Nowy paput, nowy dom

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Pako2014
Ptaki które hoduję: Rudosterka zielonolica

Nowy paput, nowy dom

Post autor: Pako2014 » śr wrz 03, 2014 21:48

Obserwuj córe i na razie bez buuuuu spokojnie może to nie od Franki
Tez trochę posmutnialam z Twojego powodu....u nas miłość na całego. Pako coraz częściej znajduje sobie zajęcie ale wszystko w zasięgu mojej bądź meza obecności......i oczywiście musi mieć nowe zabawki średnio co drugi trzeci dzień i wylatac się musi a lata jak orzeł wszędzie i robi wiraże i zwroty jak na pokazach lotniczych....na szczęście drzewa wierzby i brzozy oraz jabłoni sa nieopodal wiec mamy z czego robić te zabawki...teraz przysypia na moim ramieniu zaraz będzie ceremonia zęby tego psotnika położyć spać.....a SPI w hamaku z szalika <haha> taki z niego rozpieszczony paput....
Trzymam kciuki i licze ze się to dobrze skończy.

AgataM
Ptaki które hoduję: rudosterka zielonolica

Post autor: AgataM » śr wrz 03, 2014 22:01

na razie nie tracę nadziei, dumamy wszyscy co robić....

u nas też co raz wieksze zainteresowanie wszystkim do okoła. najlepszy jest żyrandol i huśtawka na karniszu. a powiedz mi jakie zabawki dla Pako robicie? kurcze ja jakoś nie mogę nic zleźć co by ją na dłuzej zajęło. kocha skubać kukurydzę, obżerać naklejki z klawiatury, wydziubywać klawisze :) spać w rękawie, bujać sie na żyrandolu głową w dół i tyle :)))

a hamak jej w klatce zrobiliscie? pewnie frania też by chętnie spała gdzie indziej niż na żerdce.

aach i nowe fotki
Załączniki
image2.jpeg
zdjecie27.JPG

Pako2014

Post autor: Pako2014 » czw wrz 04, 2014 20:33

Hamak jest w klatce w zasadzie to jest szalik przewieszony przez dach klatki i związany tak żeby w środku był hamaczek i Pako tam wlazi jest mu ciepło czuje kogos obok i SPI.
Zabawki robimy z gałązek brzozy jabłoni i wierzby. SA to zawieszone w oknie drabinki powiązane sznurkiem tak ze może się hustac i wspinać oczywiście wiazemy do karnisza do tego mozna tam zawiesic lub nadziewac na patyki owoce lub warzywa ktore Pako chetnie wcina do tego mamy gałęzie wierzby które uwielbia obskubywac z liści i oczyszczać z kory, firanka tez jest super no i na firance zawieszamy rożne ozdoby typu moje korala z lat 80 tych takie beszczelnie czerwone drewniane do tego SA takie ozdoby do podwiazywania zasłon z frędzlami i blyskotkami... sznurek z koralikami i dzwonkiem taki lniany a dzwonek od wędkarskich rzeczy dziadka tyle ze po sznurze lubi się wspinać ....
Na razie obserwujcie jestem dobrej myśli....a Franka słodka jak cukierek <haha>

Zapomnialabym dodatkowo zawieszam mu kwiaty polne....teraz juz powoli jest ich malo ale jeszcze SA chabry pospolite te różowe.krwawnik, cykoria przydroznik, babka lancetowa,nasiona szczawiu i gdzie niegdzie mlecze się pojawiaja ...tyle ze ta zabawa kosztuje mnie konkretne zamiatanie ale PAKP ma mega zabawę w obgryzaniu poczkow nasion płatków itd....dlatego się poswiecam. Oby do wiosny.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt wrz 05, 2014 05:55

Pako2014, teraz dojrzewa jarzębina. Możesz podać i surową, a możesz też część zamrozić by na dłużej starczyło. ;)

Nika
Ptaki które hoduję: .

Post autor: Nika » pt wrz 05, 2014 08:34

Tak czytam i aż Ci zazdroszczę ptaszyny. To chyba głównie dzięki temu tematowi zakochałam się w rudosterkach. Jeszcze niedawno zastanawiałam się jaką papuge powinnam wybrać a teraz nie mam wątpliwości :-)
Ależ ja bym już chciała takie cudo w domu :-)
"Im bar­dziej poz­naję ludzi, tym bar­dziej kocham zwierzęta. "

Pako2014

Post autor: Pako2014 » pt wrz 05, 2014 17:39

Krysia wiem ze dojrzewa juz zacieram rece coby zerwac i podac tylko cos mi to cierpkie jest jeszcze wiec nie wiem czy taka mam podac czy jeszcze chwile poczekac az bedzie bardziej slodka i miekka???winogron dojrzal juz jest slodziutki i chętnie go Pako palaszuje rozkochal się w dzikiej róży ale tez tylko w tej super dojrzałej i miękkiej. Spokojnie moi drodzy czuwam nad bpysznosciami dla urwiska pieszczoszka.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt wrz 05, 2014 18:06

Spokojnie możesz podać czerwoną, surową, pomimo cierpkości. Po zamrożeniu a potem odmrożeniu jarzębina staje się słodsza bo traci goryczke.
Natomiast co do dzikiej róży, przed podaniem radzę ze środka wszystko usnunąc i podać tylko ,,mięsko" zewnętrzne bo włoski mogą utkwić w przełyku, ewentualnie w wolu i zapalenie gotowe ....

Pako2014

Post autor: Pako2014 » pt wrz 05, 2014 19:09

Dziękuje krysiu za rade w sprawie dzikiej róży ale to wiem bo robię z niej dziem do jedzenia i wino ....co do włosków to SA paskudne a dzika Roza w tym roku jest wyjatkowa pychota i slodziutka tym bardziej z zalewu solejowskiego polecam....tak planuje zęby ususzyc winogron razem z kiscia w suszarce zobaczymy co z tego wyjdzie póki co Pako codziennie może skubac świeży prosto z ogródka. Ależ z niego piszczoch....wasze papuzie tez takie pieszczochy ...dzisiaj to przechodzi samego siebie no takie czułości dostalam ze szok przeczesal mi zesy brwi i włosy i non spot chce jeszcze.....no taki kogucik a jaki romantyczny....gorzej jak to ona <wysmiewacz> ...

AgataM

Post autor: AgataM » pn wrz 08, 2014 14:45

ja juz porobiłam zapasy jarzębiny. Franka ją bardzo lubi. hehehe kiedy mialam porcyjkę w lodówce namietnie wlatywała do lodówki co by skubnąć jedną jarzębinkę. woreczek spory mam też w zamrażarce. zapasy pewnie powiększe :) achh i Franka kocha maliny. o matko moze ich zjeść na prawdę sporo. no i generalnie musi jeść zawsze wtedy jak my. tak wiec franka juz ma swoją miseczkę i miejsce przy stole.

frania też jest pieszczochem. bardzo lubi sie wtulać i być smyrana po łebku. ostatnio też ulubiona zabawa stalo sie wchodzenie pod bluzkę. śmiesne uczycie kiedy ona tak biega po materiale i mizia po plecach czy brzuchu. niestety porafi też być mniej czuła i dziobie mocno- nie wiem czemu upatrzyła sobie miejsce tuż nad lewą piersią. ojjjj to boli mówię wam!!!

achh i od wczoraj frania co raz chetniej chodzi po podłodze. goni nogi szczególnie moje z czerwonymi paznokciami :) wcale mis ie to nie podoba, bo wolałabym aby ona po podłodze nie chodziła :( dzieci mogą nadepnąć, a co gorsza pies wtedy szaleje i chce ją dorwać :(

jeszcze kilka fotek z weekandu
Załączniki
11.JPG
13.JPG
6.jpeg
10.JPG

Nika
Ptaki które hoduję: .

Post autor: Nika » pn wrz 08, 2014 20:03

Cudowne są te zdjęcia, zwłaszcza te z dzieciakami :-)
Zerkam co chwilę z nadzieją na kolejne. Oglądanie i czytanie o France osładza mi czas na czekanie na kolejne lęgi i moją własną iskierkę w domu :-)
"Im bar­dziej poz­naję ludzi, tym bar­dziej kocham zwierzęta. "

Pako2014

Post autor: Pako2014 » pn wrz 08, 2014 20:27

Nika poszukaj na alegratce w ogłoszeniach tam widziałam młode rudosterki czerwonobrzuche ręcznie karmione a ogłoszenie było z poczatku września wiec powinno być aktualne.....
Z tego co widać na fotkach to mnie osobiscie urzekly <hejka>

Agata M a mój Pako nie chce jarzebiny....w sobotę pojevhalam rowerem 15km po czysta z puszczy spalskiej wlazlam na krzaka zerwalam reklamowke zdarlam nogi ale cóż się nie robi dla....
Wpadlam do domu podalam nawet sama skosztowalam zęby zachęcić i chyba mojego Pako moja mina przeraziła.....nawet nie tknal......no nic poczekamy a nóż widelec......resztę zamrozilam niech będzie nie zginie.

AgataM

Post autor: AgataM » pn wrz 08, 2014 22:03

Nika to specjalnie dla Ciebie jeszcze kilka fotek :) rajciu wyszło że papuga ma wiecej fotek niz dzieci moje.... na pierwszym poranna gonitwa za paznokciami :) a na ostatnim - sniadanie z papugą hehehe ona wszystkiego musi spróbować. a na środkowym drzemka okołopołudniowa.

Pako moja tez początkowo nie jadła jarzębiny, ale jak owoce poleżały przez dzien czy dwa w lodówce to jej nagle zasmakowały :)
a masz gdzieś fotki swojego Pako?? pochwal się swoim urwiskiem!
Załączniki
17.JPG
15.JPG
16.JPG

Pako2014

Post autor: Pako2014 » wt wrz 09, 2014 13:59

Fotki mojego Pako wczoraj opublikowała misia458 na facebooku do strony papugi.pl możecie zobaczyć urwiska :-) a ja w tym miejscu muszę bardzo bardzo bardzo gorąco podziękować misi458 za publikacje i oczywiście za mojego urwiska którego wykarmila własnymi rękoma.....DZIEKUJE <roza> za najlepszego przyjaciela i za trud i prace włożona w jego wychowanie...
https://www.facebook.com/papugikropkapl?ref=stream

AgataM

Post autor: AgataM » wt wrz 09, 2014 17:52

Pako jest suuuper! a już w tych szelkach to genialnie wyglada!!! widać że ma od Was masę miłości!!!

pokaże Wam ulubioną zabawę Franki

aaa i Pako2014 miałaś rację to chyba burza tak wczoraj wpływała na mojego urwisa... dziś jest zupełnie inna.
Załączniki
19.jpeg
18.jpg

Pako2014

Post autor: Pako2014 » wt wrz 09, 2014 19:43

<fotka> oj niezła ta Twoja Franka.....pcha się w dekold jak Franciszek <haha> <haha> <haha> mój Pako woli wisieć na nietoperza na przykład na mojej pupie łapiąc się spodni lub spódniczki albo leży do góry podwoziem i muszę go miziac po brzuchu i przytulac do twarzy wtedy to jest jak w transie tyle ze nie potrafię mu zrobić w tej pozycji fotki <beczy> ale mamy z nim wiele radości i nakręca nas bardzo pozytywnie.....
Tak to ze tak się zachowują jak ma się na burze to juz zauwazylam kilkakrotnie u mnie dzisiaj dzień calowania i miziawek normalnie jak taki rozkochany mlokos....

AgataM

Post autor: AgataM » wt wrz 16, 2014 13:42

Chwilkę mnie nie było, więc nadrabiam zaległości kilkoma fotkami. dodam tylko że Frankę kochają wszyscy ! kazdy kto przyjdzie hehehe papugą zachwycony :) choć nie jest jedna postać co za nią nie koniecznie przepada- pies... ale jakoś sobie radzimy. oby za czasem było lepiej.
Załączniki
26.JPG
23.jpeg
24.jpeg
22.jpeg
21.jpeg
20.jpeg

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » śr wrz 17, 2014 11:23

Nic dziwnego, że wszyscy ją kochają, jest przeurocza <okok>

AgataM

Post autor: AgataM » śr wrz 24, 2014 15:44

Figa dziękuje :))))

a poniżej dzisiejsza kąpiel Franki :) ach jak ona to uwielbia :)
Załączniki
27.JPG
26.jpeg

Awatar użytkownika
Etna
Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki

Post autor: Etna » śr wrz 24, 2014 15:47

Piękna jest.

Pako2014

Post autor: Pako2014 » śr wrz 24, 2014 17:32

He he he skąd ja to znam......rudosterki to prawdziwe pociechy <haha>