Witam,
od kilku miesięcy posiadam parę katarzynek. Nie mam praktycznego doświadczenia w hodowli tego gatunku, dlatego postanowiłem podzielić się moimi wątpliwościami;). Do tej pory para była zgodna i tylko czasami dochodziło do jakiś małych "przepychanek". Kilka dni temu zawiesiłem im budke, którą zaczęły coraz częściej odwiedzać "układając" po swojemu wsypany materiał. Wszystko było OK (tz OK, wg mnie, bo jak już wspomniałem to moje pierwsze katarzynki). Jednak nagle stały się wobec siebie agresywne, dochodzi do ostrych, hałasliwych sprzeczek i gonitw po klatce. Kiedy obie znajdą się budce również się głośno się biją. Momentami się boję , że moga sobie coś wzajemnie zrobić. Czy takie zachowanie jest normalne? Zgodne do tej pory ptaki nagle zupełnie się zmieniły. A może tak wygladają katarzynkowe zaloty? Mam tylko nadzieję, że jest to rzeczywiście parka a nie 2 ptaszki tej samej płci i może stąd wynikają teraz te kłótnie po założeniu budki????
Prosze o jakąs podpowiedź:))))
agresja u katarzynek
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Witaj!Wydaje mi się,że teraz to taka pora roku kiedy kaśki się "kłócą".Teraz u mnie to normalne zachowanie ale pamiętam,że któregoś roku też się tym wystraszyłam
jak poszukać to pewnie gdzieś jest mój post.Ja mam 4 kaśki przy czym wiem o 1 samczyku na 100%pozostałe to "na dwoje babka wróżyła"ale w tym roku było jajeczko więc i samiczka musi być.Teraz też się kłócą