WIEK I OBROŻA,obrączka U ALEKSANDRETT
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Zdjęcia nie są za dobrej jakości ale wyraźnie już widać dość sporą część czarnej obroży i czerwone plamki.
Ostatnio zmieniony pt lut 27, 2009 21:47 przez WOJTEKZ, łącznie zmieniany 2 razy.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Peciak5, cuda się zdarzają ale w takie to już nie uwierzę . Może sprzedający nie znał wieku papugi. Mnie też na giełdzie wmawiano że piękny dorosły i wybarwiony samiec ma coś o koło roku , ale to był handlarz i nie miał pojęcia co sprzedaje, zależało mu tylko aby sprzedać papugę.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Moim zdaniem ptak na pewno ma rok , dokładnie nie wiadomo czy ma więcej, jeżeli tak to ile W tym przypadku musisz wierzyć sprzedawcy.
Ostatnio zmieniony wt lip 10, 2012 18:46 przez WOJTEKZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna
Dziękuję, myślę że zagadka się rozwiąże z czasem gdy uda mi się go oswoić. Na razie mam go 7 dzień odsuwa się gdy podchodzę do klatki, a panikuje czasami. Niekiedy bez większych oporów udaje mi się wsadzić rękę z pokarmem do klatki. Myśle, że to już jakiś sukces i chyba przemawia za raczej młodym wiekiem...
Myślę , że to czy się odsuwa czy nie nie jest wyznacznikiem wieku :) i nie uda ci sie napewno z upływem czasu wieku raczej określić :) chyba , że czas który upłynął ptakowi u Ciebie. Możliwe jedynie, że będzie to samczyk i za rok wyjdzie mu obroża :) inaczej pozostanie to do końca żywota zagadką ile ma latek :)
- marcin1987
- Ptaki które hoduję: Żako, Kragen, Nimfa, Aleksandretta
- Kontakt:
Moja jest bardzo podobna i sprzedawca też twierdził że ma ok. roku.
Porównaj sobie moją chyba podobny wiek
http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=4520
Porównaj sobie moją chyba podobny wiek
http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=4520
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta
Witam
Panie Wojciechu właśnie sprawdziłem obrączke mojej Aleksy, kupiłem ją w sklepie zoologicznym w Toruniu, nie dostałem niestety żadnych papierów.. :( podobno jest z maja 2012roku i też wokół szyji ma taką obwódkę. A co do obrączki to niewiem dlaczego jest ona niebieska i ma napisane coś takiego- tylko nie wiem czy od dobrego miejsca zacząłem czytać : EU PL 65 12 95 ( 12 nie jest napisane wzdłóż lecz na szerokości obrączki) czego mogę się po tym dowiedzieć?
Panie Wojciechu właśnie sprawdziłem obrączke mojej Aleksy, kupiłem ją w sklepie zoologicznym w Toruniu, nie dostałem niestety żadnych papierów.. :( podobno jest z maja 2012roku i też wokół szyji ma taką obwódkę. A co do obrączki to niewiem dlaczego jest ona niebieska i ma napisane coś takiego- tylko nie wiem czy od dobrego miejsca zacząłem czytać : EU PL 65 12 95 ( 12 nie jest napisane wzdłóż lecz na szerokości obrączki) czego mogę się po tym dowiedzieć?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
To nie jest obrączka PFO tylko jakiejś innej organizacji , kolor też się nie zgadza , na pewno są na forum ludzie którzy opiszą dokładnie tą obrączkę. Co do papierów to na aleksandretty obrożne już nie są potrzebne.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta
Panie Wojtku identyczne obrączki tylko czarne znalazłem w internecie:
http://allegro.pl/obraczki-dla-ptakow-e ... 43731.html
co to może oznaczać ?
i czy może to mieć jakiś wpływ na przeszłość i co najważniejsze przyszłść mojego pupila?
http://allegro.pl/obraczki-dla-ptakow-e ... 43731.html
co to może oznaczać ?
i czy może to mieć jakiś wpływ na przeszłość i co najważniejsze przyszłść mojego pupila?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
PFO ma na ten rok obrączki czarne. Widocznie tamte obrączki (co jest obrączkowana Twoja papuga) były zamawiane w internecie indywidualnie przez hodowcę. Nie ma to żadnego wpływu na rozwój ptaka.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
EU PL 65 12 95 tak jak WOJTEKZ, pisze może to być obrączka na zamówienie indywidualne.Ja juz się spotkałem z podobnymi oznaczeniami.Ja opis obrączki rozumiem następująco:
EU - inicjały hodowcy
PL -kraj(Polska)
65 - może to być dawne sygnum hodowcy gdy jeszcze należał do jakieś organizacji
(chociaż warto sprawdzić na obrączce czy nie ma przecinka pomiędzy 6 a 5 to wtedy
mógłby to być rozmiar obrączki choć dla alki to troszku za mały rozmiar)
12 - rok z którego jest obrączka
95 nr kolejny obrączki
EU - inicjały hodowcy
PL -kraj(Polska)
65 - może to być dawne sygnum hodowcy gdy jeszcze należał do jakieś organizacji
(chociaż warto sprawdzić na obrączce czy nie ma przecinka pomiędzy 6 a 5 to wtedy
mógłby to być rozmiar obrączki choć dla alki to troszku za mały rozmiar)
12 - rok z którego jest obrączka
95 nr kolejny obrączki