Samiec i młoda samiczka
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Papio
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta
Samiec i młoda samiczka
Witam, mam samca który ma ponad 2 lata i akurat dostaje obroży. Niedawno dokupiłem samiczke(mam nadzieje) młodą około 3 miesięcy aby nie był on samotny np. jak jeszcze w szkole byłem.
Tylko zrodził się mały problem, na początku się nie lubili i strasznie sie bałem jak samiec ją atakował lecz teraz on chce się z nią parzyć ... Ona siedzi i nic nie robi tylko czasem lekko i cicho miauczy, jak już ją wnerwia zbytnio to czasem odejdzie kawałek. Co zrobić, czy samiec będzie ją tak nadal męczył czy przestanie.
Pozdrawiam Papio
Tylko zrodził się mały problem, na początku się nie lubili i strasznie sie bałem jak samiec ją atakował lecz teraz on chce się z nią parzyć ... Ona siedzi i nic nie robi tylko czasem lekko i cicho miauczy, jak już ją wnerwia zbytnio to czasem odejdzie kawałek. Co zrobić, czy samiec będzie ją tak nadal męczył czy przestanie.
Pozdrawiam Papio
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Teraz u aleksandrett jest okres lęgowy. Takie zachowanie samca względem samicy jeszcze trochę potrwa. Samiczka jest zdecydowanie za młoda i nie bardzo wie jak się bronić przed dorosłym samcem. Najlepszym rozwiązaniem i bezpiecznym dla obu ptakółw było by ich rozsadzenie do osobnych klatek.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Jeżeli jest taka ospała i bardzo cicha to może jest chora
Trudno jest ustalić chorobę przez internet, najlepiej udaj się z papugą do weta, niech ją dokładnie zbada.

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- ExoticParrotsCenter
- Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne
Samiec 3,5-4 lata ,samica 1,5 roku (Aleksy obrożne) mam 2 pytania: Czy samica zaakceptuje starszego od siebie samca? (nie wiem czy te 2 lata różnicy będę miały jakiś negatywny wpływ) Zakładając ,że wszystko pójdzie z planem i dobiorą się w pare to czy samica w przyszłym roku będzie gotowa na legi?
- ExoticParrotsCenter
Odpowie ktoś?
- ExoticParrotsCenter
JC wielkie dzięki za odpowiedź :) bo bałem się, że za młodą samiczkę dokupiłem do mojego samca. Teraz są na etapie poznawania się. Postawiłem druga klatę obok klatki samca na tej samej wysokości. Samiczkę kupiłem 4 dni temu i narazie z obserwacji widzę, ze samic jest nieco agresywny w stosunku do niej tzn wygląda to tak , że broni dostępu do swojej klatki. Po jakim czasie wypuścić samice z klatki( samiec ma otwarta 24h) samiec nigdy nie był w parze ,ani nie miał styczności z druga papuga.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Około 2 tygodnie trwa az nowy ptak przyzwyczai się do nowego miejsca. Ja mam takie pytanie - skąd wiesz, że ten nowy ptak to na 100% samiczka?
- ExoticParrotsCenter
Doświadczony hodowca od którego kupiłem zapewniał mnie , że to samica . Wiem 100% pewności nie mam, ale nie widzę powodu,żeby hodowca miał mnie okłamać, zresztą bardzo doświadczony nie jestem , ale Aleksy mam 3 lata i widzę różnice. (miałem samice). A dzisiaj samica została wypuszczona z rana i juz teraz razem siedzą w wolierze i bez żadnej agresji, ale tez wielkiej sympatii 

- ExoticParrotsCenter