Rudosterki na gigancie

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

K9BU
Ptaki które hoduję: Psy użytkowe, konura czarnogłowa, rudosterki, drobna egzotyka
Kontakt:

Rudosterki na gigancie

Post autor: K9BU » pn paź 17, 2011 20:37

Fotki należy oglądać od dołu do góry, tak jest kolejność historii, ustawiło odwrotnie do kolejności wklejania :-)

Kilka dni temu moja para rudosterek postanowiła rozprostować skrzydła :
Załączniki
fuksi, szczeniaki I 294.JPG
Podziwiam okolicę z najwyższego świerka koło domu
fuksi, szczeniaki I 295.JPG
A druga na świerku obok
fuksi, szczeniaki I 302.JPG
W celu przywołania uciekinierów do domu w wolierze nawoływała jak widać skutecznie konurka czarnogłowa Dora
fuksi, szczeniaki I 300.JPG
Krótka narada na dachu wolierki
fuksi, szczeniaki I 307.JPG
Ostateczny powrót do domu, ale zanim nastąpiło zamknięcie to jeszcze były dwie rundy po drzewach :-)
fuksi, szczeniaki I 331.JPG
A że nocki już zimne to teraz mieszkamy w domu :-) A tak apropos ktoś nam powie czy jesteśmy brązowouche czy kasztanowobrzuche ?

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn paź 17, 2011 20:52

Wypuściłeś czy same nawiały ?
Jeśli same dały drapaka, to miałeś dużo szczęścia że wróciły.

K9BU
Ptaki które hoduję: Psy użytkowe, konura czarnogłowa, rudosterki, drobna egzotyka
Kontakt:

Post autor: K9BU » pn paź 17, 2011 20:56

Nawiały, ale same też wróciły, zanim je ostatecznie zamknąłem to jeszcze dwa razy wylatywały i wracały. W sumie pomyślałem iż można by je wypuszczać skoro same wracają, ale u nas dużo jest ptaków drapieżnych i porzuciłem ten pomysł.

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » sob sty 21, 2012 16:42

Moj dał dyla z klatki po tygdoniu pobydu w domu (przez moje nieuwagę :lol: ), dobrez, że to było wieczorem, wieć w całkowitych ciemnośćiach "dał się zgarnać" z telewiozra :)

gromog
Ptaki które hoduję: Rudosterki zielonolice
Kontakt:

Post autor: gromog » śr paź 10, 2012 10:49

...i mieliśmy dramat, wczoraj wieczorem dostałem tel, że moja papuga "na wczasach" na wsi uciekła. Zapakowałem więc swoją do samochodu i popędziliśmy na poszukiwania. Niestety zapadł zmierzch i poszukiwania nie dały rezultatów, jednak pocieszające było to, że daleko nie mogła polecieć bo było za ciemno. Pozostawiłem więc drugą w klatce na noc pod wiatą przy zapalonym świetle.Dziś rano dostałem tel, że latała w okolicy, ale zanim dojechałem zniknęła. Miałem przygotowane cd z nagraniami wrzasków papug od misia458, więc zapakowałem klatkę z papugą do auta, cd na maxa i ruszyliśmy na poszukiwania po polnych drogach, po godzinie byłem już zrezygnowany i zrobiłem ostatni przystanek przy czyimś sadzie i nagle usłyszałem jej odgłos, postawiłem więc klatkę na dach auta i zaczęły się nawoływać, po chwili zaczęła krążyć wokół auta, wiedziałem że już nie odleci i pozostało ją tylko przechytrzyć co nie było proste i zajęło kolejną godzinę, nie postawiłem klatkę do bagażnika(kombi), ale nie chciała się skusić, po wielu próbach w końcu wleciała do auta a ja zdążyłem zamknąć klapę. Tak więc wszystko skończyło się dobrze, trochę się wymarzły, bo wiatr dziś spory, ale są już u siebie i siedzą jak nierozłączki.
Dodam jeszcze, że ten uciekinier jest już oswojony.

ps. Chcę jeszcze podziękować ci misia458, za te nagranie stadka rudosterek z youtube, bo to dzięki nim operacja się udała :)

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » śr paź 10, 2012 11:00

super... gratuluję i oby wszyscy wykazywali się takim przywiązaniem i nadopiekuńczością jak Ty ;-)

Awatar użytkownika
Antiope
Ptaki które hoduję: Kakadu różowa, kakadu biała, kakariki, rozelle, nimfy, swifty, aleksandretty śliwogłowe, księżniczki słoneczne, księżniczki walii, barabanty

Post autor: Antiope » śr maja 28, 2014 11:20

Witajcie,
jestem tu nowa i od razu zaczynam od apelu o pomoc...
Wczoraj miałam podobną sytuację jak opisywana w tym wątku - moja rudosterka korzystając z okazji uciekła z woliery zewnętrznej. Sąsiadujemy z lasem i tam też się udała. Próbowałam puszczać filmiki na youtube z odgłosami rudosterek, ale bez rezultatu... :( Nie ma śladu po Łobuzie. Nicpoń, druga z rudosterek siedzi smutna i reszta papużek nie stanowi dla niej pocieszenia. Dziś dokupię nowego kompana dla Nicponia, ale bardzo zależy mi na powrocie Łobuza, o ile to możliwe. Zostawiłam pojemniczek z pokarmem w pobliżu woliery, ale jest nietknięty...

W tym wątku wspominaliście o nagraniu z odgłosami papug, które pomogło złapać uciekiniera.
Czy byłaby możliwość także takie nagranie dostać?
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » śr maja 28, 2014 22:38

To chyba był mój filmik: http://www.youtube.com/watch?v=ostecVLQHB8
Ale jak do tej pory się nie odnalazła to chyba już nie wróci <bezradny>
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00