Jaki gatunek rudosterki jest największy

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Szymon.C
Ptaki które hoduję: nimfa
Kontakt:

Jaki gatunek rudosterki jest największy

Post autor: Szymon.C » ndz lip 04, 2010 21:27

Jaki gatunek rudosterki jest największy bo pytam z ciekawości? a i jeśli można to z jakim gatunkiem papugi można go porównać?
Ostatnio zmieniony pt mar 18, 2011 04:24 przez Szymon.C, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojo
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Wojo » ndz lip 04, 2010 22:24

największa jest rudosterka czerwonoczelna.
Wojtek

Szymon.C
Kontakt:

Post autor: Szymon.C » pn lip 05, 2010 15:08

dzieki
a jak jest cenowo z tym ptakiem i czy ktos hoduje ten gatunek w polsce
Połaczyłam oba posty
Ostatnio zmieniony pn lip 05, 2010 16:10 przez Szymon.C, łącznie zmieniany 1 raz.

Szymon.C
Kontakt:

Post autor: Szymon.C » pn lip 05, 2010 21:47

http://papugi-sarek.pl.tl/Rudosterka-br ... woucha.htm to prawda co tam jest napisane z tym hodowanie z innymi gatunkami czytalem ze rudosterki nie toleruja innych papug i sa wobec ich agresywne ?Moze taka papuga z innym gatunkiem byc w dzielonej na pol klatce

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » wt lip 06, 2010 00:24

Szymon.C, koło 20:00 wrzucam tłumaczenie artykułu, jest on głównie o Rudosterkach zielonolicych (Pyrrhura molinae), ale część dotyczy ogólnie rudosterek. Teraz już mogę Ci jednak powiedzieć, że pisało tam o agresywności gatunku. Rzeczywiście wykazują go w stosunku do innych papug. Myślę jednak że jeżeli masz klatkę dzieloną na pół (w klatce nie będą miały do siebie dostępu w ogóle), a wspólne loty będa tylko pod nadzorem to możesz je trzymać. Ja na Twoim miejscu kupiłbym przedstawiciela garunku który już masz, albo jakieś bardziej zgodne ptaki(czyt. papugi). Pozdrawiam, Michał. PS. Jakbyś umiał wystarczająco angielski, że dałbyś Sobie radę z przeczytaniem artykułu po angielsku i zrozumieniem go to masz linka:

http://www.avianweb.com/greencheekconure.html
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » wt lip 06, 2010 08:31

1. w zadnym wypadku rudosterek nie można trzymać w "dzielonej" pojedynczą z otworami przegrodą klatce z innymi papugami
2. artykułów o hodowli rudosterek ukazało się w Nowej Exocie dość sporo
3. w sieci jest dostępny mój artykuł, sprzed ok. 10 lat o rudosterce brązowouchej http://ptakiegzotyczne.net/rudosterka.php

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt lip 06, 2010 16:06

Mam rudosterkę i wiem,ze nie nadaje sie do trzymania z innymi papugami, aleksę tolerowala.Ale klatki i musiały stać dosyć daleko od siebie. Atakowała kanarka w klatce, niby odpowiada na głosy innych papug i czasami gdy jest na podworku to leci do woliery i siada na siatce, ale zawsze kończy się to straszną awanturą

Szymon.C
Kontakt:

Post autor: Szymon.C » śr lip 07, 2010 18:59

to czemu oni pisza ze mozna hodowac rudosterki z innymi papugami

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » śr lip 07, 2010 19:38

Nie dokładnie tak piszemy, że można bez problemu trzymać. Możesz trzymać, pod warunkiem że papugi nie będą miały do siebie dostępu w klatce a wspólne loty będą pod kontrolą, Jeśli tych warunków nie spełniasz nie możesz trzymać rudosterki i innej papugi razem, bo to ptak terytorialny. Poza tym, poradziłem Ci, żebyś kupił bardziej spokojny gatunek, a najlepiej ten sam.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Szymon.C
Kontakt:

Post autor: Szymon.C » czw lip 08, 2010 11:07

to jaki gatunek spokojniejszy mozna z nimfa hodowac sorry za to ze postow tyle nabijam ale chce sie dowiedziec

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw lip 08, 2010 12:44

Szymon.C, z nimfą najlepiej trzymać drugą nimfę.
Z rudosterką , drugą rudosterkę, itd, itp. .................
Papugi lepiej się chowają i wzajemnie rozumieją jak są ze sobą w parze. Żaden gatunek nie zrozumie drugiego gatunku jeśli przyjdzie im żyć w jednej klatce. Ty nie zastąpisz partnera żadnemu z gatunków !
Gdy przyjdzie okres rozrodczy, może nastąpić wzajemna agresja i po co Ci taki kłopot ?
Jeśli do już posiadanej nimfy dokoptujesz inny gatunek - obie papugi będą samotne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”