Rudosterka Zielonolica

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Panczes
Ptaki które hoduję: Rudosterka zielonolica

Rudosterka Zielonolica

Post autor: Panczes » czw mar 10, 2016 16:28

Witam od 3 dni jestem właścicielem Stefana (rudosterki zielonolicy) ma on 5 miesięcy i jest papugą karmiona ręcznie. mam mały problem bo Stefan po wypuszczeniu z klatki często dziobie i robi krzywde mojej 10 letniej siostrze jak i innym domownikom. nikt nie jest w stosunku do niego agresywny nikt nie krzyczy itp.. nie wiem co robić zeby papuga przestała dziobac. będąc dokładnym on ma czasami takie ataki raz jest łagodny jak baranek a czasami usiadzie na ramieniu i dziobnie w ucho i to dość mocno a nie wspomne o palcach. jest wypuszczany dość często. czy jest to moze przejsciowe ? może przezył jakiś szok bo przejechał ponad 400 kmów zanim trafil do nas, osobiscie byłem po niego i w drodze powrotnej był wypuszczony w samochodzie i nie zachowywał sie agresywnie :) nie wiem co myśleć, może musi sie zaklimatyzować, lepiej poznać nowe otoczenie i oraz domowników ?

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » czw mar 10, 2016 17:19

Musicie poobserwować, ale papugi ogólnie same wybierają sobie towarzystwo i jeśli jakaś osoba im nie pasuje to nie ma na to siły. Można jedynie cierpliwie próbować przekupić ją smakołykami. Papuga wcale nie musi mieć złych skojarzeń z daną osobą.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Panczes
Ptaki które hoduję: Rudosterka zielonolica

Post autor: Panczes » czw mar 10, 2016 22:03

no ona do każdego przylatuje i każdego dziobie... więc nie ma jakiś ulubionych czy też znienawidzonych osób. z tego co zaobserwowałem każdego traktuje tak samo i za nic nie chce wlecieć do klatki, muszę ją złapać i wsadzić ją tam no i przy tym stawia opór, dziobie i próbuje uciekać :)

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt mar 11, 2016 10:40

czyli masz wytlumaczenie wsadzanie do klatki, naucz ja wracac, nie dawaj nic do jedzenia gdy jest na zew. jedzenie - ziarno, smakołyki tylko w klatce, w końcu zgłodnieje i wejdzie, potem szybkie zamkniecie klatki, bo rudosterki jedza a jednym okiem łypią i zaraz wylatują , trzeba miec refleks. karmiki jak najdalej od wyjscia

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » sob kwie 16, 2016 19:58

u mnie jedna je, druga stoi na czatach w wejściu do klatki <rotfl>

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz kwie 17, 2016 15:31

u mnie to samo, cwane bestie <wysmiewacz>

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”