turkima pisze: ......... Nie zgadzam się jednak że jest niezdrowa........
Masz prawo do własnego zdania i nikt Cię na siłę nie będzie przekonywał.
Pamiętaj jednak, że chrupki - czyli wysoko przetworzony pokarm ,,wynaleziono" dla potrzeb żywieniowych człowieka, pomijam już fakt areału upraw na świecie - w tym większość z GMO, zarobku plantatorów, producentów, i wszystkich po kolei, zanim towar trafi do człowieka.
Pewnie zapomniałaś, ale człowiek i ptak mają totalnie różny układ pokarmowy, inne bakterie zajmujące się trawieniem, inny metabolizm, itd.
To, co dla człowieka
http://www.zdrowie.med.pl/uk_trawienny/ ... /a_ut.html podczas procesu trawienia jest łatwo przyswajalne , dla ptaka może się okazać przysłowiową ,,kością w gardle" .........
W procesie przetwórczym do chrupków czy płatków kukurydzianych dodawane są również :
sacharoza – cukier
sól
glukoza – kolejny cukier
ekstrakt słodowo-jęczmienny – powstaje z niego maltoza, czyli kolejny cukier
glicerydy kwasów tłuszczowych E472
fosforan trójsodowy E339
Glicerydy KT to tłuszcze syntetyczne, a fosforan trójsodowy to związek, który w nadmiarze powoduje zaburzenia w trawieniu – nawiasem mówiąc, używany jest do produkcji papieru ściernego, proszków do prania, zmywaczy itp.
Najlepsza i najzdrowsza dla papug jest umiarkowanie podawana kukurydza surowa w kolbach lub wyłuskanych z nich ziarnach.
Staramy się propagować żywienie naszych papug jak najbardziej naturalnymi składnikami pokarmowymi, a nie czymś, co zostało sztucznie wytworzone dla potrzeb wykarmienia populacji ludzkiej i zarobku producentów.
Chrupki kukurydziane w naturze nie rosną na polach.