wprowadzenie nowej papugi

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

zielona
Ptaki które hoduję: rudosterka zielonolica

wprowadzenie nowej papugi

Post autor: zielona » wt lip 16, 2013 23:23

Witam wszystkich forumowiczy :-)
proszę o kilka rad dot. wprowadzenia nowej rudosterki do już zadomowionej.
Od stycznia tego roku jestem szczęśliwą właścicielką rudosterki zielonolicej - Greengo. Jest to prawdopodobnie chłopak (bez badań genetycznych,więc pewności nie ma;-)) który w przyszłym miesiącu skończy rok. Wychowali go rodzice a nabyłam go w wieku 4 miesięcy. Oswoił się błyskawicznie, jest bardzo wesoły, ufny, uwielbia wspólne zabawy. Mamy też 5 shih tzu, do których jest przyjaźnie nastawiony. Czytając różne informacje o papugach wszędzie dowiaduję się, że pojedyncza papuga nie jest w pełni szczęśliwa. Tak więc za tydzień ma się pojawić u nas kolega/koleżanka dla Greenga. Nie zależy mi na rozmnażaniu i nowy także będzie bez badań DNA. Przygotowałam już drugą klatkę, poczytalam co nieco na ten temat, jednak głównie o innych gatunkach papug. Bardzo proszę o rady jak bezpiecznie i szczęśliwie połączyć rudosterki :-)

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » śr lip 17, 2013 11:10

Wpuść je do klatki i obserwuj:-) Ptaki jednak najlepiej łączyć w obcym miejscu - wtedy żadne z nich nie jest u siebie i nie stara się dominować.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

zielona

Post autor: zielona » śr lip 17, 2013 11:48

Dzięki za odpowiedź :-) Nie uważasz jednak, że lepiej w pierwszych dniach dać je do oddzielnych klatek żeby się poznały przez kratki i ewentualnie wypuszczać tylko Greenga, a jeśli to poznawanie wypadnie pomyślnie puścić je na wspólne loty ? Bo skąd mam wziąć to obce miejsce ? Pozdrawiam :-)

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » śr lip 17, 2013 12:29

Moje papugi najpierw poznawały się przez pręty, jak już "nowy" się zadomowił i przyszedł czas na latanie to miały wspólne loty, a dopiero po jaaaakimś czasie zamieszkały w jednej klatce, oczywiście przed przeprowadzką klatka została przemeblowana :-D
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » śr lip 17, 2013 14:13

U mnie nowy zamieszkał w innym pokoju i tylko się słyszały,po paru dniach klatki były już w jednym pokoju i tylko się widziały a później otworzyłam obie klatki na raz i patrzyłam co się wyprawia.Pierwszy dzień obie omijały się z daleka udająć,że się nie widzą,ale już następnego siedziały razem na karniszu przytulone.Ale to nowy szukał towarzystwa bo przybył z większej gromady a moja była parę lat sama.Teraz mogę godzinami na nich patrzeć jak się przytulają ,czyszczą sobie piórka i robią miny kiedy widzą ,że ich podglądam :mrgreen:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

zielona

Post autor: zielona » śr lip 17, 2013 15:23

Dziękuję za odpowiedzi .... jestem teraz bardziej optymistycznie nastawiona, że połaczenie paputków się uda:-)Jestem po rozmowie z hodowcą i jutro już jedziemy po malucha:-) Pozdrawiam wszystkich zakochanych w rudosterkach :-D

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » czw lip 18, 2013 15:16

u mnie poznawanie kilka chwil, najpierw Wacek podszczypywał Kaśkę, przez pręty, pózniej znalazł dziurę między prętami i wszedł do klatki (OMEGA III), (dzięki mu za to :mrgreen: ), sprawdził karmniki i wyszedł (już drzwiczkami), Kaśka popędziła za nim i po 20 minutach już były skumplowane :), jedyneco trwało to przeprowadzka, bo przez tydzień wracał do "swojej" klatki.

zielona

Post autor: zielona » pt lip 19, 2013 17:39

witaj fotorobart :-) wczoraj przywieźlismy malucha... też jest żółtobrzuszek - Bazyl. Klatki zostawiłam blisko siebie na wieczór i noc, a rano wypuściłam Greenga. Poznali się całkiem spokojnie, cały dzień są obok siebie i widać, że mają ochotę na więcej. Wieczorem przemebluję dużą klatki i wprowadzę do niej Bazyla ... oczywiście wszystko pod kontrolą ale myślę że będzie ok:-)

zielona

Post autor: zielona » sob lip 20, 2013 11:09

Udało się wspaniałe!!! Wieczorem urządziłam klatkę na dwa paputki, Greengo w tym czasie obcałowywał Bazyla w jego klatce. Do gotowej klatki powędrował maluch a Greenio już tupał nóżkami, że też chce:-) Wpuściłam go i jest to przyjaźń od pierwszego spojrzenia:-) Na latanie Greengo dzisiaj pójdzie sam a jutro zobaczmy ....;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”