Oswajanie
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Re: Oswajanie
Dzień dobry kupiłem mnicha nizinna mam ją 3 tygodnie i cały czas ode mnie ucieka boi się jak ja nauczyć porady proszę jakieś 

- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
wszystko masz w temacie, powoili, nie oswoisz dzikusa w ciagu kilku tygodni, najpierw musi zaufac czlowiekowi, nie wkladamy rak do klatki, nie zmuszamy do kontaktu, oswajamy gdy ptak poza klatką,
Jest puszczana i tak ucieka nie da się do niej zbliżyć a w klatce jak mam rękę to skrzeczy i ucieka i gryzie czy wogole się oswoji 

- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
przeczytaj ten temat od pierwszego postu, albo ten temat - jest tam na temat oswajania , nikt nic innego nie poleci http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=2856
Witam, mam pytanie oraz prośbę. Mam 4 papużki dwie samiczki oraz dwa samce. Samiec i samica mają ok. 4 lat pozostałe to ich potomstwo po ok 2 lata. Mam je od 6 miesięcy. Są do nas przyzwyczajone ale na tym to koniec. Nie można ich wziąć do rąk pogłaskać itp. Nie wychodzą z klatki nawet gdy jest otwarta. Raz się zdarzyło,że dwie młode wyszły ale wpadły w straszną panikę.
Więc czy jest jakiś sposób aby je bardziej oswoić czy ma ktoś jakieś rady czy pomysły? Pozdrawiam
Są to Nimfy
Więc czy jest jakiś sposób aby je bardziej oswoić czy ma ktoś jakieś rady czy pomysły? Pozdrawiam
Są to Nimfy
- Al
- Kontakt:
sa dzikie, w tym wikeu trudno je bedzie oswoic, zostaw klatke otwarta, musza nauczyc sie, ze moga sobie z niej wyjść i polatac, choć na poczatku trzeba je bedzie potem lapać i dac do klatki, wracania musza sie nauczyc. Nic nie zrobisz, na pewno nie wkladac rak do kaltki, nie zmuszac do dotyku, nie brac do reki na soilę, spróbowac dawac smakolyki przez prety, tak aby nabraly zaufania