Jajko na twardo- w jakiej postaci podawać ?

Pamiętajmy, że papuga ma dostęp tylko do tego, co jej podamy. Niezwykle ważny jest urozmaicony jadłospis.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Wiktoria1
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna

Jajko na twardo- w jakiej postaci podawać ?

Post autor: Wiktoria1 » śr mar 24, 2010 17:47

1Jajko na twardo- w jakiej postaci podawać? Samo żółtko czy białko, ze skorupą czy bez? Wpadłam na taki pomysł ,żeby przedziurawić jajko (całe w skorupce, ugotowane) i powiesić na sznurku, byłaby z tego zabawka. Bo samo w sobie jajko chyba nie zainteresujemojej aleksy.

2Pączki drzew owocowych- skąd je bierzecie? Mieszkam w warszawie. Mogą być drzewka owocowe z parku(chodzi o ilość spalin, jakie są w mieście)? Czy z pod warszawy (ale tam z koleji mogą być pryskane chemikaliami)?

3Papuga mnie gryzie. Czy istnieje jakaś substancja, która odstraszyłaby papuge? Np posmarować palce czymś gorzkim albo ostrym,żeby jej się raz na zawsze odechciało dziobania mnie w palce, ale jednocześnie żeby było dla niej nieszkodliwe. Może paprczka chilli?(to tak pół żartem ,pół serio) :mrgreen:

4Czy są jakieś rośliny ozdobne ,które można uprawiać w domu jako rośliny doniczkowe, które nie zaszkodziły by papudze po ewentualnym spożyciu? Myślałam ,żeby posadzić cytrusy albo jakieś inne drzewka owocowe. A to z tego powodu, że kocham kwiaty. Zanim kupiłam papugę miałam cały parapet zastawiony roślinami doniczkowymi. Potem papuga zjadła mi hoję (na szczęście jej nie zaszkodziła), po tym incydencie pozbyłam się roślin i niemam w pokoju ani jednej, a bardzo bym chciała cokolwiek.
Ostatnio zmieniony ndz sty 09, 2011 07:55 przez Wiktoria1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr mar 24, 2010 18:38

Niech Wiktoria 1 przeczyta sobie większość tematów z linka http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=150 a znajdzie tam odpowiedzi na powyzsze pytania odnośnie żywienia :-D
A Tu http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=105 o gałązkach, patykach, itd....
Tyle już było na temat pisane, że nie ma sensu powielać w każdym dziale tych samych informacji.
Miłej lekturki życzę i witamy na forum :-D

Wiktoria1
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna

Post autor: Wiktoria1 » śr mar 24, 2010 19:13

Przepraszam .Zdaję sobie sprawę z tego ,że wszystko było już opisane po sto razy na każdym forum, ale znalezienie potrzebnych informacji wcale nie jest łatwe, ponieważ większośc postów to nie suche informacje a raczej luźne rozmowy. Jeśli ktoś wpada raz na jakiś czas i nie jest na bierząco z postami to przeczytanie wszystkiego zjmie co najmniej dzień. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na taką lekturę z powodu pracy/szkoły :-( Proszę pomóźcie mi tylko z tym jajkiem, bo leży już ugotowane ,zaraz sama je zjem :lol:

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » śr mar 24, 2010 19:25

Wiktoria1, powies jajko na sznurku :mrgreen: :lol: z tym ze calego jajka nie zje od razu,a zostawisz na jutro to moze sie zaczac psuc.Lepiej polowe zjedz :lol: .Smacznego jajka i... mokrego dyngusa :lol:
Pozdrawiam. Artur

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » śr mar 24, 2010 20:40

wiktoria pamiętaj że jajko najlepiej podawać z czymś np. bułka tarta , tarte warzywa jak dasz z buraczkiem to już jest urozmaicenie dla papug bo ma fajny kolor. Najlepiej podusic jajko żółtko i białko widelcem .Co do gryzienia to u mnie działa zły wzrok nie krzycz na papugę bo ma radośc i sie nie oduczy , nie zabieraj ręki bo tez sie bardziej przyzwyczai do gryzienia . Co do roślin bazylia nie zaszkodzi , posadź tez przenice zawsze to troche zieleni , różne roślinki szpinak w małych ilościach , roszponka itp. z kwiatami to cytrusy odpadają już lepiej posadź brzuskę masz wtedy pączki listki a i dość fajnie wygląda w domu
pozdrawiam ja i moje wesołe stado:)
http://www.garnek.pl/agi77/a

Awatar użytkownika
PawelHH
Ptaki które hoduję: różne
Kontakt:

Post autor: PawelHH » śr mar 24, 2010 20:49

Ja bym nie mieszał jajka z warzywami, wiadomo że aminokwasy zawarte w jajku tworzą z cukrami nieprzyswajalne kompleksy. W ten sposób papuga nie przyswaja dobroci zgromadzonych w jajku.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » śr mar 24, 2010 22:29

PawelHH pisze:Ja bym nie mieszał jajka z warzywami, wiadomo że aminokwasy zawarte w jajku tworzą z cukrami nieprzyswajalne kompleksy. W ten sposób papuga nie przyswaja dobroci zgromadzonych w jajku.
Nie ma co histeryzować. Pokolenia hodowców własnie tak karmili ptaki i hodowla sie rozwijała a nie zwijała.

Jeżeli tak jest , że zmieszanie cząstek jajka z cząstkami np. warzywa utworzy pewna częśc nieprzyswajalną to będzie to tylko niewielka częśc tej mieszanki. Takie kompleksy powstana tylko na styku tych elementów. ogromna część jajka i warzywa bedzie sama w sobie jednorodna , a więc pełnowartosciowa.

Ptak skorzysta więc z ogromnej wiekszoscij jajka oraz z ogromnej ilosci warzywa. Niewielka częśc (styk) zostanie niewykorzystana.

W pewnych przypadkach to nawet jest korzystne gdyz wiele papug niechętnie spożywa warzywa( chetnie je tylko niszczy , rozdrabnia), a w sytuacjach wiekszego zapotrzebowania na białko chcąc nie chcąc zje i warzywo więc podanie to w formie zmieszanej będzie dla tego organizmu korzystne . Pozdarwiam

Awatar użytkownika
PawelHH
Kontakt:

Post autor: PawelHH » śr mar 24, 2010 22:37

Heh to nie histeria :-> Po prostu uważam, że lepiej podać swoją drogą warzywa i owoce, a swoją jajko i wtedy mamy pewność że nie będzie tych "nieprzyswajalnych kompleksów" ;-)

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » śr mar 24, 2010 22:57

Nie ma co trych kompleksów demonizować to znaczy aby nie było ich za wszelka cene a w pewnych przypadkach za cene niewykorzystania warzyw .

O tej "histerii" napisałem bo twierdzisz że w takiej mieszance ( jajko+warzywo) bialko nie zostanie wykorzystane - nieprzyswojane, a wcale tak nie jest . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PawelHH
Kontakt:

Post autor: PawelHH » czw mar 25, 2010 08:09

Nie białko tylko aminokwasy

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw mar 25, 2010 18:53

Gerard, ma rację :mrgreen: gdyby faktycznie tak było, to jaki cudem przez tyle lat udawało się odchować tak dobre ptaki.
Moje nie jedzą samego jajka, musi być rozdrobnione i wymieszane np. z kaszką kukurydzianną. To zjedzą ale i tak wolą gdy jako dodatek jest marchew i buraczki.
PawelHH, Twoje obawy miały by uzasadnienie gdyby jajko zpostało zmielone razem z warzywami na jednorodną papkę.

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » czw mar 25, 2010 18:55

ja daje z tartymi warzywami moja aleksandretta nie lubi warzyw i tak przemycam marchewkę z powodzeniem
pozdrawiam ja i moje wesołe stado:)
http://www.garnek.pl/agi77/a

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw mar 25, 2010 19:14

Myślę że racja jest po stronie PawelHH. Jest wiele pokarmów nie szkodliwych jednak w połączeniu z innymi są szkodliwe (nie w tym sensie że trujące) tylko źle przyswajane przez organizm kiedyś był nawet o tym program o zdrowym żywieniu w TV ale to było przeznaczone dla ludzi. Dobrze by było usłyszeć na ten temat opinie lekarza wet. Sam podaję mieszankę jajeczną bez dodatków warzyw lub owoców, te podaję osobno.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » pt mar 26, 2010 20:38

WOJTEKZ pisze: Jest wiele pokarmów nie szkodliwych jednak w połączeniu z innymi są szkodliwe (nie w tym sensie że trujące) tylko źle przyswajane przez organizm kiedyś był nawet o tym program o zdrowym żywieniu w TV

Moment , tu są 2 sprawy; szkodliwe i nieprzyswajalne.
Szkodliwe są wtedy gdy na coś szkodza a nieprzyswajalne są tutaj obojetne.
Chyba że ktos napisze i udowodni że te nieprzyswajalne te kompleksy sa w jakims stopniu szkodliwe.

Nie wszystkie nieprzyswajalne sa szkodliwe a moga być nawet pożyteczne np. celuloza jest dla wielu organizmów nieprzyswajalna a może być nawet pożyteczna gdyż dobrze wpływa na perystaltyke jelit , pracę układu pokarmowego .

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PawelHH
Kontakt:

Post autor: PawelHH » sob mar 27, 2010 09:26

To że jajko+cukier tworzy nieprzyswajalne kompleksy to znany w nauce fakt i z tym chyba każdy się z zgodzi. A co do tego w jakim stopniu jest to nieprzyswajalne - uważam, że lepiej żeby było wykorzystane 100% aminokwasow z jajka niż mniej.

Awatar użytkownika
ansag
Ptaki które hoduję: żako kongijskie
Kontakt:

Post autor: ansag » czw kwie 08, 2010 15:51

Papugov, spróbuj może jogurt naturalny zmieszać/zmiksować z owocami, które najbardziej lubi? A jakiej postaci podajesz jej jajko? Spróbuj podać "podziobane" widelcem, pokrojone w ćwiartki, plasterki, może w drobną kostkę? Może na coś się skusi :)

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » czw kwie 08, 2010 15:59

Witam! Ja mam ten sam problem z moimi nimfami, z tym, że moje nimfy nie jedzą mieszanki jajecznej a mają lęgi. Mi doradzono żebym dodał do jajka jakiegoś przysmaku, jednak z racji że moje nimfy będą karmiły młode muszę zrezygnować póki co z tego sposobu-ich przysmakiem jest wysoko-tłuszczowy słonecznik.
Co Twoja papuga najchętniej zajada? Spróbuj może podawać jej jajko po trochu, nie całe od razu ale podziel je np. na trzy części. Jeśli papuga jest młoda, możliwe, że nigdy wcześniej nikt nie podawał jej jajka. Możesz dodawać przysmaku do jajka ale nie całego tylko np 1/3. Czytałem, że w większości przypadków to pomaga;-)
PS. Nie podaj jej nic na siłę, bo zrazi się do i do Ciebie i do jedzenia jajek;) Spróbuj ,,sposobem";)
Ostatnio zmieniony czw kwie 08, 2010 18:54 przez GoldAngelo, łącznie zmieniany 1 raz.

Papugov
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Większa

Post autor: Papugov » czw kwie 08, 2010 16:05

Najlepszym jego przysmakiem są z owoców jabłka i gruszki.
Spróbuje tej wersji z jogurtem naturalnym bo jajko już kroiłem na milion części.
Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw kwie 08, 2010 19:04

Papugov, nie musi być całe jajko !! wystarczy połówka czy ćwiartka. Podrób widelcem, dodaj trochę bułki tartej, koperku,, gwiazdnicy,
Zamontuj w klatce sepię i kamień mineralny, możesz dać też gotowaną bez soli kość kurczaka - może zje ,,kolanka" kości.
Ostatnio zmieniony pt kwie 09, 2010 06:21 przez Krysia-, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Robi
Ptaki które hoduję: zako ary lorysa gorska
Kontakt:

Post autor: Robi » pt kwie 09, 2010 06:06

a jakbys posypal rozdrobione jajko kanarem czy nawet drobnymi czastkami slonecznika? a moze sezamem ?pamietaj ,ze jajko nie powinno sie gotowac dluzej niz 8 minut. Zaleacane 7 minut nie wychodzily mi wystarczajaco twarde.
Sprobowales zmieszac z ryzem?
Pozdrawiami zycze sukcesu.
Lidia
Lidia

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pokarmy i żywienie Aleksandrett-”