płeć młodej aleksandretty
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
coco39, nie powiedziane jest ze hodowca uzywal odpowiedniego koloru obraczki... ja mam alekse z 11r na czerwonej obraczce a z 12r na niebieskiej na przyklad. Ale do rzeczy, daavid352, na moje to moze byc samiczka i to w dodatku juz dorosla bo ma strasznie dlugi ogon jak na mlode. Moje mlode aleksy maja krotkie kity a dorosle tak dlugie jak one same albo i lepiej... No chyba ze foto przeklamuje... a jaki jest rok na obraczce?
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
pirat59, popatrz na oko - 5-cio miesięczna aleksa nie ma tak wybarwionego oka.Ten samiec (bo taka wg mnie jest płeć ptaka daje 90%) jest nie młodszy jak rok.
Co do obrączki masz racje nie musi być z 2012 r ale kolor wg COM na 2012 r miał właśnie taki kolor.Prosta sprawa wystarczy odczytać grawer.
Co do obrączki masz racje nie musi być z 2012 r ale kolor wg COM na 2012 r miał właśnie taki kolor.Prosta sprawa wystarczy odczytać grawer.
- sqrczybyk
- Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
- Kontakt:
aleksandretta większa ma taki ciemniejszy odcień w miejscu gdzie powinna pojawić się obroża-szarawy. To normalny wygląd upierzenia,natomiast odnośnie obroży,to pojawiają się w pierwszej kolejności różowe piórka na grzbiecie,następnie czarne wkoło szyi 

Witam serdecznie.
Wczoraj zostałem szczęśliwym opiekunem niebieskiej Aleksandretty. Jak na razie niewiele wiem o tych pięknych ptakach ale z czasem powinno się to zmienić. Wg sprzedawcy Karla (tak ją nazwaliśmy) powinna/ powinien mieć ok pół roku. Czy waszym zdaniem może tak być? Drugie moje pytanie dotyczy płci. Jak sądzicie, samiec czy samiczka? Dodam że ptaszyna jest dość spokojna, je z ręki, jak wsadziłem rękę do klatki aby poprawić drabinkę to nie spłoszyła się tylko próbowała delikatnie dziabnąć. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wczoraj zostałem szczęśliwym opiekunem niebieskiej Aleksandretty. Jak na razie niewiele wiem o tych pięknych ptakach ale z czasem powinno się to zmienić. Wg sprzedawcy Karla (tak ją nazwaliśmy) powinna/ powinien mieć ok pół roku. Czy waszym zdaniem może tak być? Drugie moje pytanie dotyczy płci. Jak sądzicie, samiec czy samiczka? Dodam że ptaszyna jest dość spokojna, je z ręki, jak wsadziłem rękę do klatki aby poprawić drabinkę to nie spłoszyła się tylko próbowała delikatnie dziabnąć. Z góry dziękuję za odpowiedź.

-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
Sam posiadam aleksę od jakiegoś czasu i nie jestem pewien jej płci czy to samiec czy samica może zdj coś wyjaśnią bo według hodowcy był to samiec teraz ma ok. 9 miesięcy i sam nie wiem czy to on czy ona .
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
- Kontakt:
To i ja bardzo chętnie podepnę się do tematu:)
Czy potraficie coś wywnioskować po zdjęciach?
Podobno ptaszek ma 4 mieś. Jest ze mną od 4 dni. To bardzo krótko, ale maluśki postęp widzę.
Codziennie z nią gadam i teraz mogę bez problemu (tzn. bez dzikiego rzucania się po klatce) wymieniać poidełko i jedzenie (otwory w klatce zrobione tak, żeby nie wsadzać łapy do klatki).
Proszę o ocenę:)
Zdjęcia są pod tym linkiem:
http://imgur.com/a/DkL25#0
Czy potraficie coś wywnioskować po zdjęciach?
Podobno ptaszek ma 4 mieś. Jest ze mną od 4 dni. To bardzo krótko, ale maluśki postęp widzę.
Codziennie z nią gadam i teraz mogę bez problemu (tzn. bez dzikiego rzucania się po klatce) wymieniać poidełko i jedzenie (otwory w klatce zrobione tak, żeby nie wsadzać łapy do klatki).
Proszę o ocenę:)
Zdjęcia są pod tym linkiem:
http://imgur.com/a/DkL25#0
Moja ulubiona palarnia kawy :)
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Zrób dobre zdjęcie głowy z przodu, ale myślę że to samiczka. Co do wieku to Ci nie powiem bo nie określi się dokładnie wieku , ptak może mieć zarówno rok jak i 10 lat 

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Właśnie o takie zdjęcie mi chodziło. Jak dla mnie to jest na 99% samiczka, jednak mogę się mylić. Po oku można określić wiek w przybliżeniu jak ptak jest jeszcze bardzo młody. Jeżeli ptak ma już rok czsu to określenie wieku jest już nie możliwe. Może mieć nawet i 10 lat a i tak nie będziemy tego wiedzieć.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455