SUCHA KARMA
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- eriopus
- Ptaki które hoduję: Primolius maracana 1.1
Pionites melaocephala 1.1
Cacatua alba 0.1 - Lokalizacja: Wałbrzych
Przecież ja nic nie mam do tej karmy :) Moje papugi też wyjadaja wszystko z Deli Nature. Używam dla duzych papug ale żebye ich nie zatłuscić to dosypuje wiecej prosa i mieszam. Jak poczytałem od czego sa ciemne plamy na zielonych piorach to od razu drastyczna dieta. Dostawały samo proso z symboliczna ilościa doslownie kilku ziaren słonecznika. Boczyły się, przebierały w tych ziarenkach prosa itd. Byłem nieugięty. Teraz nie ma problemu. Zauważyłem też , że naprawde dużo zależy od tego ile sie do miski nasypie. Sypie naprawde mało - może z poł cm. Miska ma 10 cm średnicy. Papugom jest wygodniej bo jak wyjedza to nie musza szukac wsród łupin całych ziarenek. Jak sypałem wiecej karmy to na wierzchu byla warstwa samych łupin a pod nimi dobre ziarna które szły do kosza. Teraz papużki się pierzą i nowe piórka są pozbawione plamek, wiec jest Ok. To co chcialem osiągnac osiągnałem.
A swoja droga jak zjadaja wszystko a sypiesz tyle samo co wczesniej tonie boisz sie że się otłuszcza? Przeciez ptaki też na wolności sie nie najadaja do syta. Przewód pokarmowy nie może być ciagle przeciążony.
A swoja droga jak zjadaja wszystko a sypiesz tyle samo co wczesniej tonie boisz sie że się otłuszcza? Przeciez ptaki też na wolności sie nie najadaja do syta. Przewód pokarmowy nie może być ciagle przeciążony.
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
To wszystko zależy do jakiego pokarmu ptak był przyzwyczajony czyt. czym był karmiony.Znam przykłady ze papugi były karmione od małego owsem z domieszką słonecznika.
Kolba to nie najlepszy pokarm dla ptaka jest strasznie kaloryczny.Jaką stosujesz karmę? Karma ma duze znaczenie bo gorszej jakości karma nie będzie ci "schodzić" a ptak będzie z niej wybierał tylko "najlepsze kąski"(np słonecznik.kardi,konopie)
Sposobem może być też zmniejszenie dawki dziennej pokarmu - nie wiem ile podajesz.
Proso senegalskie tak jak pisze sqrczybyk, bardzo dobra sprawa nie dość ze paput zjada drobne ziarenka to przy okazji bawi się kłosami.
Kolba to nie najlepszy pokarm dla ptaka jest strasznie kaloryczny.Jaką stosujesz karmę? Karma ma duze znaczenie bo gorszej jakości karma nie będzie ci "schodzić" a ptak będzie z niej wybierał tylko "najlepsze kąski"(np słonecznik.kardi,konopie)
Sposobem może być też zmniejszenie dawki dziennej pokarmu - nie wiem ile podajesz.
Proso senegalskie tak jak pisze sqrczybyk, bardzo dobra sprawa nie dość ze paput zjada drobne ziarenka to przy okazji bawi się kłosami.
- sqrczybyk
- Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
- Kontakt:
koko pisze:Jakie to proso ma być ? Czerwone czy białe ?
z doświadczenia wiem,że białego nie ruszą,natomiast ciemne to jak "zakazany owoc"

zacznij od ciemnego,jeśli nie zasmakuje... spróbuj z jasnym.
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta
Witam alekse mam od wczoraj i nie chce jeść suchej karmy kupiłam witapol dla dużych papug i nic nie je ani nie pije ;-( w innym poście na którym czekam na odp napisałam ze również nic nie skrzeczy:-( dzisiaj dałam jej jabłko między strzeble to udziabała trochę marchewki też ale to po kęsie tylko. Czy zmienić jej karmę czy czekać. Prosze o porady. Dodam, że Edzio nie trzepocze sie tak mocno po klatce raczej jak dosypywałam mu dziś karmy bo myślałam ze może ma mało to sfruwiwał z żerdzi na żerdź.
- Załączniki
-
- org_9453_1302598787.jpg (19.44 KiB) Przejrzano 15786 razy
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Piszesz że masz -papugę od wczoraj, więc nie ma się co dziwić że ptak nic nie chce jeść. Po zmianie otoczenia jest po prostu w stresie. Poczekaj dwa-trzy dni to powinno się wszystko unormować. Ptaki przeżywają zmniany otoczenia więc nie masz się cego obawiać.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Miałem 3 faliste, i Nimfe a teraz będę miał aleksandrettę obrożna
Mam takie pytanie czy karma z Vitapol dla któty ma 500g a składniki to ziarna zbóż 71%,nasiona i owoce oleiste 20% ,produkty piekarnicze 5%,owoce 4%, pisze dodatkowo że zawiera naturalne witaminy. Ale ja Ariel Podaję Świerze owoce i warzywa co dziennie do tego oraz zieleninę . i Piasek z Dako- art z muszlami. Oraz wodę mineralna niegazowana tu mam pytanie czy można podawać wodę mineralna niegazowana np Jurajska . I czy mam zmienić Markę karmy czy Witapol to dobra firma co sadzicie
- sqrczybyk
- Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
- Kontakt:
Vitapol=żal.pl
tu masz do wyboru i cenowo O.K.
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=dzial&m1=1&m2=1
Odnośnie wody temat na forum wielokrotnie poruszany... zwykła kranówka,nie dajmy się zwariować
ps. jakbym Ci napisał jaką wodę podaję swoim papugom... to stwierdził byś,że mam nierówno pod sufitem
tu masz do wyboru i cenowo O.K.
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=dzial&m1=1&m2=1
Odnośnie wody temat na forum wielokrotnie poruszany... zwykła kranówka,nie dajmy się zwariować

ps. jakbym Ci napisał jaką wodę podaję swoim papugom... to stwierdził byś,że mam nierówno pod sufitem

- turkima
- Ptaki które hoduję: miałam papużki faliste, nimfę 14 lat, aktualnie posiadam 3miesięczną aleksandrettę obrożną
Oosbiście zmieniam pokarm, widzę że mój młody nie lubi ciągle tego samego jeść. Przez jakiś czas smakuje mu słonecznik, a za jakiś czas jak się nim nasyci to wcina dynie. Także nie jada tej 'drobnicy'. Raz mu wymieszałam drobne ziarenka z sokiem marchewkowym to zjadł. Z ręki też zje, ale tak to nie tyka. Niech je to co lubi, nie zależy mi żeby koniecznie jadł tą drobnice. Wiem, że sporo się marnuje jedzenia, ale sama nie lubię jak ktoś mi wciska jedzenie.
Najchętniej kupuję jedzenie vitapolu dla dużych papug, bo są tam fajne kolorowe chrupki, suszone marchewki i buraki i Newton je uwielbia. Wypróbowałam jeszcze firme Nestor (z orzechami i fasolą mung) i Dako-Art. Dako - Art najniższa cena, ale połowa pokarmu to właśnie ta drobnica. Osobiście najbardziej jestem zadowolona z Vitapolu. I ładne kolby mają :)
Najchętniej kupuję jedzenie vitapolu dla dużych papug, bo są tam fajne kolorowe chrupki, suszone marchewki i buraki i Newton je uwielbia. Wypróbowałam jeszcze firme Nestor (z orzechami i fasolą mung) i Dako-Art. Dako - Art najniższa cena, ale połowa pokarmu to właśnie ta drobnica. Osobiście najbardziej jestem zadowolona z Vitapolu. I ładne kolby mają :)
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
- Kontakt:
Ja kupilem dla nowego ptaszka Deli Nature, bo dobra cena, ale rezygnuje z niej. Za dużo słonecznika. Słonecznika to tłusty pokarm, a ten może zaszkodzić ptaszkowi. Do tego codziennie owoce i warzywa.
Dlatego slonecznik, choć nie tylko, stosuje jako nagrodę za jakaś "sztuczkę" :) Drogą karmą jest Prestige Premium. Mieszkam razem dwa opakowania - dla średnich i dużych papug. Paput się nimi zajada:)
Dlatego slonecznik, choć nie tylko, stosuje jako nagrodę za jakaś "sztuczkę" :) Drogą karmą jest Prestige Premium. Mieszkam razem dwa opakowania - dla średnich i dużych papug. Paput się nimi zajada:)
Moja ulubiona palarnia kawy :)
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Ilość słonecznika to nie problem, można go wybrać i skiełkować. Moje paputy uwielbiają skiełkowany słonecznik, a i o wiele mniej tuczący jest od suchego. Mieszanki Deli Nature są naprawdę wysokiej jakości, karmię nimi moje papugi od początku kiedy je mam (a słonecznik wybieram do kiełkowania).
turkima, poczytaj tematy z działu "żywienie papug", pomyśl nad zmianą firmy bo Vitapol ma na prawdę marnej jakości mieszanki, i te chrupki- farbowane nie wiadomo co... Zamiast kolb możesz pupilowi robić szaszłyki owocowo-warzywne, na pewno wyjdzie mu to na zdrowie.
turkima, poczytaj tematy z działu "żywienie papug", pomyśl nad zmianą firmy bo Vitapol ma na prawdę marnej jakości mieszanki, i te chrupki- farbowane nie wiadomo co... Zamiast kolb możesz pupilowi robić szaszłyki owocowo-warzywne, na pewno wyjdzie mu to na zdrowie.
-
- Ptaki które hoduję: Miałem 3 faliste, i Nimfe a teraz będę miał aleksandrettę obrożna
Mam jeszcze jedno pytanie Wcześniej pytałem o karmę z vitapolu wiem ze to wielki minus:ale niestety ja kupiłem :( w sklepie mam dostęp jeszcze do Firmy ,,Dako -Art'' co o tej firmie sadzicie ponieważ poprzedni właściciel ja podawał , mam tylko Piasek z tej firmy ,,Dako-Art
jeśli ta będzie nie dobra to nie zostało mi nic innego jak zamawianie w klepie u koleżanki tu. Ale wiecie mam 3 sklepy u mnie wiec myślę ze znajdę coś dobrego dla mojego pupila:) pozdrawiam serdecznie
jeśli ta będzie nie dobra to nie zostało mi nic innego jak zamawianie w klepie u koleżanki tu. Ale wiecie mam 3 sklepy u mnie wiec myślę ze znajdę coś dobrego dla mojego pupila:) pozdrawiam serdecznie

- turkima
- Ptaki które hoduję: miałam papużki faliste, nimfę 14 lat, aktualnie posiadam 3miesięczną aleksandrettę obrożną
Dla mnei to jest co najmniej dziwne, skoro karma jest przeznaczona dla papug to liczę na to, że jest zdrowa dla nich. To że chrupki są kolorowe, to nie znaczy że nie zdrowe. Można użyć naturalnych barwników jak: szpinak, burak etc. Nie twierdzę, że vitapol jest super ekstra, ale jeżeli uważacie że mieszanka jest kiepskiej jakości, a kolby niezdrowe, to chciałabym wiedzieć dokładnie dlaczego.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
turkima, Tak na wstępie to zalecam przeczytanie tematu viewtopic.php?f=32&t=3943&p=42343&hilit=kolby#p42343 gdzie wyjaśniłam sprawę kolb.
Dodam tylko, że kolby to taki ptasi fast-food, coś w rodzaju chipsów. Niby dobre, a jednak tuczące i nic odżywczego dla organizmu nie dostarczające.
I możesz się sromotnie przeliczyć, a papuga życiem lub zdrowiem za to zapłaci gdy Ty nie zauważysz, a gdzieś znajdzie się pleśń , larwy robali które po przepoczwarzeniu się zaczną lęgnąć się w mieszkaniu ..........
Nie wszystko jest złotem co się świeci.
Pamiętaj o tym, że powstało mnóstwo różnych firm, które widząc zapotrzebowanie na towar, a które chcą na dostarczeniu go klientowi zarobić, robią swoje mieszanki i nie koniecznie z różnorodnych ziaren, zbilansowane dla odpowiedniego gatunku papug.
Ot po prostu jak każdy inny biznes.........
Pomijając to, że szpinak ze względu na zawartość szkodliwych szczawianów nie jest zalecany do żywienia papug, gdybyś własnoręcznie te chrupki robiła, na bank byś użyła barwników naturalnych. A jaką masz pewność, że firmy takowych używają, skoro chemiczne barwienie jest o wiele tańsze
?
Skoro Ty sama wybierasz dla siebie jak najzdrowszą żywność bo starasz się o siebie dbać, zatem i Twoim ptakom przysługuje zdrowe żywienie jeśli chcesz by jak najdłużej z Tobą były i oko cieszyły
Większość z nas kupuje mieszanki dobrych, sprawdzonych firm i mamy zdrowe ptaki.
Wybór należy do Ciebie.
Dodam tylko, że kolby to taki ptasi fast-food, coś w rodzaju chipsów. Niby dobre, a jednak tuczące i nic odżywczego dla organizmu nie dostarczające.
turkima pisze:Dla mnei to jest co najmniej dziwne, skoro karma jest przeznaczona dla papug to liczę na to, że jest zdrowa dla nich. .....
I możesz się sromotnie przeliczyć, a papuga życiem lub zdrowiem za to zapłaci gdy Ty nie zauważysz, a gdzieś znajdzie się pleśń , larwy robali które po przepoczwarzeniu się zaczną lęgnąć się w mieszkaniu ..........
Nie wszystko jest złotem co się świeci.
Pamiętaj o tym, że powstało mnóstwo różnych firm, które widząc zapotrzebowanie na towar, a które chcą na dostarczeniu go klientowi zarobić, robią swoje mieszanki i nie koniecznie z różnorodnych ziaren, zbilansowane dla odpowiedniego gatunku papug.
Ot po prostu jak każdy inny biznes.........
turkima pisze:..... To że chrupki są kolorowe, to nie znaczy że nie zdrowe. Można użyć naturalnych barwników jak: szpinak, burak etc..........
Pomijając to, że szpinak ze względu na zawartość szkodliwych szczawianów nie jest zalecany do żywienia papug, gdybyś własnoręcznie te chrupki robiła, na bank byś użyła barwników naturalnych. A jaką masz pewność, że firmy takowych używają, skoro chemiczne barwienie jest o wiele tańsze

Skoro Ty sama wybierasz dla siebie jak najzdrowszą żywność bo starasz się o siebie dbać, zatem i Twoim ptakom przysługuje zdrowe żywienie jeśli chcesz by jak najdłużej z Tobą były i oko cieszyły

Większość z nas kupuje mieszanki dobrych, sprawdzonych firm i mamy zdrowe ptaki.
Wybór należy do Ciebie.
- turkima
Moja Nimfa dożyła 14 lat na karmie Dako-Art i żyłaby dalej gdyby nie nadmierna ilość soli, którą wciągała.
Poczytałam po innych forach, o larwach w Vitapolu, powiem szczerze że nigdy mi się nie zdażyło trafić na coś tak okropnego, zawsze przeglądam i patrzęco wsypuję mojemu Ptaku do karmnika. Bardzo często zreszto sama wyjadam mu orzeszki i chrupki.
Aczkolwiek fakt, te larwy i pająki przekonały mnie do zmiany karmy,
Poczytałam po innych forach, o larwach w Vitapolu, powiem szczerze że nigdy mi się nie zdażyło trafić na coś tak okropnego, zawsze przeglądam i patrzęco wsypuję mojemu Ptaku do karmnika. Bardzo często zreszto sama wyjadam mu orzeszki i chrupki.
Aczkolwiek fakt, te larwy i pająki przekonały mnie do zmiany karmy,
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
to może lepiej robić mieszanki? ziarna można kupić, skład dobrać wg "smaków" podopiecznych?
- turkima
Naczytałam się naczytałam, zamówiłam mieszankę Deli Nature, odstawiam Vitapol, póki zamówienie nie przyjdzie mam pokarm firmy Nestor. Dosyć drogie było, więc mam nadzieję, ze jest dobre.
A z Vitapolu sama powyjadam chrupki i orzeszki a drobnica pójdzie dla dzikich ptaków
A z Vitapolu sama powyjadam chrupki i orzeszki a drobnica pójdzie dla dzikich ptaków

- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Nie znam firmy Nestor. Jakie nasiona wchodzą w jej skład ?
I tak trzymaj
choć orzeszki (możesz przytyć
) zostaw na zimowe dokarmianie sikorek. Wogóle dobrze by było, gdybyś niedojadki papuzie gromadziła i zimą tym dzikie ptactwo dokarmiała 
turkima pisze:..... A z Vitapolu sama powyjadam chrupki i orzeszki a drobnica pójdzie dla dzikich ptaków
I tak trzymaj

- turkima
WYgląda to tak, 320g kosztowało 9zł (jak za zboże)
skład: kukurydza, słonecznik czarny, słonecznik pasiak, groch, orzechy 6,5 %, chleb świętojański, pszenica, sorgo, kardi, owies, pestki dyni, gryka, słonecznik biały duży, fasola mungo3%, konopie, ryż paddy, granulat kukurydziany
skład: kukurydza, słonecznik czarny, słonecznik pasiak, groch, orzechy 6,5 %, chleb świętojański, pszenica, sorgo, kardi, owies, pestki dyni, gryka, słonecznik biały duży, fasola mungo3%, konopie, ryż paddy, granulat kukurydziany
-
Robię to samo chłopaki witapol zostawię na zimę do ptaszków. Ale mam pytanie czy piasek z firmy dako- art możne być??? Myślę ze co do piasku to chyba nie ma takiego spływu jak na mieszankę
? Jutro jadę się rozejrzeć po mieście za lepsza mieszanka może nawet znajdę coś z granulek
Odwiedzę 2 lecznicze i 1 sklep duży może na wagę znajdę dobre mieszanki w końcu. Ale nabrałem ochoty na zamawianie od naszej koleżanki z forum
I mam pytanie czy wszystkie mieszanki tam polecacie nie licząc delli nature
?
Tez zamawiam DELLI NATURE A Vitapol będzie do ptaszków na zimę
:)

Tez zamawiam DELLI NATURE A Vitapol będzie do ptaszków na zimę
:)