WIEK I OBROŻA,obrączka U ALEKSANDRETT
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
WIEK I OBROŻA,obrączka U ALEKSANDRETT
U młodych samiczek również są takie objawy , mozesz na to nie zwracać uwagi, bo to nic nie świadczy o płci ptaka.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Kakadu Alba - para
- Kontakt:
Oznaki sa pozniej typu glowa na przyklad. Teraz to po prostu taki ptaszor :) u P.Leszka byla taka sytuacha jak pisalem i wychodzilo na to ze samczyki od praktycznie wyklucia mialy powiedzmy "obroze" w postaci ciemniejszych piorek :)
-
- Ptaki które hoduję: Posiadam Aleksandrete wiekszą
A już się cieszyłem że samczyk no nic trzeba w takim razie czekać koło 2 lat , to trochę długo jak dla mnie ale innego wyjścia nie ma. Dzięki za pomoc i pozdrawiam serdecznie
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta
z informacji które tu wyczytałam ,kombinuję sobie tak:
Olo ma więcej niż rok-no bo oko ma z obwódką
Może mieć mniej niż 2,3 lata- bo nie ma wybarwionej obroży
Olo może być również Olą w każdym wieku powyżej roku.
Czy dobrze kombinuję?
Olo ma więcej niż rok-no bo oko ma z obwódką
Może mieć mniej niż 2,3 lata- bo nie ma wybarwionej obroży
Olo może być również Olą w każdym wieku powyżej roku.
Czy dobrze kombinuję?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Bardzo dobrze sobie to wykombinowałaś.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
hi,hi...ale się wydziera w tej chwili
łun czy łuna nie ma najmniejszego znaczenia właściwie.
łun czy łuna nie ma najmniejszego znaczenia właściwie.
-
mam jeszcze pytanie dotyczące koloru dzioba.Otóż czy czarne przebarwienia na czerwonym dziobie oznaczają,że ptakowi wybarwia się dziób i będzie z czasem cały czerwony czy nic to nie oznacza i taki plamiasty już zostanie???być może gdzieś już o tym pisaliście ale nie znalazłam żadnej wzmianki o kolorze dzioba.
Witam,
Od 2 tyg posiadam alekse która ma rzekomo 16 tyg ale mnie sie wydaje że już będzie miała ponad rok ma długość 42cm i sam ogon ponad 20cm, tak jak widać na zdjęciach, chyba zaczyna się pokazywać obroża.Czy mam rację?
Od 2 tyg posiadam alekse która ma rzekomo 16 tyg ale mnie sie wydaje że już będzie miała ponad rok ma długość 42cm i sam ogon ponad 20cm, tak jak widać na zdjęciach, chyba zaczyna się pokazywać obroża.Czy mam rację?
Ale chyba już obroże widać, czy to takie upierzenie?
Witam jakies trzy dni temu kupilem alekse u hodowcy mowil ze ma 4 miesiace, czytalem rozne wskazowki jak to rozpoznac ale zbytnio nie potrafie i prosze o pomoc bardziej doswiadczonych:D
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Młode ptaki mają zupełnie czarne oko bez takiej jasnej obwódki. Moim zadaniem ptak jest starszy , jednak w jakim jest wieku tego nie wiem.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Aleksandretty
Witam,
Proszę o poradę, bo nie bardzo wiem co zrobić, potrzebuję kupić jeszcze jedną SAMICE aleksandretty obrożnej i taką oto znalazłam, tylko czy mogę zaufać hodowcy (a tego zaufania już mi brak po wielu oszustwach...) mianowicie napisane jest że jest to samica z 13 roku, i ma obrączke, tyle że ta obrączka jest zielona a takie obrączki były w roku 14 jak pamiętam, więc dlaczego ta papuga ma taką obrączke i jest tam napisane 13r?? czy takie coś może mieć miejsce? Czy mogę zaufać że ta papuga faktycznie jest w takim wieku? Załączam też zdjęcia ptaka.
Proszę o poradę, bo nie bardzo wiem co zrobić, potrzebuję kupić jeszcze jedną SAMICE aleksandretty obrożnej i taką oto znalazłam, tylko czy mogę zaufać hodowcy (a tego zaufania już mi brak po wielu oszustwach...) mianowicie napisane jest że jest to samica z 13 roku, i ma obrączke, tyle że ta obrączka jest zielona a takie obrączki były w roku 14 jak pamiętam, więc dlaczego ta papuga ma taką obrączke i jest tam napisane 13r?? czy takie coś może mieć miejsce? Czy mogę zaufać że ta papuga faktycznie jest w takim wieku? Załączam też zdjęcia ptaka.
To jest obrączka dla gołębi rasowych z 2013r. Jeśli na niej są litery EE tzn. rozprowadzana przez PZHGIDI, natomiast jeżeli są litery EU tzn. obrączka tak zwana rynkowa, kupiona np. na allegro lub jakiejś giełdzie gołębi u handlarza. Nie ulega wątpliwości, że ptaszek posiadający tą obrączkę nie jest starszy niż z 2013r, ale mógł hodowca założyć starą obrączkę od gołębi rasowych np. w 2014r lub 2015r. Ładny ptaszek, w takim samym kolorze hoduję aleksandretty.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Namor, gdyby to była stara obraczka z innych lat to by miała inny kolor bo w latach 2014- szary a w 2015 - biały
kolory obraczek u golebi i ptaków egzotycznych różnia sie kolorami - obowiazuja inne kolory w poszczególnych latach
katarzyna05, ja bym te obraczkę zdięła, jest za duża i może spowodować kiedyś uszkodzenie nogi ptaka, jak o coś zaczepi
kolory obraczek u golebi i ptaków egzotycznych różnia sie kolorami - obowiazuja inne kolory w poszczególnych latach
katarzyna05, ja bym te obraczkę zdięła, jest za duża i może spowodować kiedyś uszkodzenie nogi ptaka, jak o coś zaczepi
Na kolorach obrączek u gołębi rasowych znam się trochę, gdyż od wielu lat rozprowadzam je w jednym ze związków. Można przecież założyć obrączkę z 2013r, której nie wykorzystano w tym roku, na ptaka wyklutego w 2014 lub 2015r. Chodziło przecież o wiek tej aleksandretty w kolorze lutino. Kolor oczu wyklucza 2016r, natomiast wiek z 2013, 2014 lub 2015r jest możliwy. Zgadzam się natomiast co do tego , że ta obrączka jakoś do tej pięknej aleksandretty nie pasuje. Widać hodowca poskąpił właściwej dla papug.