" Frania i Zenek (Rudosterki Zielonolice)"

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

" Frania i Zenek (Rudosterki Zielonolice)"

Post autor: misia458 » pt kwie 02, 2010 23:55

Franka (Rudosterkę Zielonolicą) przywiozłam do domu w środę wieczorem (31.03). Nie sprawiał wrażenia mocno zestresowanego podróżą, zaraz po wejściu do klatki zabrał się do jedzenia kolacji :-D
Następnego dnia koło południa zaczą intetesować się zabawkami wiszącymi w klatce. Dzisiaj rano wymieniając miseczki z pokarmem zauważyłam że "nie rusza go" że wkładam rękę do klatki, zaciekawiony przyglądał się tylko. Wogóle nie ucieka, nie miota się po klatce gdy jesteśmy blisko i przyglądamy się mu. Spróbowałam dać mu jabłko przez pręty, i o dziwo podszedł i jadł :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol:
Ale narazie przystopuję, przez kilka dni tylko przez pręty, niechcę go przestraszyć.
Zauważyłam też że gdy jesteśmy dalej od klatki i nie zwracaamy na niego uwagi, zachowuje się jakby chciał nas przywołać.. "biega", skacze po klatce i pokrzykuje. Czy to możliwe ? Czy może chodzi mu o coś zupełnie innego ??
Franek ma 2m-ce, i jest wychowany przez własnych rodziców.
Załączniki
PICT5898.JPG
PICT5927.JPG
Ostatnio zmieniony pn wrz 13, 2010 15:34 przez misia458, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » sob kwie 03, 2010 03:42

misia458,
Gratulacje. Pisz jak idą postępy w oswajaniu Franka.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » sob kwie 03, 2010 08:56

Taki właśnie jest charakter rudosterek. To są ptaki o mocnych nerwach i byle co im nie straszne. Dlatego wszystkim mówię, że rudosterki to ptaki "oswojone" z natury.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob kwie 03, 2010 09:30

JC, Popieram Twoją wypowiedż w 100 % :mrgreen:

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » ndz kwie 04, 2010 21:12

Dzisiaj dawałam Frankowi jabłko z ręki w klatce :mrgreen: Pierwsza próba nie powiodła się, ale nie, nie dlatego że się bał, cfaniaczek jeden z klatki chciał mi zwiać :-P Zasłoniłam dłonią otwór (otwarte dżwiczki) a on po dłoni przeszedł jak gdyby nic... Później kilka razy dawaliśmy z mężem jabłuszko z ręki i ładnie zjada :lol:

Mam wrażenie że on się domaga wyjścia z klatki, przy otwieraniu dżwiczek, lub wymianie szuflady tylko patrzy jakby tu nawiać... A teraz chyba już godzinę albo i dłużej zaczepia się łapkami za żerdkę i macha skrzydełkami jakby leciał, i tak co chwila.. Wielokrotnie czytałam na forum że na pierwszy lot powinno się wypuścić paputa po ok. dwu tygodniach, ale ja się boję że on sobie krzywde zrobi w tej klatce, czy mogę otworzyć mu klatkę już jutro :?: :?: :?:
Załączniki
PICT5967.JPG

Awatar użytkownika
wacek667
Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne, nimfy
Kontakt:

Post autor: wacek667 » ndz kwie 04, 2010 21:49

Ja wypuściłem Gibę (Aleksandrettę) po 3 dniach bo strasznie się szamotał w klatce u mnie się udało :mrgreen:
Mawiano mi albo rybki albo akwarium. No cóż wybrałem papugi.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » ndz kwie 04, 2010 23:05

Nasza rudosterka została wypuszczona w tym samym dniu co do nas zawitała,a różni się od Twojej tym że jest ręcznie karmiona,ale dzięki temu wie ,że po nocy przychodzi dzień i zawsze się ją wypuszcza a wieczorem "pomagamy" jej wrócić do klatki ;-) W jakim wieku jest Twój Franek?
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » ndz kwie 04, 2010 23:13

Franek ma 2m-ce, jest z początku lutego.
To mogę go jutro wypuścić :?:

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn kwie 05, 2010 05:46

misia458, myślę, że spokojnie możesz wypuścić. Jednak uważaj by nie siadł na klatce nierozłączek. \
Nie dawaj jedzenia poza klatką, ewentualnie tylko smakołyka z ręki.

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » pn kwie 05, 2010 07:35

Nierozłączek niemam już w domu, wyjechały do mojej mamy. Na kilka dni przed przyjazdem Franka zaproponowała że weźmie je do siebie... Długo się zastanawiałam bo nie brałam pod uwagę takiego rozwiązania, ale uznałam że może to i dobre rozwiązanie, bezpieczne dla wszystkich. Kiedyś trzymałam w domu falki więc mama mniej więcej wie co i jak z papugami ;-)

Klatka Franka jest już otwarta. :-P

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » pn kwie 05, 2010 11:27

To młodziak z niego i napewno szybko się oswoi.Rudosterki to wesołe papugi i nie straszne im to czego boją się inne.Daj mu czas na poznanie się z terenem i nie poganiaj go z mizianiem a wszystko będzie szło w dobrym kierunku.Ciesze się ,że też masz zielonolicą bo ciekawa jestem czy bedzie w niektórych sytuacjach zachowywał się jak mój...

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » ndz kwie 11, 2010 14:20

Jestem bardzo zaskoczona postępami w oswajaniu Franka. Jest u nas 11 dni, a już przylatuje na głowę, ramię, lub na plecy :-D Bardzo lubi "mizianie" po karku i po głowie (ale nosem, palcem mniej mu się podoba ale nie protestuje zbytnio). Wydaje mi się że bardziej lubi mojego męża, chociaż do mnie też przylatuje. Do Synka też chyba już się przekonał, zdaża się że chce zabrać Synkowi jakąś zabawkę z ręki, lub zagląda mu do miseczki :mrgreen: Jak usiądziemy do posiłku a on jest poza klatką to trzeba dobrze talerza pilnować, bo Franek wręcz biegnie po stole i zagląda do talerzy...
Lubi bujać się na firance, bardzo lubi kąpiele, czasami daje "dzióbki" w usta, jak usiądzie na ramieniu to przytula się do szyi, lubi też biegać po klawiaturze (ale go zabieram).
Franek bardzo ładnie lata, nawet kilka rundek po pokoju bez odpoczynku. Ogólnie jestem bardzo zadowolona z tego jaki on jest :lol:

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » wt cze 15, 2010 22:52

Kilka nowych informacji z życia Franka :-) a właściwie to Frani :mrgreen: :lol:

Jesteśmy już po badaniu DNA, okazało się że to jednak "dziewczynka". Za ok. miesiąc odbiorę od hodowcy samczyka (wtedy będzie samodzielny), aby Frani nie było już przykro i smutno..
Mam nadzieję że połączenie ich w parę zakończy się sukcesem :-D
A jeśli chodzi o oswajanie to nawet nie marzyłam że się tak oswoi... zauważam podobieństwa w zachowaniu rudosterek Al i Bogusi. Frania bardzo lubi wciskać się w różne szczeliny, np. wchodzi mi pod bluzkę,do rękawa, lubi też bawić się leżąc na plecach...I teraz nie robi jej już różnicy na czyjej głowie siedzi, jestem już "równo-uprawniona" a nie jak wcześniej "z braku laku" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » śr cze 16, 2010 08:58

U mnie Ziomuś lubi wszystkich domowników najważniejsze by nie być sam.Ale nie lubi by go dotykać więc wtedy jak ktoś nie słucha dziobie równo....ja tam się nie narzucam
:mrgreen:

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » sob wrz 11, 2010 23:49

Dzisiaj przywiozłam samczyka dla Frani, "ochrzciliśmy" go Zenek :mrgreen:
Jak wróciłam do domu Frania oczywiście latała po pokoju. Zaciekawiona nowym lokatorem od razu usiadła na klatce Zenka i chciała wyrwać mu pióro :evil: Od razu wylądowała w swojej klatce i dzisiaj już z niej nie wyszła. Wieczorkiem już sobie "rozmawiały", Zenek początkowo nieśmiało, ale potem się rozkręcił, szkoda tylko że noc się zrobiła i poszły spać. Miło było słuchać ich gaworzenia, mam nadzieją że się dogadają :lol:

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » ndz wrz 12, 2010 10:13

No to obserwuj i pisz relacje wtedy może się zdecyduje na kumpla dla Ziomusia?

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » śr wrz 15, 2010 23:30

Frania i Zenek dogadują się całkiem nieźle, a przynajmniej wszystko na to wskazuje :lol:
Dzisiaj wypuściłam je na pierwsze wspólne loty i ku mojemu zaskoczeniu od razu się polubiły, nie było żadnej agresji.
Zenek nie wiedział jak wyjść z klatki, po kilku minutach Frania weszła do jego klatki, a ja stałam ze spryskiwaczem w ręku i czekałam na reakcję, ale nie był potrzebny :mrgreen:
Po chwili czyściły sobie piórka, potem razem jadły, w końcu Frania wyprowadziła go z tej klatki... Pokazała mu "basen" potem plac zabaw, a wieczorem jadł mi już jabłko z ręki (oczywiście poza klatką).

Zenek ma świetny apetyt, Frania wprawdzie też ale jest o wiele bardziej wybredna, on wręcz pochłania wszystko co mu dam :mrgreen: i cieszy mnie to bardzo, może i ona nauczy się przy nim jeść ;-)

pysia34

Post autor: pysia34 » czw wrz 16, 2010 10:56

Nauczy się wszystkiego z pewnością :-) Fajnie że się dogadały. Widzę że używasz takich samych jak ja pacyfikujących środków celem zapewnienia bezpieczeństwa :-) w stadzie :-)

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » pt wrz 17, 2010 22:51

Dzisiaj paputki spędziły prawie cały dzień razem, latając po pokoju :-)
Razem się bawiły, czyściły wzajemnie piórka, razem się kąpały i razem jadły z tych samych miseczek, i nie miało znaczenia do której klatki poszły na posiłek :-D
Frania już nie jest taka "namolna" jak do tej pory, przylatuje do nas co jakiś czas (i o to chodziło :mrgreen: )

Mam jedno ważne dla mnie pytanie: Kiedy mogą zamieszkać w jednej klatce :?:
myślałam żeby w niedzielę wieczorem zamknąć je w jednej klatce, dodam jeszcze że dzisiaj, jutro i w niedzielę będą cały czas poznawały siebie poza klatkami :-D

Wojo
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Wojo » sob wrz 18, 2010 12:30

Ja bym zostawił obie klatki otwarte na noc..
Wojtek

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”