Przestała jeść ziarno

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

gromog
Ptaki które hoduję: Rudosterki zielonolice
Kontakt:

Przestała jeść ziarno

Post autor: gromog » pn lis 04, 2013 16:49

Witam.
"Popsuła" mi się rudosterka zielonolica. Otóż od tygodnia przestała jeść ziarno. Wygląda to tak, że próbuje łuszczyć pestki, ale nie da rady wylatują jej z dzioba, tak jakby nie miała siły. Dziub nie wygląda na uszkodzony. Próbowałem by mnie dziobnęła, robi to mocno. Zauważyłem, ze jakoś przestała obgryzać żerdki. Je teraz tylko jabłko, a i to nie ruszając skórki. Od początku próbowałem ją przestawić na inne pokarmy, ale je tylko jabłko i pestki słonecznika. Karmię ją pokarmem Versele Laga dla australijskich papug, ale wybiera tylko słonecznik.
Ciężko jest przestawić ją na coś innego, może nawet głodować, a i tak nie tknie niczego nowego.
Co poradzicie? Tylko nie weterynarz, bo mam daleko i nawet nie znam fachowca w okolicach.

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » wt lis 05, 2013 12:31

Sprawdź czy nie ma w dziobie stanu zapalnego, wyklucz jakieś uszkodzenia mechaniczne, typu powbijane drzazgi itp. podaj jej miękki pokarm żeby nie głodowała - ugotowany, ryż, makaron kasze. Jeśli jest słaba to trzeba się dowiedzieć dlaczego po wykluczeniu jakiś mechanicznych przyczyn taki stan ma miejsce.

gromog
Kontakt:

Post autor: gromog » wt lis 05, 2013 15:45

jak może stan zapalny wyglądać? oglądałem, ale nic nie zauważyłem.
Czy może być jakieś złamanie, które będzie niewidoczne? Chociaż nie powinno być bo gdzie mogła by złamać, lata dobrze, a chyba jak coś obgryza to nie z taką siłą by uszkodzić.
miękkiego pokarmu nie tknie, woli głodować, przez ostatnie 24h nie skusiła się na żaden makaron, jajko czy banan. podam jej jabłko bo tylko to lubi i kupię pestki łuskane.

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » wt lis 05, 2013 16:35

W ten sposób zagłodzisz ptaka....

maly88
Ptaki które hoduję: Rudosterki zielonolice i mutacje, czerwonobrzuche, czarwonogłowe, czarnogłowe, barwne, rdzawolice.

Post autor: maly88 » sob gru 28, 2013 20:35

gromog po przeczytaniu twojego postu najpierw piszesz ze ona nie je a potem piszesz ze je jabłko i pestki słonecznika. Ptak jak by miał coś z przełykiem lub dziobem to niczego by nie jadł. Jak podawałeś jej najpierw inne jedzenie a teraz zmieniłeś jej karmę to nie jest dobre dla ptaka. Moje rudosterki tez wszystkiego ziarna tez nie zjadaja bo im nie odpowiada.

Awatar użytkownika
eriopus
Ptaki które hoduję: Primolius maracana 1.1
Pionites melaocephala 1.1
Cacatua alba 0.1

Post autor: eriopus » wt gru 31, 2013 13:48

A moje jadły na początku sam słonecznik ponieważ taka karma były karmione przez hodowce. Poźniej poczytałem o przebarwieniach na piórach i radykalnie ograniczłem słonecznik na rzecz prosa. Oj bardzo im sie to nie podobało. Na początku miałem wrażenie, że nie potrafia sobie poradzić z tak małymi ziarenkami. Byłem niedobry i zawzięty i nie dostawały nowej porcji karmy dopóki nie wyjadły wiekszej części prosa. Teraz ładnie jedzą wszystkie ziarna ale oczywiscie rarytaśny słonecznik na pierwszym miejscu. No i poza tym dużo owoców dostaja.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt gru 31, 2013 15:40

eriopus pisze:A moje jadły na początku sam słonecznik ponieważ taka karma były karmione przez hodowce. Poźniej poczytałem o przebarwieniach na piórach i radykalnie ograniczłem słonecznik na rzecz prosa. Oj bardzo im sie to nie podobało. Na początku miałem wrażenie, że nie potrafia sobie poradzić z tak małymi ziarenkami. Byłem niedobry i zawzięty i nie dostawały nowej porcji karmy dopóki nie wyjadły wiekszej części prosa. Teraz ładnie jedzą wszystkie ziarna ale oczywiscie rarytaśny słonecznik na pierwszym miejscu. No i poza tym dużo owoców dostaja.

To jest dobra rada, tylko stanowczość.
gromog czy kiełkowałeś ziarno? Jak jest zatęchłe, lub zepsute to nie skiełkuje. Ptaki nie będą jadły takiej mieszanki.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

gromog
Kontakt:

Post autor: gromog » śr lut 12, 2014 14:58

Już wszystko ok z jedzeniem to tylko przez parę dni fanaberie miała.

mparudosterki1
Ptaki które hoduję: rudosterki i inne

Post autor: mparudosterki1 » śr wrz 06, 2017 18:39

Nie wiem czy obejdzie się bez weterynarza, być może papuga ma chorobę zewnętrzną taką jak np. problemy z narządami trawiennymi możesz spróbować skontaktować się z weterynarzem przez telefon bo jest to możliwe. Pooglądaj papuzią telewizje na yt tam są podobne przypadki. ;-)

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt wrz 08, 2017 17:43

mparudosterki1 pisze:
śr wrz 06, 2017 18:39
Nie wiem czy obejdzie się bez weterynarza, być może papuga ma chorobę zewnętrzną taką jak np. problemy z narządami trawiennymi możesz spróbować skontaktować się z weterynarzem przez telefon bo jest to możliwe. Pooglądaj papuzią telewizje na yt tam są podobne przypadki. ;-)
[/q post jest sprzed 3 lat, wiec twoja odp. na nic sie nie zda, a papuzią TV lepiej sie nie sugerować, a tym bardziej na niej polegać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla Rudosterek”