Mutacje aleksandretty obrożnej
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Re: Mutacje aleksandretty obrożnej
Jak w kalkulatorze zaznaczyc kolor szary turkusowy?
Tu może być kilka możliwości. Mutacja szara może być 1 lub 2 faktorowa, a turkusowa w formie homozygotycznej lub heterozygotycznej. Pozdrawiam
Aha, dziękuje za wyjaśnienie tematu, a prosiłbym tez o rozjaśnienie pewnej kwestii. Otóż łącząc Dark(df lub sf) z blue otrzymuje w kalkulatorze tylko D green/blue oraz green/blue, a czy nie powinna być jakiejś części potomstwa koloru kobaltowego?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Nie, bo niebieski dziedziczy się recesywnie, więc aby otrzymać ptaka ciemno niebieskiego (choć przypuszczam, że nie masz ptaka Dark, bo to rzadkość a Grey) to ptak musi dostać geny blue od obu rodziców.
a jak zaznaczyc ciemno zielona o fioletowych lotkach ?
A może dasz fotki takiej papugi . Pozdrawiam
niestety nie posiadam, pytam teoretycznie. pozdrawiam
Jeśli się nie mylę to dark green nie ma fioletowych lotek.
- apol
- Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne
Ja zabardzo się na mutacjach nie znam ale tylko jak przeczytałem ciemno zielony i fioletowymi lotkami to skojarzyło mi się z tą mutacją. Skoro to ciemno zielona z fioletowymi lotkami to jest to ptak z fioletowym faktorem
Pozdrawiam
Witam.
Jedno pytanie.. szare aleksandretty... ta mutacja nazywa się " stalowa " ?
Z czym można włączyć żeby miot był hmm ciekawy ?
Jedno pytanie.. szare aleksandretty... ta mutacja nazywa się " stalowa " ?
Z czym można włączyć żeby miot był hmm ciekawy ?
Szare aleksandretty to połączenie mutacji szarozielonej(i to jest właściwa nazwa) z mutacją niebieską. Stalowa to nazwa popularna dla takiego połączenia. Pozdrawiam
O, bardzo dziękuję za wyjaśnienie... 
Za mną 13 lat hodowania gadó i ich genetyki... a nie papug i ich genetyki.. ehh..:D

Za mną 13 lat hodowania gadó i ich genetyki... a nie papug i ich genetyki.. ehh..:D
-
- Ptaki które hoduję: kanarki, papużki faliste, amadyny wspaniałe, wróbliczki
Hej Mordd
,
Miło Cię tu widzieć. Jeżeli chodziło Ci o aleksandretty z tego mojego zdjęcia (forum prostodzioby), to może najpierw bym je wkleiła tutaj? Tzn chodzi o to, że ktoś tak mi oznaczył tę mutację na Garnku, ale wolałabym potwierdzić, czy to faktycznie "stalowa".
Oto zdjęcie mojego autorstwa, z wystawy PZO'2013:

Pozdrawiam

Miło Cię tu widzieć. Jeżeli chodziło Ci o aleksandretty z tego mojego zdjęcia (forum prostodzioby), to może najpierw bym je wkleiła tutaj? Tzn chodzi o to, że ktoś tak mi oznaczył tę mutację na Garnku, ale wolałabym potwierdzić, czy to faktycznie "stalowa".
Oto zdjęcie mojego autorstwa, z wystawy PZO'2013:

Pozdrawiam
Jak w kalkulatorze zaznacza się oliwkowy kolor?
Popularnie hodowcy nazywają tutaj mutację szarozieloną oliwkową. Pozdrawiam
A co to znaczy 0.1 grey(sf) ino /blue. Czy taki ptak bedzie grey czy ino?
Drugie pytanie jak wizualnie bedzie wyglądał ptak blue pallidIno oraz blue ino. Nie mogę znaleźć zdjęć takich mutacji. Pozdrawiam