Zachowania u pierwszej rudosterki

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
KasiaAsia
Ptaki które hoduję: Rudosterka zielonolica

Zachowania u pierwszej rudosterki

Post autor: KasiaAsia » sob gru 28, 2024 18:09

Witam,
Od kilku miesięcy posiadam rudosterkę, ma ona pół roczku. Jest to moja pierwsza papuga. Płci jeszcze nie wiemy ale moge powiedzieć, że to bardzo miły i przytulaśny ptaszek (ma na imię Kelvin). Jako początkujący hodowca ciekawią mnie niektóre zachowania u mojej papugi i chciałabym jakiś porad. Z góry dziękuję :-))

1. Kiedy wychodzę z pokoju Kelvin odrazu mnie woła. Czy to nawoływanie wynika z silnego przywiązania do mnie? Czy da się jakoś go nauczyc żeby za każdym razem jak wyjde nie wołał i płakał za mną.
2. Czasami przy zabawie nagle zaczyna gryźć moje palce lub ucho i rusza energicznie główką w przód i tył. Czy to są jakieś zaloty z jego strony? (nie jest za młody na to?) Robi tak nie tylko do mnie a do reszty domowników też.
3.W losowym momencie nagle się puszy i zaczyna atakowac moją mamę ale większość czasu normalnie się zachowuje w jej obecności. Dlaczego tak robi i z czego to wynika?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz gru 29, 2024 15:25

1. jest sama, nawiazala silny kontakt wiec takie zachowanie jest normalne - nie nauczysz jej innego zachowania,gdy zostanie sama bedzie wolala
2.tez naturalne zachowanie, raczej nie do oduczenia, można gdy tak robi odganiac ja od siebie powtarzajac - nie wolno,moze tak robic w stosunku do osoby ktora wybrala ale moze rowniez robic sie agresywna w stosunku do innych
3,widocznie uznaje mame jako intruza, cos jej w danym momencie nie pasuje w zachowaniu mamy, moze gesty, ton glosu, trudno powiedziec, rudosterki sa dosyc chimeryczne

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”