Rudosterka zielonolica czy konura czarnogłowa

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Zielony
Ptaki które hoduję: .

Rudosterka zielonolica czy konura czarnogłowa

Post autor: Zielony » czw sty 30, 2014 15:13

Witam
Chciałbym na początku powiedzieć, że to jest mój pierwszy post na tym forum, ale lepiej od razu przejdę do rzeczy.
Więc tak, zamierzam kupić sobie papugę. Jest to decyzja przemyślana i jestem świadom tych wszystkich obowiązków związanych z trzymaniem papugi w domu.
Ale chciałby prosić o pomoc wyborze odpowiedniego ptaszka. Na początku zainteresowałem się bardo rudosterką- szybko oswajający się ptak, przyjazna, stosunkowo cicha(przynajmniej tyle wyczytałem w internecie, a tam mało jest o tyh ptaakach napisane). Ale teraz zainteresowała mnie inna konura- konura czarnogłowa.
Więc proszę was o pomoc, ponieważ to wy jesteście doświadczonymi posiadaczami papug.
Chciałby, abyście pomogli mi zadecydować, która papuga będzie dla mnie lepsza.
Zależy mi aby ptak :
-był dosyć cichy
-był przyjazny, przywiązywał się do właściciela
-fajnie by było jakby miał zdolności do mówienia :)
No i ogólnie żeby był zwierzakiem domowym. Od razu mówię, że zapewniłbym mu loty po pokoju i pełny komfort w życiu.
Jeżeli moglibyście podać ceny tych ptaszków, tyle, że z ręcznego wychowu(wiem,że rudosterki bez ręcznego karmienia są miłe i przyjazne,ale zadecydowałem, że będę brał ptaka ręcznie wykarmionego). W domu mnie osobiście parę godzin nie ma, ponieważ chodzę do szkoły, ale w domu zawsze ktoś jest, więc paput sam nigdy by nie przebywał. Jak byście mogli porównać mi te dwa gatunki, które są, no jakby to ująć- lepszymi pupilami to byłoby bardzo miło :)

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw sty 30, 2014 17:24

Witaj!Zalogowałeś się dzisiaj więc podejrzewam ,że nie czytałeś forum??Więc polecam bogata lekturę po której będziesz miał jasność którą papugę wybrać.
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » czw sty 30, 2014 17:32

Konury sa dosc glosne rudosterki ciche
Pozdrawiam

Zielony

Post autor: Zielony » czw sty 30, 2014 17:46

A jak z cenami, ile mniej więcej kosztują ręcznie wykarmione papugi tych gatunków. Na forum jest napisane i o tych i o tych papugach, że są inteligentne, skore do zabawy i przyjazne.
Może ktoś z was miał rudosterkę, albo konurę czarnogłową? Może ktoś miał obydwa gatunki tych ptaków. Może ktoś by je porównał w zachowaniu, bardzo się różnią ?
Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw sty 30, 2014 18:00

Konury Czrnogłowe (Nandaye) to bardzo głośne ptaki. Kiedyś robiłem do nich przymiarkę (łódzkie zoo sprzedawało swoje nadwyżki hodowlane), jednak właśnie na ich potężne wrzaski musiałem zrezygnować z tych papug. Rudosterki to też głośne papugi , jednak pojedyńcze sztuki są podobno cichsze. Co do ceny tych ptaków to Ci nie pomogę.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Zielony

Post autor: Zielony » czw sty 30, 2014 18:23

Dzięki za wyjaśnienie sprawy krzyków. Też słyszałem to, podobno też papugi z ręcznego wychowu są dużo cichsze. Rudosterki, z tego co słyszałem są jednymi z cichszych konur. A może ktoś zna hodowcę rudosterek zielonolicych, najlepiej w woj. łódzkim, lub okolicach.

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » czw sty 30, 2014 21:43

Z polecanych hodowcow to wiem ze z Kalisza jest b.dobry hodowca obu gatunkow ptakow ( niestety zapomnialem jak sie nazywa )
Pozdrawiam

marlon
Ptaki które hoduję: aleksandretta większa(9 lat)

Post autor: marlon » czw sty 30, 2014 22:31

Jesli sa całkowicie oswojone to są prawie bezgłosne przynajmniej moja aleksandretta wieksza....praktycznie wogóle nie krzyczy a wiadomo że ten gatunek nie należy do cichych...

Zielony

Post autor: Zielony » czw sty 30, 2014 22:45

Moją uwagę przyciągnął jeszcze jeden paput- mnicha nizinna. Czy przywiązują się one do właścicieli tak samo jak rudosterki? Są dobre na ptaki typowo towarzyskie- przepraszam, mogło zabrzmieć to płytko, ale o to mi głównie chodzie żeby były przyjazne, mało niszczycielskie, mądre i przywiązane do właściciela. Może polecicie mi jeszcze inne gatunki papug w podobnym przedziale cenowym?

Awatar użytkownika
krzysiooo77
Ptaki które hoduję: Konura/Amazonka
Kontakt:

Post autor: krzysiooo77 » czw sty 30, 2014 23:06

http://zoowitek.pl/pl/c/PTAKI/10
Ale z ceny poszczególnych można odjąć kilka set złotych lub z tańszych kilkadziesiąt.Jednak daje ci obraz cenowy no i wybór jest.
A tak wtrącę Rudosterki to ta sama rodzina co Czarnogłowe czyli KONURY i w określonych warunkach mogą być głośne mam na myśli pary nie czepiam się ale co w zoo to nie wdomu ...no czasami umówmy się tak.
Krzysiooo

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » pt sty 31, 2014 18:07

Hodowałem dośc długo i jedne i drugie. Jesli hodzi o głos to muszę przyznać, że rudosterki bym nie rozpoznał po głosie, jakoś wogóle nie mogę sobie przypomniec jakie dźwieki wydawały. Natomiast wrzask czarnogłowych mam do dzis w uszach <wysmiewacz> .

Awatar użytkownika
apol

Post autor: apol » ndz lut 02, 2014 19:08

No sluchak Zielony mnichy to ja mam ale w wolierze i musze powiedziec ze sa dosc plochliwe i niszczycielskie co do recznie karmionych to widzialem u znajomego ze byla przywiazana do niego luzem latala po ogrotku z drzewa na drzewo ale w domu to troche szkod zrobila ( me le kabel od kompa mowil znajomy )
Pozdrawiam

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » pn lut 03, 2014 02:01

apol, używaj znaków interpunkcyjnych i pisz staranniej, Twoje posty czasem na prawdę ciężko zrozumieć.
Głos mnich jest donośniejszy od głosu rudosterek, ale nie od głosu konur czarnogłowych. Zielony, z ptaków które wymieniłeś najlepszym chyba wyborem dla Ciebie byłaby rudosterka, jeśli chcesz ptaka trochę bardziej kolorowego to polecam pyrrhura m. hypoxantha.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
eriopus
Ptaki które hoduję: Primolius maracana 1.1
Pionites melaocephala 1.1
Cacatua alba 0.1

Post autor: eriopus » wt lut 04, 2014 00:03

A ja polecam pyrrhyra perlata :) Rudosterki czerwonobrzuche według mnie sa najładniejsze :)

Awatar użytkownika
barabanda2013
Ptaki które hoduję: samczyk i samiczka Lory wielkiej

Post autor: barabanda2013 » sob lut 08, 2014 14:56

Rudosterki czerwonobrzuche faktycznie są kolorystycznie ładne, co przekłada się również w ich cenie ;) Ładne kolorystycznie, ciekawe i tańsze są rudosterki żółtobrzuche - dlaczego nikt o nich nie napisał <zniesmaczony>
pozdraw <zniesmaczony> <zniesmaczony> pozdrawiam

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » sob lut 08, 2014 17:01

najbardziej kolorowa Rudosterka <rotfl>
Załączniki
wace.jpg

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » sob lut 08, 2014 22:05

barabanda2013 pisze:Rudosterki czerwonobrzuche faktycznie są kolorystycznie ładne, co przekłada się również w ich cenie ;) Ładne kolorystycznie, ciekawe i tańsze są rudosterki żółtobrzuche - dlaczego nikt o nich nie napisał <zniesmaczony>
pozdraw <zniesmaczony> <zniesmaczony> pozdrawiam

Rudosterki żółtobrzuche są jeszcze bardziej kolorowe, a na ich cene szczególnie się to nie przekłada jeśli porównamy do czerwonobrzuchych :-P Ubarwienie to tylko jeden z czynników wpływających na cenę :-)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”