czy rudosterka jest głośna?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

juliuszkalodont
Ptaki które hoduję: kanarek

czy rudosterka jest głośna?

Post autor: juliuszkalodont » pn lip 29, 2013 13:42

Witajcie,

Moje doświadczenie z papugami ogranicza się do falistych i nimf. Udało mi się oswoić samczyka z jednego i drugiego gatunku. Później miałem kanarka, który zdechł jakiś miesiąc temu. Zastanawiam się nad papugą i bardzo podobają mi się rudosterki. Mieszkam jednak w bloku z wrażliwymi sąsiadami i wiem, że jeśli chodzi o hałas, to nimfa przekracza dopuszczalny poziom decybeli. Jak jest z rudosterką? Druga kwestia - trzymanie w klatce zewnętrznej. Czy i w jakich warunkach pogodowych można trzymać rudosterkę na zewnątrz?

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pn lip 29, 2013 17:43

Gdybym Ci miała odpowiedzieć rok temu to bym powiedziała,że są to raczej ciche papugi,ale miałam wtedy jedną ręcznie karmioną samiczkę.W zeszłym roku postanowiłam dokupić jej partnera/towarzysza ponieważ coraz częściej zostawała sama na dłużej niż była przyzwyczajona i nie chciałam by była smutna-choć nie była.I odkąd Bodzio pojawił się w naszym domu to już nie powiem ,że rudosterki to ciche papugi.Syn eksymitował je z pokoju bo nie dało się wytrzymać-nie to ,że dwie i większy wrzask-nie bo to tylko Bodzio tak darł dziób że momentami się dziwiłam że syn to wytrzymuje.Teraz są na zabudowanym balkonie i jest ciszej ale są dni że mam ochotę je oddać <wnerw> ale na szczęście na następny dzień już spoko "gadają"po swojemu i jest oki.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » wt lip 30, 2013 11:10

sąsiedzi (w bloku) mają Nimfę i gdyby nie fakt, że "wystawiają" ją na balkon nie wiedziałbym o tym, ja mam Rudosterki i te to potrafią "drzeć dzioba", z tego powodu wydaje mi się, że Nimfy są cichsze i wydają przyjemniejsze dzwięki niż Rudosterki

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » wt lip 30, 2013 14:41

Myślę że o niebo:-) ostatnio trafiła do mnie para rudosterek;-) i gdyby nie konury słoneczne to byłyby to najgłośniejsze papugi u mnie... chińskie się wydzierają, ale tylko czasami, a te wystarczy że wejdę do pomieszczenia.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » wt lip 30, 2013 23:05

Wygląda na to, ze moje rudosterki to ewenementy, bo uważam, ze są ciche, a przygłuchy to ja nie jestem :-P mnichy nizinne są o wiele głośniejsze, nawet falki większy hałas robią :-) a Ty Grzesiek nie narzekaj, w każdej aptece można dostać stopery i konury wydadzą Ci się o wiele cichsze, a nawet jeśli nie to nie można powiedzieć, że słonecznym brakuje uroku :-P
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

juliuszkalodont

Post autor: juliuszkalodont » wt lip 30, 2013 23:18

A jesli sa trzymane solo i regularnie dopieszczane?

boss
Ptaki które hoduję: konura słoneczna

Post autor: boss » śr lip 31, 2013 10:35

Powiem tak jeśli jest grupa papug to zawsze będą głośniejsze bo lubią sobie pogadać , pojedyncza papuga jest cichsza zwłaszcza te ręcznie wykarmione, które krzyczą w wyjątkowych sprawach przy powitaniu , kiedy się je zostawi same. Moja konura potrafi się nie odzywać przez cały dzień jeśli jest poza klatką tylko cicho sobie coś grucha i popiskuje pod dziobem z zadowolenia. Myslę, że stąd jest tak trudno stwierdzić, który gatunek jest najbardziej głośny, a który cichy.
alik

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw sie 01, 2013 20:13

Kiedy moje gadają ze sobą to jest oki bo to naprawdę jest miłe,ale kiedy Bodzio z nieznanych mi dotąd powodów drze dziób to jest masakra-bo ani nie głodny ani nie brudny ani nie brak owoców i warzyw ani z nudów.....pewnie już się nigdy nie dowiem może powód leży po stronie Ziomusi?może na nią tak się drze <8p>
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » czw sie 01, 2013 21:35

Myślę że rudosterki tak mają. Moje czasem są cichutko lub tak między sobą "turkają" co jest bardzo miłe dla ucha, lub czasami tak się wydzierają że własnych myśli nie słychać.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

juliuszkalodont

Post autor: juliuszkalodont » pt sie 02, 2013 14:46

W takim razie pewnie ręcznie karmiony samczyk falki. ;-)

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » sob sie 03, 2013 10:12

Falistą możesz kupić sobie bez ręcznego karmienia - one bardzo ławo się oswajają.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

zielona
Ptaki które hoduję: rudosterka zielonolica

Post autor: zielona » wt sie 06, 2013 11:12

moje dwie rudosterki można z pewnością zaliczyć do cichych <biggrin> poświęcamy im dużo czasu i rozmawiamy z nimi. Sporo też codziennie latają. Jest krzyk radości jak wracamy do domu ale zaraz Greengo woła dzień dobry i daj buziaka :-) Tak samo miłe są poranne powitania <aniolek>

faliste72
Ptaki które hoduję: Rudosterka Żółtobrzucha

Post autor: faliste72 » ndz wrz 01, 2013 13:27

Może troche po czasie, ale może komuś to pomoże ;) mam jedną rudosterke (tak wiem że nie powinno się mieć jednej, ale codziennie poświęcam jej minimum kilka godzin poza klatką)... tak więc w klatce jest super cichutka, gdy ją wypuszczam czasami krzyczy z radości, ale to wcale nie trwa długo ;) ogólnie bardzo rzadko hałasuje ;P to świetny przyjaciel ;) ma bardzo donośny krzyk, ale hałasuje sporadycznie, w przeciwieństwie do falistych, które potrafią koncertować całymi dniami ;)
Pozdrawiam Ania ;)

moniskamoniska
Ptaki które hoduję: Dawno temu dwie Papużki Faliste, Nimfa, potem Aleksandretty obrożne

Post autor: moniskamoniska » ndz sty 26, 2014 21:52

Planuję zakup rudosterki zielonolicej, mam jednak trochę obawy co do jej głośności. Mialam kilka lat temu dwie aleksandretty obrożne i były naprawde bardzo głośne, do tego stopnia, ze mój mąż nie wytrzymywał z nimi, musiałam im znaleźć nowy dom. I teraz moje pytanie, czy rudosterki wydają tyle decybeli co aleksy? Bo przeczytalam wszystko na rożnych forach i opinie są różne. Czy ma ktoś porównanie z aleksami? Proszę o pomoc <bezradny>
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
krzysiooo77
Ptaki które hoduję: Konura/Amazonka
Kontakt:

Post autor: krzysiooo77 » ndz sty 26, 2014 23:04

Ja słyszałem jak potrafią piać rudosterki i aleksy i....chyba cichsze są rudosterki jeśli chodzi o pary jak i pojedyńczo ale intensywność śpiewu jest większa w przypadku rudosterek.Jeśli mogę ci coś napiać to tylko tylę że jeśli kupisz pojedynczego ptaka tego gatunku to hałas będzie znikomy chyba że trafisz na wariata <aniolek> Ja mam też konurę chciałbym mu dokupić drugą połowę ale wiem że TV już nie obejrzę więc wybieram mniejsze zło.
Sądzę nawet że budzenia o wschodzie słońca w przypadku konury nie będziesz miała ;-)
Krzysiooo

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn sty 27, 2014 03:49

moniskamoniska pisze:Planuję zakup rudosterki zielonolicej, mam jednak trochę obawy co do jej głośności.

Pojedyncza jest bardzo cicha.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

moniskamoniska
Ptaki które hoduję: Dawno temu dwie Papużki Faliste, Nimfa, potem Aleksandretty obrożne

Post autor: moniskamoniska » pn sty 27, 2014 08:47

Bardzo dziękuję za tak szybki odzew :] Wlasnie, przy moich Aleksach mielismy latem mimo zasłonietych rolet pobudki o wschodzie słońca (zimą nie było tak źle). Slychac je bylo az do samego parteru, a mieszkamy na 3 piętrze.
Czyli mogę być spokojna i zapewnic męża, że ten gatunek nie będzie zachowywał się podobnie? Dodam jeszcze, ze gdy mielismy samego Wacka - pierwszą aleksę problemy z głośnością byly podobne, dlatego zdecydowalam się na drugą myśląc, ze Wacek po prostu szuka partnera
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”