Witam wszystkich na forum :)
Słyszeliście może o kimś w Polsce, czy ktoś próbował hodować mnichy w otwartych wolierach? Tego typu hodowle w krajach europy zachodniej są podobno stosunkowo popularne, i interesuje mnie czy może ktoś w naszym kraju coś próbował. Czytałem, że w Niemczech, Austrii kilkadziesiąt lat temu nawet już wielokrotnie trzymano je i mnożyły się z sukcesami nawet w okolicy Zgorzelca i w Berlinie.
Mnichy po zbudowaniu gniazda i lęgach są silnie przywiązane do swoich gniazd, które im służą jako też miejsce noclegowe. Wyobrażam sobie to w warunkach polskich tak jak hodowle gołębi tzn, że ptaki wolno latały by w okresie późnej wiosny, wczesnego lata do jesieni, żeby zminimalizować ryzyko ze strony drapieżników skrzydlatych, a w zimę byłyby zamknięte w wolierze cały czas..jakbyście znali jakiś hodowców dajcie znać :P
Hodowla mnich w warunkach "półswobody"
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Już gdzieś na forum o tym pisałem. Trzeba tylko odszukać. Hodowla była w Kaliszu.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455