Aleksandretta Obrożna Zniosła jajko a nie mam samca
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
jablo
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta
- Kontakt:
Aleksandretta Obrożna Zniosła jajko a nie mam samca
Ja w temacie mam aleksandrette obrożna która zniosła jajko a nie mam samca i nie wiem co teraz robić czy dokupić samca czy samice nic się mojej nie stanie prosił bym o odzew
- Krysia-
- -#Administrator

- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Samiczka dojrzała do rozrodu dlatego zniosła jajo (gdzie ? bo zapewne budki jej nie dałes ?! ) i zniesie pewnie następne....... choć nic z nich nie będzie. Samej samiczce przy sprzyjających okolicznościach nic się nie stanie (czasami się zdarza zaparcie jaja), jedynie odwapni sobie organizm . Możesz temu zaradzić montując w klatce sepię, kamień mineralny lub podając więcej pożywienia bogatego w wapń. Możesz podawać wygotowane i zmielone skorupki kurzych jaj.
Samczyka dokup koniecznie bo parka lepiej się chowa, ptaki mają zajęcie, wzajemnie sie rozumieją, zajmują się sobą, itd ........
Miałam podobny przypadek z samotną samiczką nimfy. Sypała jajami na dnie klatki bo nie miała budki ale pozwalałam jej wysiadywać bo przynajmniej przez te dni nie znosiła nasępnych, przez co i nie był aż tak bardzo odwapniony organizm. Dokupiłam samca i była trójka dzieci.....
Samczyka dokup koniecznie bo parka lepiej się chowa, ptaki mają zajęcie, wzajemnie sie rozumieją, zajmują się sobą, itd ........
Miałam podobny przypadek z samotną samiczką nimfy. Sypała jajami na dnie klatki bo nie miała budki ale pozwalałam jej wysiadywać bo przynajmniej przez te dni nie znosiła nasępnych, przez co i nie był aż tak bardzo odwapniony organizm. Dokupiłam samca i była trójka dzieci.....
- Krysia-
- -#Administrator

- Kontakt:
A w jakim wieku jest samiczka ?? Kupić w podobnym lub nieco starszego.
Czy się polubią ? Różnie z tym bywa....... Mogą się polubić od pierwszego spotkania, a równie dobrze mogą się nie polubić choć upływ czasu może ich do siebie zbliżyć. Złączenie pary to loteria ale nie wygrywa ten, kto nie gra
Zatem naprawdę warto spróbować.................
Czy się polubią ? Różnie z tym bywa....... Mogą się polubić od pierwszego spotkania, a równie dobrze mogą się nie polubić choć upływ czasu może ich do siebie zbliżyć. Złączenie pary to loteria ale nie wygrywa ten, kto nie gra
- Krysia-
- -#Administrator

- Kontakt:
Nic się nie stanie jeśli będzie młodszy ale skoro samiczka chce mieć lęg, to młodszy partner może nie ,,zakumać"o co chodzi.......
W dziale Kupię http://aleksandretta.pl/forum/viewforum ... 98895b83a9 możesz napisać ogłoszenie o zamiarze kupna samca w określonym przez Ciebie wieku (zblizonym do samiczki lub nieco starszym) i jeśli ktoś z userów będzie miał na zbyciu na pewno sie odezwie.
W dziale Kupię http://aleksandretta.pl/forum/viewforum ... 98895b83a9 możesz napisać ogłoszenie o zamiarze kupna samca w określonym przez Ciebie wieku (zblizonym do samiczki lub nieco starszym) i jeśli ktoś z userów będzie miał na zbyciu na pewno sie odezwie.
- Boguśka
- -#moderator

- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Poczytaj również o łączeniu aleksandrett bo tu znaczącą role odgrywa samiczka.Musi zaakceptować samca bo jak nie to może go nawet zabić.Więc skoro myślisz o dokupieniu samczyka to na początek musisz mieć i drugą klatke. Poczytaj posty w tym temacie http://www.aleksandretta.pl/forum/viewf ... 23f4f976ac
Napisz do Miśka Papugi mieszka w Krakowie i może ma jakiegoś samczyka dla Twojej panny
Napisz do Miśka Papugi mieszka w Krakowie i może ma jakiegoś samczyka dla Twojej panny
- Krysia-
- -#Administrator

- Kontakt:
Zostaw, niech siedzi, nic jej się nie stanie.
W międzyczasie dokup partnera , i zastosuj to, co wyżej napisała Ci Boguśka :
W międzyczasie dokup partnera , i zastosuj to, co wyżej napisała Ci Boguśka :
Boguśka pisze:Poczytaj również o łączeniu aleksandrett bo tu znaczącą role odgrywa samiczka.Musi zaakceptować samca bo jak nie to może go nawet zabić.Więc skoro myślisz o dokupieniu samczyka to na początek musisz mieć i drugą klatke. Poczytaj posty w tym temacie http://www.aleksandretta....ebcc123f4f976ac ......
-
Michallip
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Boguśka pisze:Poczytaj również o łączeniu aleksandrett bo tu znaczącą role odgrywa samiczka.Musi zaakceptować samca bo jak nie to może go nawet zabić.
Samiczki akurat w czasie legów nie są tak bardzo wojownicze. Ja w ubiegłym tygodniu łączyłem swoje samiczki z samczykami (od października do początku lutego przebywały w osobnych klatkach i tylko się słyszały). Jak poparowałem ptaki to samiczki tak zaczeły adorować samczyki, że biedacy nie wiedzieli o co chodzi. Teraz wszsytkie pary zgodnie przygotowują swoje budki, więc myślę, że wkrótce pojawią się jajka.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
Michallip
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
U mnie na szczeście nie doszło nigdy do takiej awantury. Może dlatego że zaraz po lęgach - koniec kwietnia/ początek maja dorosłe pary przenosze do jednej wspólnej woliery ogrodowej wraz z innymi papugami. Na świezym powietrzu chyba im ochota na walki mija :)
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl