Rejestracja papug
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Rejestracja papug
Proszę mnie nie krytykować.
Chce kupić sobie mniche nizinna z hodowli z papierami wiem że muszę ją zarejestrować. Ale moje pytanie jest takie co jeśli kupię parę papug i one będą miały papiery i będą miały jajka co z tymi małymi papugami w razie sprzedaży. Gdzie nabędę papiery do sprzedaży małych czy dopiero po założeniu swojej hodowli mogę sprzedać małe papugi? Gdzie taka hodowle się zakłada...
Chce kupić sobie mniche nizinna z hodowli z papierami wiem że muszę ją zarejestrować. Ale moje pytanie jest takie co jeśli kupię parę papug i one będą miały papiery i będą miały jajka co z tymi małymi papugami w razie sprzedaży. Gdzie nabędę papiery do sprzedaży małych czy dopiero po założeniu swojej hodowli mogę sprzedać małe papugi? Gdzie taka hodowle się zakłada...
Z tego co wiem to młode papugi, jeśli chcesz sprzedać muszą mieć certyfikat od powiatowego inspektora weterynarii. A jeśli chodzi o zarejestrowanie hodowli, to nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że załatwisz to w urzędzie miasta.
Czyli okazuje się papierami z hodowli gdzie zakupiłam rodziców i na podstawie tego rejestruje hodowle aby sprzedać młode.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Proszę przeczytać viewtopic.php?f=138&t=1567
Temat stary ale nic się nie zmieniło do dziś.
Temat stary ale nic się nie zmieniło do dziś.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
nie ma rejestracji hodowli, kazdy może legalnie rozmnażać , rejestruje sie tylko ptaki w starostwie powiatowym, jak masz rodzicw zarejestrowanych to gdy masz młode w budkach to dzwonisz do pow. weta i z nim reszte zalatwiasz,
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
U mnie to wygląda inaczej - jeśli chce mieć papiery, to najpierw muszę zarejestrować amatorską hodowlę. Dopiero jeśli taka hodowla jest zarejestrowana, PIW przyjeżdża i wystawia zaświadczenie. Kwestia niejednolitej interpretacji prawa to osobny temat, natomiast najlepiej skontaktować się z odpowiednim dla swojego miejsca zamieszkania Wydziałem/PIW.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
tp tylko zalezy od pow. lek. wet. nikt nie zarejestruje hodowli jak masz 1-3 pary ptaków, ja mam wiecej , ale i tak pow. lek. wet. stwierdzil , ze nie ma potrzeby rejestrowania- chyba, ze hodowla jest podpięta pod inną dzialalność gospodarczą
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Po pierwsze primo: jeśli kupisz ptaki "z papierami" od dnia zakupu masz 14 dni aby zarejestrować te ptaki na siebie.Motylek.2 pisze: ↑sob maja 23, 2020 17:50Proszę mnie nie krytykować.
po drugie primo : jeśli ptaki ci zagniazdują i wyklują się młode dzwonisz do Powiatowego Lekarza Weterynarii (dla swojego miejsca zamieszkania) i informujesz go że chcesz zgłosić odchowy aby uzyskać zaświadczenie o urodzeniu w niewoli (PLW nie rejestruje ptaków wydaje tylko zaświadczenie o urodzeniu w niewoli ).O całą procedurę"papierkową (wniosek opłata17,00 zł) zapytaj swojego PLW
po trzecie primo : Mając w ręku zaświadczenie od PLWet. masz 14 dni od daty która widnieje na zaświadczeniu aby młode ptaki zarejestrować na siebie w wydziale ochrony środowiska urzędu miasta lub starostwa w zależności pod co należysz.(opłata 26 zł od gatunku)
- Al
- Kontakt:
ja mlodych ktore ida do sprzedazy nie rejestruję i nigdy z tego powodu nabywca ani ja sama nie mieliśmy problemu - bo jaki jest sens zarejestrowac ptaka ktorego nim papiery rejestarcyjne do mnie dotrą jest już sprzedany
- coco39
- Kontakt:
Alicjo jeśli PLW wystawi ci zaświadczenie i do 14 dni sprzedasz ptaki ok nie musisz ich rejestrować może to zrobić nowy właściciel ale musi się wyrobić ze złożeniem wniosku w ciągu 14 dni od daty wystawienia zaświadczenia .Jeśli nie zdąży a urzędnik nie zajarzy to się uda ale jeśli urzędnik jest kumaty to jest problem,i ma go nie tylko nowy właściciel ale i ty.Nie wiem może w różnych urzędach różnie interpretują przepisy ale ja opisuję tak jak powinno być
Na zaświadczeniu pisze tłustym drukiem "Zaświadczenie jest ważne 14 dni od daty wystawienia"
Na zaświadczeniu pisze tłustym drukiem "Zaświadczenie jest ważne 14 dni od daty wystawienia"
- coco39
- Kontakt:
nie wiem jak jest w innych miastach ale PLW w Rybniku na swoich zaświadczeniach pod częścią II /wykaz zwierząt urodzonych w wyżej opisanej hodowli /posiada następującą informację tłustym drukiem "NIniejsze zaświadczenie wydaje się na wniosek strony i jest ważne 14 dni od daty wystawienia."