Rudosterka czerwonobrzucha - Zosia

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Messoria
Ptaki które hoduję: Rudosterka czerwonobrzucha
Rudosterka żółtobrzucha
Papużka falista

Rudosterka czerwonobrzucha - Zosia

Post autor: Messoria » wt sty 10, 2017 15:15

Jako, że życie bez zwierzaka w domu jest bardzo smutne, zdecydowałam się na towarzystwo ptaszyny jaką jest rudosterka czerwonobrzucha.
W zasadzie robiłam rozeznanie po różnych gatunkach papug i największym dylematem był wybór pomiędzy barwinką czarnogłową a właśnie rudosterką.
Po wielu dniach poszukiwań udało mi się trafić na pewnego hodowcę w okolicach Inowrocławia (czyli jakieś 2h ode mnie). Po paru godzinach rozmów doszliśmy wspólnie z owym panem do wniosku, że jednak barwinka odpada ze względu na swój donośny głos. Papużki były już po badaniach DNA, które dostałam od razu ze wszystkimi papierami i dalszymi instrukcjami.
I tym oto sposobem Zosia trafiła do mojego domu 22 grudnia 2016. Z początku strasznie dziobała, ale odpuściła, gdy zdała sobie sprawę z tego, że nic tym nie wskóra.
Przychodziła na rękę (oczywiście nie za darmo, bo zawsze musiała dostać albo mandarynkę albo słonecznik) a teraz nagle jej się odwidziało.
Przeważnie siedzi na regale z książkami i się o nie ociera albo próbuje mnie zaczepiać krzykami. Jak za długo nie zwracam uwagi na nią to drze się jakby jej ktoś pióra wyrywał :P
Czasem przelatuje nad moją głową po parę razy z rzędu jakby robiła podejście do lądowania, ale nagle zmienia zdanie.
Zdarza się, że większość dnia spędza sama w pokoju, ale zostawiam jej otwartą klatkę i może sobie polatać. Przeważnie i tak wybiera albo siedzenie w klatce i wcinanie albo spanie na książkach.
Jak mówię do niej to patrzy z zaciekawieniem. Na cmokanie często odpowiada.
Na pewno w niedalekiej przyszłości chciałabym aby Zosia miała towarzystwo w postaci młodego samczyka, gdyż sama jest z końca lipca.
Tak więc mój apel do hodowców: jeśli macie lub będziecie mieli samczyka (z miłą chęcią wezmę takiego z ręcznego karmienia) to pamiętajcie o mnie :)
Załączniki
zosiek.jpg
zofia.jpg

Awatar użytkownika
Messoria
Rudosterka żółtobrzucha
Papużka falista

Post autor: Messoria » ndz lut 19, 2017 14:18

Minęły niecałe dwa miesiące. Zosia po miesiącu zaczęła sama przylatywać do mnie. Szczególnie upodobała sobie czas kiedy wracam z nocnej zmiany i układam się do snu a ona wtedy może posiedzieć mi na głowie i pobawić się włosami.
Żeby się nie nudziła kiedy mnie nie ma, został przywieziony dla niej kolega. Spięć od samego początku nie było, nie ma, jest spokój. Jedynie trochę głośniej się zrobiło. No i papug jest chyba odrobinę zazdrosny albo się o Zośkę boi, gdy ta woli posiedzieć akurat w moim towarzystwie, bo wtedy ją nawołuje. Czasem próbuje podlecieć bliżej, ale nie jest zupełnie oswojony więc ucieka jak najszybciej.
W pierwszej chwili myślałam, że to będzie głupi pomysł żeby brać dzikusa z woliery, ale widzę, że to bardziej on przejmuje zachowania Zośki niż ona jego. Z resztą też nie mam się co wypowiadać bardziej w tym temacie, bo papug jest u mnie dopiero tydzień.

Swoją drogą, Zośka jak do niej mówię i podchodzę to stroszy piórka na głowie, rozczapierza ogon i chodzi z klatą wypiętą w koło, powolutku albo się buja i prawie kładzie na klatce wyciągając przy tym szyję najdalej jak potrafi. Widział ktoś coś takiego? Raczej do agresywnych zachowań to nie należy, ale jestem ciekawa co ona mi chce tym zasygnalizować. Ma tak od momentu naszego pierwszego bliższego kontaktu, kiedy właśnie nabrała ochotę na moje towarzystwo.
Załączniki
16735473_1469227853088464_246552282_o.jpg
16409380_1455109194500330_254374775_o.jpg

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » ndz lut 19, 2017 19:20

Ja przez "dzikuskę" z woliery straciłem "kumpla" <rotfl>

Awatar użytkownika
Messoria
Rudosterka żółtobrzucha
Papużka falista

Post autor: Messoria » sob lut 25, 2017 15:25

U mnie się nie zapowiada :) Śpią razem w budce o z tego co widzę to dogadują się całkiem sympatycznie :) dzikus się uczy od Zośki i zaczyna przylatywać na łóżko i szukać towarzystwa w postaci kogoś innego niż moja ptasia piękność :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”