agresja u katarzynek

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

jata
Ptaki które hoduję: łakówka wspaniała, katarzynka

agresja u katarzynek

Post autor: jata » pn kwie 22, 2013 20:41

Witam,
od kilku miesięcy posiadam parę katarzynek. Nie mam praktycznego doświadczenia w hodowli tego gatunku, dlatego postanowiłem podzielić się moimi wątpliwościami;). Do tej pory para była zgodna i tylko czasami dochodziło do jakiś małych "przepychanek". Kilka dni temu zawiesiłem im budke, którą zaczęły coraz częściej odwiedzać "układając" po swojemu wsypany materiał. Wszystko było OK (tz OK, wg mnie, bo jak już wspomniałem to moje pierwsze katarzynki). Jednak nagle stały się wobec siebie agresywne, dochodzi do ostrych, hałasliwych sprzeczek i gonitw po klatce. Kiedy obie znajdą się budce również się głośno się biją. Momentami się boję , że moga sobie coś wzajemnie zrobić. Czy takie zachowanie jest normalne? Zgodne do tej pory ptaki nagle zupełnie się zmieniły. A może tak wygladają katarzynkowe zaloty? Mam tylko nadzieję, że jest to rzeczywiście parka a nie 2 ptaszki tej samej płci i może stąd wynikają teraz te kłótnie po założeniu budki????
Prosze o jakąs podpowiedź:))))

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » wt kwie 23, 2013 17:58

Witaj!Wydaje mi się,że teraz to taka pora roku kiedy kaśki się "kłócą".Teraz u mnie to normalne zachowanie ale pamiętam,że któregoś roku też się tym wystraszyłam :-P jak poszukać to pewnie gdzieś jest mój post.Ja mam 4 kaśki przy czym wiem o 1 samczyku na 100%pozostałe to "na dwoje babka wróżyła"ale w tym roku było jajeczko więc i samiczka musi być.Teraz też się kłócą :mrgreen:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
gienek_k
Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozele, Świergotki, Katarzynki, Nierozłączki, Lorysy, Szkarłatki , Mnichy Łąkówki ,Barnardy.
Kontakt:

Post autor: gienek_k » śr kwie 24, 2013 21:19

Witam no tak płeć u katarzynek rozpoznać ciężko możliwe że masz 2 samice i stąd te walki ale trzeba by dobrze się przyjżeć samczyk ma więcej czarnych plamek na końcówkach skrzydełek i ogonku .Mnie udało się rozmnożyć katarzynki po 4 latach .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla Katarzynek”