Rudosterka zielonolica - początki
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: rudosterka zielonolica
Rudosterka zielonolica - początki
Witam, dzisiaj zostałem szczęśliwym posiadaczem rudosterki zielonolicej samiczki - Frani - kupiłem ją od pana Radosława Szymańskiego z Kalisza - naturalne lęgi i w związku z tym mam kilka pytań, a mianowicie jak oswoiliście swoje rudosterki - wiem że są to ptaki bardzo szybko oswajalne - ale zdumiewające jest to że Al oswoiła swoją rudosterkę a tyle że może go wypuszczać no dwór .... super. Jak możecie to napiszcie jak oswoiliście swoje rudosterki. Proszę o informację nie tylko na temat oswajania, a również ogólnie.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
michał13, Może poczytaj tutaj , jest tego sporo i dotyczy większości papug. http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=11
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
Dzięki WOJTEKZ - bardzo ciekawy artykuł, przeczytałem go już wcześniej, ale dziękuje. Wydaje mi się że artykuł jest fajnie i ciekawie napisany. Polecam go wszystkim.
Wielkie dzięki WOJTEKZ
Frania jest bardzo żywa- przynajmniej wiem że jest zdrowa -szaleje po całej klatce cały czas. Postaram się dorzucić za niedługo zdjęcie Frani. Mam już trochę doświadczenia w hodowli ptaków egzotycznych więc wydaje mi się że będzie mi łatwiej oswoić Franię.
Jak ktoś zna jakieś ciekawe informację - nie tylko na temat oswojenia - to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Michał
Połączyłam oba posty
Wielkie dzięki WOJTEKZ
Frania jest bardzo żywa- przynajmniej wiem że jest zdrowa -szaleje po całej klatce cały czas. Postaram się dorzucić za niedługo zdjęcie Frani. Mam już trochę doświadczenia w hodowli ptaków egzotycznych więc wydaje mi się że będzie mi łatwiej oswoić Franię.
Jak ktoś zna jakieś ciekawe informację - nie tylko na temat oswojenia - to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Michał
Połączyłam oba posty
Ostatnio zmieniony czw lis 04, 2010 05:02 przez michał13, łącznie zmieniany 1 raz.
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
O żywieniu poczytaj tutaj: http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=24
dowiesz się praktycznie wszystkiego o żywieniu.
Rudosterki lubią to co każde papugi, ale może mieć swoje upodobania żywieniowe
dowiesz się praktycznie wszystkiego o żywieniu.
Rudosterki lubią to co każde papugi, ale może mieć swoje upodobania żywieniowe
-
Cześć, Frania już zrobiła ogromny postęp - dzisiaj po przyjściu ze szkoły czekała na prętach klatki i chciała żeby ją pogłaskać. Chwilę później spróbowałem włożyć rękę do klatki Frani i bardzo się zdziwiłem oczywiście pozytywnie ponieważ Frania od razu zaczęła się bawić rękę tj. skakać po niej, próbowała też wejść do rękawa, więc myślę że oswojenie Frani to kwestia czasu. Wydaję mi się że już do mnie przynajmniej trochę się przyzwyczaiła i polubiła - ze wzajemnością
.
Jak macie jakieś informację np. zastanawiam się co wasze rudosterki najbardziej lubią - wiem że to zależy od waszych podopiecznych ale napiszcie co lubią najbardziej.
Pozdrawiam i mam nadzieję że nie przeszkadza wam to że piszę o Frani każdą rzecz którą zrobi.

Jak macie jakieś informację np. zastanawiam się co wasze rudosterki najbardziej lubią - wiem że to zależy od waszych podopiecznych ale napiszcie co lubią najbardziej.
Pozdrawiam i mam nadzieję że nie przeszkadza wam to że piszę o Frani każdą rzecz którą zrobi.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Możesz to wszystko zrobić bez najmniejszych problemów.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- misia458
- -#moderator
- Kontakt:
michał13, na forum jest naprawdę mnóstwo tematów poświęconym min. zabawkom, bezpiecznym gałęziom, jak również różne rośliny bezpieczne dla papug jak i te trujące. Poczytaj tu
http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=150 i tu
http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=105
wysil się trochę a wszystko znajdziesz
To naprawdę świetna lektura
http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=150 i tu
http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=105
wysil się trochę a wszystko znajdziesz

To naprawdę świetna lektura

-
Cześć, wczoraj Frania zrobiła już duży krok w oswajaniu - już wchodzi na rękę (ze smakołykami) za każdym razem, zastanawiam się czy już czas żeby wypuścić Franię na pokój czy jeszcze nie. Franie nie ma jeszcze pełnego zaufania do ręki ale chyba to kwestia czasu. Wczoraj Frania dostała plac zabaw własnoręcznej roboty więc myślę że jej się spodoba. A czy Frani mogę spróbować dać pokarm dla dużych papug Versele-Laga ??? Ponieważ zakupiłem i szkoda żeby się zmarnował.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- misia458
- -#moderator
- Kontakt:
Moją Franię wypuściłam z klatki w piątym dniu pobytu u nas, jak zdecydujesz się otworzyć klatkę to pamiętaj aby okna były zasłonięte firankami. Papuga nie zauważy szyby jeśli nic więcej w oknie nie będzie, takie bliskie spotkanie może się skończyć tragicznie dla paputka. A jeśli chodzi o pokarm to swoje Rudosterki karmię mieszanką Deli Nature dla średnich i dla dużych papug pół na pół wymieszaną.
-
Cześć mam pytanie: Dzisiaj pierwszy raz wypuściłem Franię po pokoju, pracując nad oswojeniem w klatce już nie ma problemów sama wskakuje na rękę i wcina smakołyki (jabłko i słonecznik) i jak wypuściłem ją to też brała smakołyki ale co dalej jaki zrobić następny krok w oswojeniu Frani ???? I jak przekonać Franię że nie tylko jabłko i słonecznik jest pyszne ale i inne owoce i warzywa, bo za każdym razem jak podsuwam jej zamiast np. jabłka, marchewkę, paprykę itp. to nawet nie spróbuje. Jaka jest tego przyczyna, a może ona po prostu lubi tylko jabłko i słonecznik. Pozdrawiam
A i jeszcze jedno, Czy Franię muszę zarejestrować???
A i jeszcze jedno, Czy Franię muszę zarejestrować???
Ostatnio zmieniony pn lis 08, 2010 05:18 przez michał13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Podaj jej je w ciekawy sposób, zrób z nich zabawki (mam na myśli inne warzywa i owoce. Słonecznik jest bardzo tuczący, więc z nim uważaj.michał13 pisze:lubi tylko jabłko i słonecznik
Tak, musisz. Masz na to dwa tygodnie czasu od zakupu.michał13 pisze:Czy Franię muszę zarejestrować???
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.