Rudosterki z innymi papugami?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Jarekmalewicz
Ptaki które hoduję: Nierozlaczki

Rudosterki z innymi papugami?

Post autor: Jarekmalewicz » wt lut 19, 2019 20:31

Mam pytanie odnośnie tego czy rudosterki moga być z innymi papugami takimi jak
Barwinki
Amazonki
W jednej wolierze?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr lut 20, 2019 17:03

jak duza ta woliera ? bo woliera to pomieszczenie dla ptakow, gdzie człowiek moze swobodnie stac i zrobić krok w kazda stronę

Jarekmalewicz
Ptaki które hoduję: Nierozlaczki

Post autor: Jarekmalewicz » śr lut 20, 2019 17:40

Woliera 3 m długości 2 m szerokość 2 m wysokości

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » czw lut 21, 2019 12:25

Napewno nie z amazonką, bo one bywają bardzo agresywne w stosunku do innych papug.

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » czw lut 21, 2019 12:41

Mnie się wydaje, że w wolierze jak ptaki mają przestrzeń to ok, chociaż czytałam, że rudosterki nie przepadają za innymi gatunkami papug - tak naprawdę za własnym też i urządzają często bijatyki :) Raz oglądałam filmik gdzie falista zdominowała rudosterkę, strasznie smutny film, a ktoś to wrzuca do netu jeszcze :( ale tam były w niedużej klatce razem - cała akcja rozgrywała się poza klatką.

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » pt lut 22, 2019 14:46

Ja bym się bała nawet w dużej wolierze, bo amazonki jednak są dużo większe od rudosterki i dziobnięciem mogą nawet taką rudosterkę zabić. Jak potem zaczną im buzować hormony to może się to tragicznie skończyć.

Awatar użytkownika
Lazur
Ptaki które hoduję: Nimfy, Senegalka, Papużki faliste, Rudosterki, Aleksandretty śliwogłowe, Aleksandretty chińskie, Przepiórki chińskie

Post autor: Lazur » pn paź 12, 2020 10:19

Witam serdecznie,
Mam pytanie, czy rudosterka ręcznie karmiona może przebywać w jednym pomieszczeniu z nimfami? Nie chodzi mi o to żeby siedziały razem w jednej klatce, ale tylko w pokoju.
I czy towarzystwo nimf wpłynęłoby na rudosterkę lub odwrotnie - rudosterki na nimfy?
Usłyszę Twoją pieśń,
Gdy dzikie ptaki będą śpiewać...

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn paź 12, 2020 16:33

wplywu nie bdzie, rudosterka moze ganiac za nimfami jak razem je wypuscisz

marcin19800
Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: marcin19800 » wt paź 13, 2020 00:06

Nimfy to łągodne i pokojowe papugy, ja slyszalem ze trzeba dobierac ostroznie, bo np. taka mala falista moze pogryzc im lapki itp.

Awatar użytkownika
Lazur
Ptaki które hoduję: Nimfy, Senegalka, Papużki faliste, Rudosterki, Aleksandretty śliwogłowe, Aleksandretty chińskie, Przepiórki chińskie

Post autor: Lazur » wt paź 13, 2020 08:12

Też słyszałam, że faliste mogą się trochę sprzeczać z nimfami bo są bardziej żywiołowe od nich.
Ale obiło mi się o uszy, że ktoś miał rudosterkę wykarmioną ręcznie i dziką. No i ta rudosterka po jakimś czasie nie chciała już przylatywać do tej osoby, tylko siedziała z tą nie oswojoną papugą.
Możliwe jest takie zachowanie rudosterki, czy może po prostu wcale nie była ręcznie karmiona tylko dokarmiana lub wyjmowana z gniazda?
Czy może jej instynkt kazał jej jednak być ze swoim gatunkiem, a nie z człowiekiem?
Usłyszę Twoją pieśń,
Gdy dzikie ptaki będą śpiewać...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla Rudosterek”