No i jest :) Na imę ma Ariel

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Ptaki które hoduję: Rudosterka Zielonolica -Ariel :)
Kontakt:

No i jest :) Na imę ma Ariel

Post autor: modelpiotrek » ndz kwie 15, 2012 17:53

Witam
jest już z nami dwa dni Rudosterka Zielonolica o iminiu Ariel.
Nie była ręcznie karmiona .Ma około dwóch miesięcy
Przywieźliśmy ją w piatek wieczorem i początkowo była lekko oszołomiona ale od następnego dnia było inaczej.Zaskoczony byłem jak córka mi dzwoniła że Ariel wogóle się jej nie boi.Na początku zachęcała ją do zbliżenia kawałkami jabłka ,teraz już nie ma problemu by ją pogłaskać lub poszkrobać po brzuchu.Normalnie jestem w szoku ,że papuga tak szybko się może przyzwyczaić do domowników.Zaczęła jeść już z pojemnika jedynie jeszcze nie ma ochoty na picie z pojemnika ale wynika to z tego że je bardzo dużo jabłek.Nawet mogę stwierdzić że jest leniwa :) najlepiej jak by jej wszystko dawać pod nos :) a jak zostaje sama to odrazu zaczyna się drzeć.Kombinuje w klatce jak chodzić po żerdkach :)
Zastanawia mnie czy spanie na żerdce to dobre wyjście na youtube widziałem jak Rudosterki śpią w takich trójkątnych materiałowych kojcach , a kolega mi mówił że najczęściej w wolierach śpią w budkach , niestety mam tylko klatkę chociaż sporą i zastanawiam się czy śpiąc na żerdzi się nie męczy ?
Dzisiaj zjadła trochę rzeżuchy i kiwi mandarynki niestety nie chciała :)
Nad wypuszczaniem jej z klatki narazie nawet się nie zastanawiałem bo chyba jeszcze trochę za wcześnie niech dobrze oswoi się z naszym pokojem.
Niestety nie mogę dołaczyć zdjęcia do wiadomości a korzystam z picasaweb

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz kwie 15, 2012 18:12

modelpiotrek, Rudosterki bardzo szybko się oswajają, może spać na zerdzi, to najbardziej naturalne miejsce dla ptaka do spania. Zerdzie oczywiście a naturalnych patyków z korą, żadne obkorowane czy wytoczone lub plastikowe. Budki nie potrzebuje ani żadnych trójkątów

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Kontakt:

Post autor: modelpiotrek » ndz kwie 15, 2012 18:18

Oczywiście w klatce ma tylko i wyłącznie żerdki z brzozy z korą tylko je polałem wrzątkiem by je wyparzyć.
Podejmując dezyzję o kupnie Rudosterki wiedziałem że szybko się oswaja ale półtora dnia :) to dość krótki okres czasu
ale cieszę się z tego powodu bardzo !!!

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » ndz kwie 15, 2012 18:51

Gratuluję pupila :-D
Moje śpią w różnych miejscach, najczęściej jest to budka lub żerdź. Ale też zdarza im się spać na dnie klatki schowane pod ręcznikiem, lub na boku klatki trzymając się prętów.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Kontakt:

Post autor: modelpiotrek » ndz kwie 15, 2012 20:41

Dzisiaj przed wyjściem do kościoła pokazała nam pazurki :)
zaczęła fikać po całej klatce skakając po żerdkach i huśtawce oraz drąc się w niebogłosy :)
minęło parę minut zanim się uspokoiła i zmieniła w aniołka :))))) Nawet nie reagowała na głaskanie a wręcz próbowała dziobnąć rękę
Pewnie liczyła że ją wypuszczę ale na to jeszcze chwilkę musi poczekać za nim pozna otoczenie i całkowicie się do nas przyzwyczai.
Uspokoiliscie mnie tym że może spać na żerdzce bo już rozglądałem się za zrobieniem kojca :)

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » ndz kwie 15, 2012 21:45

Moja najczęściej spi na dnie klatki pod ręcznikiem-myśle,że jest to jej sposób na spokojny sen gdzie światło w pokoju jej nie zakłóca.Dodam ,że nie kuca tylko się kładzie tylko nie wiem dokładnie jak.Ile razy chciałam dojrzeć to zanim ją zlokalizowałam pod stertą ręczników to już sama wychodziła.Moi synowie często gęsto siedzą do późna a ta zamiast robić awantury to schodzi na "parter"swojego lokum i grzecznie idzie spać :mrgreen:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Kontakt:

Post autor: modelpiotrek » pn kwie 16, 2012 08:59

Bogusia - papuga śpi w klatce pod ręcznikiem ?? możesz to rozwinąć :) chodzi Ci o papierowe ręczniki ?

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pn kwie 16, 2012 09:37

Dokładnie tak.Wchodzi pod ręcznik papierowy i tam się układa tylko nie mam pojecia jak bo tak śpi tylko w nocy.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Kontakt:

Post autor: modelpiotrek » pn kwie 16, 2012 10:20

A ile warstw układasz tych ręczników na podłodze klatki ?
Ja narazie stosuję szary papier ale chyba również zacznę stosować ręczniki , bardziej chłoną wilgoć

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Kontakt:

Post autor: modelpiotrek » pn kwie 16, 2012 14:12

Wybaczcie że piszę post pod postem ale :)
Mam pytanie o gałązki wierzbowe do obrygzania
dajecie młode gałązki z małymi listkami ? czy te listki obrywacie ?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn kwie 16, 2012 15:20

Z listkami

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Kontakt:

Post autor: modelpiotrek » pn kwie 16, 2012 17:04

Dziękuję za informację :)

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Kontakt:

Post autor: modelpiotrek » pt kwie 20, 2012 09:08

Nasza Ariel jest już z nami tydzień i zaczyna mieć swoje wymagania :)
wieczorem gdy zbliża się pora snu zaczyna szaleć po klatce głośno zwracając uwagę na siebie.Powód tego tarabanienia okazał się banalny poprostu domaga się smyrania przed snem :)))
W dzień to mały aniołek z rogami który potrafi dziabnąć w palucha a wieczorem to maleństwo które wymaga głaskania do snu
Już drugi dzień została wypuszczona na pokój i jej sie to bardzo spodobało , co prawda do powrotu do klatki trzeba ją zachęcać smakołykiem ale myślę że z czasem nauczy się sama wchodzić
ponizej krótki film ze smyrania Ariel :)))
Ariel wieczorową porą
pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt kwie 20, 2012 09:27

Coś niesamowitego, same oczy się śmieją na ten widok :-D Lulanie oseska na dobry, zdrowy sen :-D
A próbowałeś głaskać ją w dłoniach ?
I proszę : pomyśl nad dokupieniem drugiego osobnika bo w samotności tak naprawdę żyć się nie da .........

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Kontakt:

Post autor: modelpiotrek » pt kwie 20, 2012 09:37

Wiem Krysiu że w samotności się nie da żyć ale ...
Czas pokaże , narazie poświęcamy jej bardzo dużo czasu ,zobaczymy jak będzie z moją młodszą córką ( alergia) a kto wie czy za niedługo nie będzie parki :)
W dłoniach narazie jej jeszcze nie próbowalismy smyrać
W ciągu dnia nie jest jeszcze tak oswojona by pozwalała sobie na takie rzeczy.Dopiero jak nadchodzi wieczór to staje się pupilkiem ale myślę że jeszcze trochę i w ciagu dnia też bedzie aniołkiem bez rogów :))))
Ciekawi mnie tylko że żadnej zieleniny nie chce
ani sałaty,ani gałązek wierzbowych ,jedynie jabłko ma u niej stałe miejsce
Połączyłam oba posty
Ostatnio zmieniony pt kwie 20, 2012 12:56 przez modelpiotrek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt kwie 20, 2012 13:06

NIE PODAWAJ SAŁATY zwłaszcza teraz jako nowalijki ani ogórka czy pomidora :!: Sałata nie ma żadnych wartości odżywczych to raz, a dwa, to na przedwiośniu czysta chemia walona by szybciej wszystko rosło, dojrzewało i szybszy był zysk :!:
Spróbuj podać gałązki brzozy bo są słodsze i może papużka zasmakuje.
Poczytaj tematy http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=150 , może znajdziesz jakąś inwencję co dać papużce :-D bo każdemu gatunkowi papug można to zastosować lub unikać jako szkodliwe.

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Kontakt:

Post autor: modelpiotrek » pt kwie 20, 2012 14:30

Sałatę miałem od kuzyna który ją uprawia ale po przeczytaniu paru postów na jej temat już jej nie bedę podawał.Próbowałem dać kiwi ale jakoś nie przypadło jej do gustu o ogórku i pomidorze narazie nie myslałem.Gałązki wierzbowe ma w klatce ale nie przejawia nimi zainteresowania bardziej ją ciekawią zasłony i korona meblościanki :))) no i próbowała mi się dobrać do pudełka z silnikami rakietowymi które trzymałem na górze meblościanki ale byłem szybszy :)))

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » pt kwie 20, 2012 14:47

Spróbuj zasiać słonecznik z mieszanki, moje uwielbiają taki młodziutki :-)
A jeśli chodzi o owoce i warzywa to jestem przekonana że się nauczy, jest jeszcze młodziutka. Moja Frania też była niejadkiem, ale jak pojawił się Zenek to przy nim nauczyła się jeść :mrgreen: Ważne jest abyś podawał jej różnorodny pokarm, w końcu nauczy się jeść witaminki.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Awatar użytkownika
modelpiotrek
Kontakt:

Post autor: modelpiotrek » pt kwie 20, 2012 15:40

Mam zasianą rzeżuchę która już ładnie urosła.Myślę że z czasem zacznie jeść więcej owoców i warzyw.

Markus85
Ptaki które hoduję: Rudosterki, Katarzynki
Kontakt:

Post autor: Markus85 » pt kwie 20, 2012 16:50

Witaj Modelpiotrek. Twój Ariel nie je pokarmów których nie poznał u poprzedniego hodowcy! Trochę cierpliwości i konsekwencji w podawaniu pokarmów a ptaszek się przekona co do tych pokarmów. Gałązki wierzbowe są jak najbardziej odpowiednie dla ptaków, daj temu młodemu pupilowi trochę czasu a napewno nie jedno drzewo ogołocisz z tych gałązek!

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”