Jajko na twardo- w jakiej postaci podawać ?

Pamiętajmy, że papuga ma dostęp tylko do tego, co jej podamy. Niezwykle ważny jest urozmaicony jadłospis.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

kustyk
Ptaki które hoduję: ?

Post autor: kustyk » śr maja 19, 2010 23:15

Witam chciałbym jeszcze podpowiedzieć że jajko musi być na prawdę dobrze ugotowane..Sposób ja mam taki ze rozdrabniam na różne kawałki dodaje troszke bułki tartej ciupke ,troche skorupki drobno zsiekanej i sekret( 2 skrojone na miazge biszkopciki ptasie) mój gagamek uwielbia te biszkopty a że dostaje bardzo rzadko to wcina jajko bo tam jest smakołyk bardzo polecam ten sposób....

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw maja 20, 2010 16:32

Ja mieszam jajko z kaszą kukurydzianną i zarodkami pszenicy

Anis
Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne

Post autor: Anis » pt maja 21, 2010 08:22

Moje tez nie chciały jeść twarogu i jajek. Najlepiej poszło z twarogiem, zaczęłam od tego, że dałam mało twarogu i mocno wymieszałam z kiełkami, bo kiełki bardzo lubią. Pierwsze dwa razy posypałam troszkę cukrem. Po miesiącu podawania twarogu z kiełkami, zjadały już sam twaróg, miseczka wyjedzona do czysta tak lubią.
Jeśli chodzi o jajko, to same jajo jadły niechętnie, a jak już jadły - to wyjadły trochę białka, żółtka nie tknęły. Dodałam do jajka kiełki oraz skorupki jajka, wymieszałam to dokładnie i podusiłam i wtedy chętniej jadły. Teraz już nie ma problemu z twarogiem, ani jajkiem.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt maja 21, 2010 18:36

Anis pisze:.......dwa razy posypałam troszkę cukrem. ...........

Troszkę, znaczy ile? Nie musisz odpowiadać, ale cukier jest szkodliwy dla zdrowia papug na równi z solą. Nie na darmo na obie te używki mówi się, że to ,,biała śmierć"
Zamiast cukru możesz użyć odrobinę miodu rozpuszczonego w łyżeczce wody.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pokarmy i żywienie Aleksandrett-”