Co to za mutacja
A po samicy niebieski (są 2 pisklaki jeden niebieski a drugi ten Albino lub CREMINO) lub ten niebieski może być turkusem jak tata
- Rozalka:)
- Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica
Nie, pisklę nie będzie albinos bo jest żółtawe, a albinos to 100% biel. Albinos to inaczej niebieskie lutino. Twój turkus jest szpaltem na lutino. A cremino to inaczej turkusowe lutino
nie wiem o co chodzi
Widzę, że chyba zrobiłam duży mętlik w głowie co do tej żółtej, więc zerknęłam na kalkulator mutacji by się upewnić czy faktycznie dobrze rozumiem. Spróbuję troszkę przybliżyć sprawę.
Mutacja niebieska i turkusowa są, że tak powiem w tym samym miejscu, są zapisane w tym samym... yyyy... chromosomie? (? nie pamiętam już co czym jest, nie ważne). Obie dziedziczą się autosomalnie recesywnie. Normalnie gdy by były w tych dwóch rożnych miejscach, to by się je rozpatrywało "oddzielnie", ale one są tak jakby "razem". Niebieska zupełnie "likwiduje" barwy związane z psittaciną (np. żółty, czerwony), a turkusowa niezupełnie. W sytuacji gdy krzyżuje się niebieską z turkusową - w tym chromosomie (?) mamy po jednym genie niebieskim i turkusowym. Ale ptak nie jest w pełni ani tym ani tym, bo niebieska ma oba geny niebieskie, a turkusowa oba turkusowe. I standardem też nie bo nie ma "zwykłego" gemu (allelu?), który by zdominował. Więc powinno powstać coś o pośrednim kolorze pomiędzy niebieskim a turkusem.
Teraz dodam sprawę lutino. Ta mutacja jest już zupełnie w innym miejscu i się dziedziczy niezależnie od niebieskiej. Jak się z nią "pokryje" to jest albinos, a jak z turkusową to cremino. Ale tu jest pokrycie z tym "czymś pomiędzy"
Kalkulator mutacji: http://www.gencalc.com/gen/eng_genc.php?sp=0PsitIR
Załączyłam screen z tego kalkulatora - zaznaczyłam samiec (1.0) turkusowy /ino (tzn. szpalt na lutino) i samica (0.1) niebieska
Mutacja niebieska i turkusowa są, że tak powiem w tym samym miejscu, są zapisane w tym samym... yyyy... chromosomie? (? nie pamiętam już co czym jest, nie ważne). Obie dziedziczą się autosomalnie recesywnie. Normalnie gdy by były w tych dwóch rożnych miejscach, to by się je rozpatrywało "oddzielnie", ale one są tak jakby "razem". Niebieska zupełnie "likwiduje" barwy związane z psittaciną (np. żółty, czerwony), a turkusowa niezupełnie. W sytuacji gdy krzyżuje się niebieską z turkusową - w tym chromosomie (?) mamy po jednym genie niebieskim i turkusowym. Ale ptak nie jest w pełni ani tym ani tym, bo niebieska ma oba geny niebieskie, a turkusowa oba turkusowe. I standardem też nie bo nie ma "zwykłego" gemu (allelu?), który by zdominował. Więc powinno powstać coś o pośrednim kolorze pomiędzy niebieskim a turkusem.
Teraz dodam sprawę lutino. Ta mutacja jest już zupełnie w innym miejscu i się dziedziczy niezależnie od niebieskiej. Jak się z nią "pokryje" to jest albinos, a jak z turkusową to cremino. Ale tu jest pokrycie z tym "czymś pomiędzy"
Kalkulator mutacji: http://www.gencalc.com/gen/eng_genc.php?sp=0PsitIR
Załączyłam screen z tego kalkulatora - zaznaczyłam samiec (1.0) turkusowy /ino (tzn. szpalt na lutino) i samica (0.1) niebieska
Bardzo dziękuję za poświęcony czas dla mnie, jestem początkującym hodowcą hobbystą i co raz bardziej mnie to wciąga, widzę że Pani już ma kilka lat doświadczenia czy posiada Pani takie Aleksy g/o chętnie bym takie kupił
nie mam, ja mam wiedzę tylko teoretyczną, dlatego miałam momenty niepewności. Wiem, że to dziwnie brzmi, bo to hodowcy mają tą wiedzę a nie tacy jak ja, to mnie wciągnęło jak w szkole się uczyłam o dziedziczeniu cech - chciałam wtedy sprawdzić jak to jest z papugami 

Może teraz będzie lepiej widać
Tak właśnie myślę że cynamonowa. Pozdrawiam
Witam.
Mam pytanie co to za mutacja
Rodzice zielone wyszło 3 zieloni a dwa inne
Mam pytanie co to za mutacja
Rodzice zielone wyszło 3 zieloni a dwa inne