Paput nie chce jeść suchego pokarmu

Pamiętajmy, że papuga ma dostęp tylko do tego, co jej podamy. Niezwykle ważny jest urozmaicony jadłospis.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

procent
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
Kontakt:

Paput nie chce jeść suchego pokarmu

Post autor: procent » czw lut 06, 2014 11:37

Mam problem, który związany jest przede wszystkim z suchą karmą.
Otóż mój Kiwi, roczny samczyk, od kiedy jest ze mną (ok 7 mieś) wcinał mieszanki ziaren aż miło.
Kupowałem mu Versele-Laga (pięknie pachną) i Deli Nature (te są dużo tańsze) - różne rodzaje. Jego dieta była i jest bogata również w zieleninkę i owoce.

Od pewnego czasu, ok 2 mieś., Kiwi przestał jeść mieszanki. Wybiera z nich jedynie słonecznika i orzeszki. Jedyne co je to warzywa, owoce i jajka. To najlepiej mu wchodzi.
Robiłem różne próby, tj. przez tydzień nie podawałem mokrego pokarmu, albo zdarzyło się też, że paput musiał zostać sam przez 3 dni. Pomimo, że miał pod nosem dwie miseczki z różnymi mieszankami, to wyjadł tylko ziarna słonecznika.

Czy to możliwe, że ten mały drań był przeze mnie tak rozpieszczany, że przerzucił się tylko na owoce? ;)
Czy jest szansa, żeby znów zaczął normalnie jeść?
Wykluczam raczej chorobę, ptak jest bardzo żywy, pełny energii, czy też niedobory witamin. Te dodatkowo dostaje w mieszance jajecznej.
Moja ulubiona palarnia kawy :)

krada
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna

Post autor: krada » śr kwie 09, 2014 15:17

Witam,

podłączam się pod podobny problem, mój Edek (podobno roczny) również wybiera z suchego pokarmu praktycznie tylko słonecznik, granulatu w ogóle nie je. Zauważyłem że jeśli coś jest "twardsze" to on to traktuje jako skorupkę i wyrzuca.
Dodam iż mam go od ok miesiąca.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » śr kwie 09, 2014 18:51

Te ptaki zachowują się normalnie, jedzą to co im smakuje. To tak jak dzieci, słodycze i chrupki i starczy <wysmiewacz>

Awatar użytkownika
Daria1433
Ptaki które hoduję: rudosterka
Tuti [*] na zawsze zostanie w naszych serduchach

Post autor: Daria1433 » ndz kwie 13, 2014 07:40

Jc ale to chyba nie zbyt zdrowo tak prawie sam słonecznik ..? nie wiem czy dobrze ale ja bym powybierała z karmy i go ograniczyła ..? Tuti mi też tak robiła że słonecznik górą hehe ja wybierałam go z karmy i zostawiałam tylko trochę jak wyjadła i zgłodniała jadła resztę :) a zbawieniem było zmienienie mieszanki tak jej zasmakowała że wcinała wszystko :D
Raz papuga na zawsze papuga:)

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » ndz kwie 13, 2014 11:50

Oczywiście, że to nie jest zdrowa dieta, dlatego nie powinno się ptaków karmić samymi mieszankami firmowymi. Z tych "firmowych" ptak powinien zjeść wszystko. Ale żeby nie padł z głodu, w oddzielnym karmidle powinien miec proso i ewentualnie owies i te karmidła powinny być cały czas pełne.

aleksaróżana
Ptaki które hoduję: Faliste
Nimfy
Aleksandretta różowopierśna

Post autor: aleksaróżana » śr lis 18, 2015 12:02

Witam.Moja aleksandretta również z mieszanki zjada tylko słonecznik.Za to uwielbia pokarm dla piskląt,namoczonego biszkopta,mocno rozgniecionego badawaćDaję jej taką papkę zawsze rano.Próbowałam jej podawać namoczony granulat,ale nie odpowiada jej grudkowata konsystencja nawet jak zmieszam z czymś co lubi.Lubi bardzo rozdrobnione papki.Oprócz tego podziobie warzywa a z owoców najbardziej lubi jabłko musi mieć je naokrągło bo zastąpiła sobie wodę właśnie jabłkiem.Z owoców jeszcze lubi borówki,winogrona jagody,porzeczki(wszystko co małe i okrągłe).Może macie jakieś pomysły co mogłabym jej dawać co konsystencją mogłoby być papkowate co przypominało by gęsty pokarm dla piskląt.I czy pokarm dla piskląt można podawać dorosłym ptakom?Czy to w jakiś sposób im szkodzi?
I czy mogłabym spróbować podać jej pokarm do namoczenia dla lorys?Czy może jest coś w składzie tego pokarmu czego nie powinny jesć aleksandretty?

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pokarmy i żywienie Aleksandrett-”