rejestracja Mnichy Nizinnej
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
rejestracja Mnichy Nizinnej
Kupiłem od hodowcy zajmującego się ptakami od 30 lat Mniszkę Nizinną, dokumenty jakie dostałem to świadectwo pochodzenia oraz karta szczepień, mniszka jest zaobrączkowana. Oczywiście przez swoją niewiedzę zawaliłem temat rejestracji. Co prawda 2 tygodnie jeszcze nie minęły, ale mam inny problem. Hodowca jej nie rejestrował, poinformował mnie, że nigdy tego nie robił z Mniszkami, bo to głupi wymysł urzędasów. Mniszki nie znajdują się na liście chronionych CITES i takie tam. Miał nawet sytuację, że kiedyś wybuchło ognisko ptasiej grypy i potrafili chodzić po domach i brać ptaki do usypiania. Nie znam się, sceptycznie podszedłem do tego wszystkiego. Pytanie czy na podstawie posiadanych dokumentów mogę ją zarejestrować, pomimo, że on tego nigdy nie zrobił? Co robić w ogóle w takiej sytuacji, jak się do tego odnieść?
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Skoro 14 dni jeszcze nie minęły od momentu kupna mnichy a masz dokumenty, to radzę jak najszybciej zgłosić do rejestracji. Ty zgodnie z prawem zgłaszasz, zatem obowiązku dopełniasz, a czy urząd zarejestruje, to ich sprawa. Ty zgłosiłeś więc ręce, sumienie i podporządkowanie się obowiązkowi ustawowemu masz czyste. By nie mieć jakichś kłopotów w momencie zgłoszenia ptaka do rejestracji ( a urząd zgłoszenie musi przyjąć ) poproś o jakieś pisemko, że ptaka zgłosiłeś.
Tu http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... 138&t=1134 masz krok po kroku rejestrację.
Z kolei przejrzenie tematów http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=138 może Ci być pomocne.
A to, że hodowca ani rodziców, ani piskląt urodzonych w niewoli nigdzie nie zgłosił, nie rejestrował, to jego sprawa. Złamał prawo i tyle a Ty nie masz z tym nic wspólnego. I nie patrz na problem hodowcy lecz na własny czubek nosa
Tu http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... 138&t=1134 masz krok po kroku rejestrację.
Z kolei przejrzenie tematów http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=138 może Ci być pomocne.
A to, że hodowca ani rodziców, ani piskląt urodzonych w niewoli nigdzie nie zgłosił, nie rejestrował, to jego sprawa. Złamał prawo i tyle a Ty nie masz z tym nic wspólnego. I nie patrz na problem hodowcy lecz na własny czubek nosa
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
zazwyczaj hodowcy nie rejestruja młodych przeznaczonych do sprzedaży, papugi nie maja karty szczepień, to jakaś ściema - jak ma ptak swiadectwo pochodzenia to musi hodowca miec zarejestrowanych rodziców . z ta ptasia grypa to też bujda w Polsce nie było takiego przypadku aby chodzili i po domach i zabierali papugi do utylizacji
jak masz swiadectwo wylegu w niewoli to masz wszystko potrzebne do rejestracji - trermin 14 dni - to zalezy od urzednika, ostatnio rejestrowałam rozelle, która dostałam, nigdy nie była zarejestrowana a swiadectwo wylegu bylo sprzed 5 lat, nie było problemu
jak masz swiadectwo wylegu w niewoli to masz wszystko potrzebne do rejestracji - trermin 14 dni - to zalezy od urzednika, ostatnio rejestrowałam rozelle, która dostałam, nigdy nie była zarejestrowana a swiadectwo wylegu bylo sprzed 5 lat, nie było problemu
- Agata82
- Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided
Ja 2 miesiące temu rejestrowałam rudosterkę - dokładnie tylko świadectwo wyklucia w niewoli było potrzebne, opłata 26 PLN. W internecie czytałam, że za potwierdzenie rejestracji pobierana jest dodatkowa opłata 17 pln, ale jak pojechałam do starostwa poinformowano mnie , że w ciągu 7 dni otrzymam potwierdzenie rejestracji listem - i tak się stało, bez żadnych dodatkowych opłat - otrzymałam papierowe potwierdzenie zarejestrowania.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
17 zl. tyle płaci sie pow. lek.wet. za swiadectwo wylegu - 17 zl. od gatunku, dokładniej od jednej pary- ilość młodych nie ma znaczenia, zawsze dostajemy tylko jedno swiadectwo i potem sami robimy kopie dla każdego pisklakaAgata82 pisze: ↑śr kwie 17, 2019 18:59Ja 2 miesiące temu rejestrowałam rudosterkę - dokładnie tylko świadectwo wyklucia w niewoli było potrzebne, opłata 26 PLN. W internecie czytałam, że za potwierdzenie rejestracji pobierana jest dodatkowa opłata 17 pln, ale jak pojechałam do starostwa poinformowano mnie , że w ciągu 7 dni otrzymam potwierdzenie rejestracji listem - i tak się stało, bez żadnych dodatkowych opłat - otrzymałam papierowe potwierdzenie zarejestrowania.